Tara Bascilor Campionatul Mondial 2026 Campionate externe

GALERIE FOTO Super echipa din Europa, cu jucători de zeci de milioane de euro, care visează să fie membră FIFA și să joace la Mondialul din 2026

O nouă echipă națională forțează înscrierea la UEFA și visează să joace în preliminariile Mondialului din 2026.


Ionuț Axinescu
Data publicarii: Luni 13 Martie 2023, 22:24
Data actualizarii: Luni 13 Martie 2023, 22:35

Țara Bascilor continuă să spere că va putea să evolueze în competiții oficiale, în ciuda faptului că, în iulie 2021, solicitarea Federației de la Bilbao (EFF) a fost respinsă de UEFA și FIFA. Atunci, forurile internaționale au votat împotriva aderării echipei naționale din Țara Bascilor, pe motiv că nu există criterii legale.

Țara Bascilor visează să joace la Cupa Mondială

În ultimele luni, președintele EFF, Javier Landeta, a anunțat că nu renunță și lucrează în continuare pentru îndeplinirea acestui obiectiv. El a cerut recent sprijinul politicienilor basci, în condițiile în care cheia aderării e reprezentată de consimțământul Guvernului de la Madrid, fără de care UEFA și FIFA nu pot să-și dea acceptul.

Totuși, pentru moment, Spania nu are niciun acord în acest sens cu Guvernul Basc. În favoarea Țării Bascilor ca echipă națională există câteva exemple în Europa. Țara Galilor, Scoția și Gibraltar nu sunt state suverane, dar pot juca în competițiile oficiale. La fel și Insulele Feroe, care aparțin de Danemarca.

„Se fac pași pentru oficializarea selecționatei Euskadi. Să sperăm că într-o bună zi, Țara Bascilor va putea fi prezentă la o Cupă Mondială”, a spus recent Oihan Sancet, mijlocașul ofensiv al lui Athletic Bilbao, cotat la 20 de milioane de euro.

Fotbalistul de 22 de ani de la Bilbao, fost internațional U21 al Spaniei, este unul dintre numeroasele staruri care ar putea juca pentru naționala Țării Bascilor. Antrenată ultima oară de cunoscutul Javier Clemente, Țara Bascilor dispută deja meciuri amicale, care nu sunt însă recunoscute de FIFA și UEFA.

Ultima partidă a avut loc în noiembrie 2020, la Eibar, împotriva naționalei din Costa Rica. Țara Bascilor a câștigat cu 2-1, cu golurile marcate de Muniain și Unai Nuñez. Mai jos, echipa aliniată atunci de Clemente:

     Herrerin - Capa, Nunez, Yeray, Yuri ('55 Aihen Munoz) - Guevara ('55 Manu García), Roberto Torres ('83 Balenziaga) - Williams, Muniain ('65 Oier), Morcillo ('83 Arbilla) - Villalibre ('55 Jon Bautista)

Cum ar putea arăta super echipa națională a Țării Bascilor

În cazul în care ar reuși să depășească toate barierele legale și să fie acceptată la nivel internațional, Țara Bascilor ar avea o echipă de sute de milioane de euro, capabilă să se lupte cu marile formații ale lumii. Ca și în cazul celor din Kosovo, ar putea convoca fotbaliști care înainte au jucat pentru alte selecționate.

În poartă, ar putea apăra Unai Simón, portarul de 25 de milioane de euro al lui Bilbao. Altă opțiune ar fi Álex Remiro, de la Sociedad, fără convocare încă la naționala Spaniei și cotat tot la 25 de milioane de euro.

În privința fundașilor, César Azpilicueta (Chelsea - 8 milioane de euro), Aymeric Laporte (Man. City - 38 de milioane) și Iñigo Martínez (Bilbao - 18 milioane) au toți origini basce. Lor li s-ar putea alătura nume ca Yeray Álvarez (Bilbao), Yuri Berchiche (Bilbao) sau David García (Osasuna).

La mijloc, fotbaliști precum Martín Zubimendi (Sociedad - 40 de milioane), Jon Moncayola (Osasuna - 12 milioane) sau Mikel Merino (Sociedad - 50 de milioane) ar putea să pună probleme oricărei echipe importante din Europa.

 

Atacanți de origine bască sunt Jon Karrikaburu (Leganés - 5 milioane), Asier Villalibre (Alavés - 2,5 milioane) sau Jon Bautista (Eibar - 1 milion de euro). Lor li se adaugă nume ca Sancet, Iker Muniain, Nico și Iñaki Williams sau Mikel Oyarzabal.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!