Forta nevazuta a nationalei care ameninta Romania! Povestea impresionanta a omului care a anuntat printr-o SCRISOARE ca vrea la nationala

Forta nevazuta a nationalei care ameninta Romania! Povestea impresionanta a omului care a anuntat printr-o SCRISOARE ca vrea la nationala

Lorik Cana, capitanul Albaniei a vorbit pentru France Football inaintea meciului cu Romania de la Euro.

Fost jucator la PSG, Marseille, Galata sau Lazio, Cana s-a nascut in Kosovo, a copilarit in Elvetia, dar a ales sa joace pentru nationala Albaniei. La 32 de ani si-a atins visul - sa joace cu Albania la un turneu final. Cana e primul eliminat la acest Euro, dupa cartonasul rosu primit impotriva Elvetiei, dar si cel mai aplaudat albanez: cind a iesit de pe teren in minutul 31 al partidei, a fost aplaudat in picioare de suporteri.

Interviul lui Cana din France Football

In 2005 ai spus "promit ca intr-o zi voi duce Albania la o mare competitie" insa nimeni nu credea ca e posibil asa ceva.
Am promis ca intr-o zi Albania va juca la un turneu final, dar sincer credeam ca nu o sa apuc pe teren acest vis. Au fost 13 ani disperati, de cautari si suferinta, de emotii puternice. Credeti-ma, cind ascult imnul cu tricoul Albaniei pe mine, sunt atat de mindru cum nu am sa pot sa fiu la nicio echipa de club. Toti vrem sa realizam ceva important pentru tara asta si daca o facem pe teren, bucuria boastra va fi imensa.

De ce e istorica prezenta la Euro?
Nimeni nu vorbeste de Albania, nimeni nu intelege trairea imensa pe care o are aceasta tara. Nimeni nu ne cunoaste si asta e cel mai bun prilej sa le aratam oamenilor cine e Albania. Acest Euro are un impact extraordinar pentru noi.

Deci dincolo de fotbal acest Euro e o grandioasa campanie de promovare a Albaniei?
Noi vrem sa fim cei mai buni ambasadori ai tarii. Nimeni nu stie ca albaneza e una dintre cele mai vechi limbi ale continetului. Papa Francisc a venit in Albania, una dintre primele vizite facute de el, si a recunoscut toleranta noastra extraordinara - crestinii se inteleg perfect cu musulmanii. Nimeni nu stie ca exista albanezi blonzi cu ochi albastrii. Am venit sa aratam Europei - astia suntem noi, mindrii albanezi.

Va simtiti in misiune, investiti cu un mesaj de transmis lumii?
Asta e forta sportului si a muzicii - schimba atitudini, darama bariere si ajuta lumea sa fie mai buna. Acest Euro e un excelent prilej de a arata ca albanezii sunt uniti, un mesaj si pentru lumea exterioara dar si pentru albanezi. Avem talent si avem ce oferi Europei, dar inainte de toate trebuie sa fim uniti.

Are legatura cu istoria Albaniei?
Avem o poveste singulara, nu mai exista asa ceva la niciun popor. Jucam pentru oameni din multe tari. Kosovo - 70% dintre ei au o medie de virsta de 25 de ani si au nevoie de modele, Macedonia, Grecia, Muntenegru, Elvetia, avem suporteri de peste tot si jucam pentru ei. In 1999, cind s-a incheiat razboiul din Kosovo, aveam mai multi albanezi in diaspora decat acasa. Cu totii simtitm aceasta nedreptate istorica si credem ca am merita sa avem o singura tara. E idealul stramosilor nostri si nu incetam sa ne gindim la asta. De aceea echipa nationala de fotbal a Albaniei e importanta pentru toti.

Va simtiti eliberati cu aceasta calificare?
A fost o lupta teribil de grea cu Serbia, Danemarca si Portugalia. Lumea crede ca am ajuns la Euro pentru ca s-a marit numarul la 24 de echipe, dar uita ca noi nu am jucat baraj, ne-am calificat direct.

Ai jucat la OM si PSG, ce inseamna Franta pentru tine?
Am dubla cetatenie, e si tara mea. Franta si Spania sunt favoritele mele la acest Euro. In 2003 am primit oferta de a juca pentru Franta, insa eu fac orice pentru tara mea. Tatal meu a fost international iugoslav si a jucat dupa 1990 la Montreux, am primit propunerea de a juca si pentru Elvetia. In anii 90 ne uitam la televizor de pe unde eram la meciurile Albaniei cu Tare si Murati. Eu am cerut sa joc pentru Albania, le-am scris o scrisoare!

Eliminat pentru doua galbene in meciul cu Elvetia, Cana va reveni in echipa de start a Albaniei duminica, impotriva Romaniei. Meciul e in direct la PRO TV, de la 22:00!

Citeste si:RomaniaAlbania
VIDEO PROTVPLUS.RO

Școala românească a fost prinsă complet pe nepregătite de pandemie. Învățământul online, un experiment eșuat
BRAT
Modifică setările cookies