Incepe licitatia pentru drepturile TV! Liga stabileste ordinea optiunilor: "Ca la SUPERMARKET: cui nu-i convine, data viitoare!"

valentin alexandru drepturi tv licitatie Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 22 Ianuarie 2011, 01:00
Data actualizarii: Vineri 21 Ianuarie 2011, 19:49

Dumitru Dragomir vrea sa vanda campionatul pe bani multi si asteapta oferte de sute de milioane din partea televiziunilor. LPF nu va mai lasa castigatorului de drepturi posibilitatea sa stabileasca ordinea optiunilor.

Oamenii lui Mitica vor decide importanta meciurilor in functie de locul in clasament, rating si ...traditie.

Secretarul general Valentin Alexandru vorbeste pentru www.sport.ro  despre intentiile Ligii Profesioniste si comenteaza schimbarile fata de licitatia de acum 3 ani.

- A inceput nebunia legata de vanzarea drepturilor TV pentru Liga I. Ce asteptari aveti de la licitatia din martie?
- Trebuie sa ne apucam de treaba, sa terminam caietul de sarcini, sa vedem cine-l cumpara si dupa aceea vom putea sa ne facem o parere despre oferta. S-a vazut si anul asta ce importante au fost veniturile din drepturile TV! Criza i-a afectat pe multi si banii veniti de la televiziuni i-au ajutat sa supravietuiasca. Avem nevoie de sumele astea!

- Au aparut unele modificari in structura ofertei...

- Da, ne-am aliniat standardelor europene in domeniu. Asa se intampla peste tot, sunt pachete separate, se urmareste ridicarea gradului de transparenta. Ati vazut, sunt pachete pentru meciuri transmise live, pentru internet, radio, rezumate. Principiile europene vor sa creeze conditii pentru un numar cat mai mare de oferte, se vrea ca toata lumea sa aiba sanse si asa va fi.

- Pana acum, televiziunile stabileau ordinea optiunilor, acum Liga se va ocupa de asta.
- Da, produsul e la noi si il vindem cum stim mai bine. Cand te duci la supermarket si vezi un produs, daca vrei il cumperi, daca nu, nu. Nu te obliga nimeni sa-l iei! Sunt anumite criterii in functie de care vom decide ordinea optiunilor! Se va stabili totul in functie de rating, de clasament, de istoria echipelor care joaca. Avem suficiente criterii in functie de care sa decidem.

- Nu va temeti ca eventualele parti interesate ar putea renunta si din aceasta cauza?
- Noi vrem sa cream un cadru, unele lucruri se mai pot schimba in cazul in care nu exista interes. Prezentam caietul de sarcini si sondam apoi sa vedem ce interes starneste constructia. Nu e usor sa tinem cont de atatea detalii! Vinzi cui e interesat sa cumpere. Pana la urma, daca se observa ca nu exista decat o oferta in functie de criteriile impuse, se poate accepta si monopolul! Sunt multi factori care ii influenteaza si pe cei care platesc: puterea economica, interesul imediat, aria de acoperire.

"Nu ne-am asteptat sa luam 102 milioane in 2008!"

- Deci e posibil sa nu se schimbe foarte mult situatia de la precedentele licitatii...
- Sa stabilim un lucru. Toata lumea stie ca Steaua face cele mai mari audiente, a fost si pe 10 si tot erau in topul ratingurilor! De exemplu, daca Steaua si Dinamo ar fi la retrogradare, tot asta ar fi prima optiune. De asemenea, sa presupunem ca Victoria Branesti ajunge pe o pozitie de Europa League, e normal sa creasca interesul fata de ea. Deci stabilirea numarului optiunii e doar un amanunt. Noi trebuie sa vindem cui cumpara.

- Pe mai mult sau mai putin decat la precedenta licitatie?
- Noi nu ne-am asteptat sa ajungem la 102 milioane nici data trecuta, ne bucuram sa luam cu 10 milioane mai mult fata de precedentul contract, cel cu Telesport. S-a ajuns la banii astia, e foarte bine pentru cluburi. E normal sa vrem sa luam mai mult de data asta!

- A aparut si pachetul pentru piata externa. Credeti ca va exista interes pentru el?

- Normal, de ce nu? Sunt multi romani plecati in Spania, in Italia, poate vor dori unele televiziuni de acolo sa preia Liga I. Noi cum ne uitam la Galatasaray pentru Hagi, la Sahtior pentru Lucescu si Rat?! Orice bani veniti pe pachetul asta sunt un bonus, nu intra in planul nostru sa obtinem o suma substantiala.
 
S-au dat cu 102 milioane in 2008, cu 22.1 in 2004
Consortiul Antena 1 si RCS/RDS a detinut drepturile de televizare ale ultimelor 3 editii din Liga I, pe care le-a achizitionat in schimbul sumei de 102 milioane de euro (85 de milioane + TVA). Realitatea TV a oprit licitatia la 84.5 milioane, iar Kanal D a ramas la 73. In 2004, Telesport a dat 28,2 milioane pentru 4 ani de contract.

Dragomir: "Ma asteptam la 150-160 de milioane de euro, numai scandalurile fac banii astia!"
Presedintele Ligii se astepta ca drepturile pentru televizarea meciurilor din Liga I sa fie vandute pe mai mult de 150 de milioane de euro. "102 milioane sunt putine, ma asteptam la mai mult. Numai cancanurile din fotbalul romanesc fac banii astia. Avem un campionat frumos. Ma asteptam la 150-160 de milioane, pentru ca stiu ce publicitate am facut acestui campionat", a declarat Dragomir.

Modificari pe internet

Pachetul pentru online va permite castigatorului de drepturi sa realizeze clipuri si sa transmita maximum 5 minute din fieare meci al Ligii 1 doar dupa 24 de ore de la terminarea lui. Noua formula exclude situatia din prezent, cand site-urile televiziunilor care transmit partide din campionat ofera clipuri in timp real cu cele mai importante evenimente.

Licitatia pana in aprilie
Presedintele LPF Dumitru Dragomir a spus pentru sport.ro ca va organiza licitatia intre 15 martie si 1 aprilie, caietul de sarcini urmand a fi gata pana la mijlocul lui februarie. "Adunarea Generala din 14 februarie va hotari totul, nu fac nimic fara aprobarea majoritatii. Vom face totul transparent, cu oameni de la Consiliul Concurentei, cu presa de fata, ca sa nu fie nimic interpretabil", a explicat Dragomir

Cluburile n-au voie sa vanda DVD-uri cu meciurile proprii :)
Lacatus, Andone sau Sumudica vor putea folosi inregistrarile partidelor jucate "acasa" in pregatirea tactica a meciurilor, dar nu vor putea sugera conducerii valorificarea lor in magazinele oficiale. "Cluburile vor avea dreptul sa foloseasca inregistrarile meciurilor de pe teren propriu pentru pregatirea tactica si metodica a echipei, fiind interzisa valorificarea in orice cel a acestora", se mentioneaza in documentul eliberat de Consiliul Concurentei.


Vezi oferta Ligii si pachetele pentru meciurile din Liga I!

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!