GALERIE FOTO Ce se întâmplă cu Brittney Griner, condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia

Brittney Griner inchisoare Rusia Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 09 Noiembrie 2022, 15:48
Data actualizarii: Miercuri 09 Noiembrie 2022, 15:43

Baschetbalista Brittney Griner a fost transferată săptămâna trecută dintr-un centru de detenţie din afara capitalei Rusiei şi se află în drum spre o colonie penitenciară, a anunţat, miercuri, echipa ei juridică, scrie The Guardian.

Miercuri dimineaţă, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a transmis o declaraţie în care spunea: „Fiecare minut în care Brittney Griner trebuie să suporte o detenţie ilegală în Rusia este un minut prea lung” şi a adăugat că administraţia Biden „continuă să lucreze neobosit pentru a asigura.eliberarea".

Ce se întâmplă cu Brittney Griner

Nici locaţia exactă a lui Griner, nici destinaţia ei finală nu au fost precizate, a spus echipa juridică într-un comunicat, adăugând că, în conformitate cu procedurile ruseşti, avocaţii ei, precum şi ambasada SUA ar trebui anunţaţi la sosirea ei la destinaţie.

Primirea notificării va dura până la două săptămâni.

Vedetă a baschetului american, Brittney Griner a fost reţinută pe aeroportul din Moscova cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar autorităţile ruse au acuzat-o că avea în bagaj ulei de canabis. Cazul ei a stârnit îngrijorare că este folosită ca pion politic pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Luna trecută, un judecător din Rusia a respins apelul făcut de americancă şi i-a menţinut condamnarea, reducându-i doar cu puţin pedeapsa cu nouă ani de închisoare primită în primă instanţă.

Oficialii americani încearcă să obţină eliberarea sportivei, dar şi a lui Paul Whelan, un alt american încarcerat în Rusia, propunând Moscovei un schimb de prizonieri. Paul Whelan este un fost puşcaş marin, reţinut în Rusia la sfârşitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion.

Pe surse, s-a vehiculat informaţia că printre prizonierii propuşi la schimb de Washington s-ar număra Viktor Bout, un celebru traficant rus de arme, poreclit şi „Negustorul morţii”, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare în SUA. Povestea lui a făcut obiectul unui film, „Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

News.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!