Un nume URIAS in fata caruia Messi si Ronaldo spun 'Respect'. Povestea INCREDIBILA a celui mai tare 'Balon de Aur' din istorie

Autor: Sport.ro
Sambata 08 Februarie 2014, 09:03

	Un nume URIAS in fata caruia Messi si Ronaldo spun 'Respect'. Povestea INCREDIBILA a celui mai tare 'Balon de Aur' din istorie

► Luni, LIVE de la Tribunal la Sport.ro, www.sport.ro si m.sport.ro: Dosarul Transferurilor, episodul 66! Final de Dosar?

Nu pentru ca e primul. Nu pentru ca ar ascunde numaratori dubioase. Nu pentru ca voturile ar fi venit dupa strategii gandite aproape politic. Doar pentru ca fotbalul nu s-a mai putut abtine sa nu-l recunoasca printre zei.

In 1956, Sir Stanley Matthews era desemnat de 'France Football' castigator al 'Balonului de Aur'. Englezul asteptase aproape o viata sa-i fie acceptat geniul. Avea 42 de ani si premiul parea o reunoastere pentru intreaga cariera, gen Pele in gala de ieri de la Zurich. Dincolo de stratul superficial, lucrurile n-au stat insa deloc asa. 'Magicianul driblingului', devenit idol pentru ideile geniale pe care i le dadea mingea, n-a fost in niciun moment coplesit de imaginea sa.

Chiar daca asistentele cresteau cu cel putin 10.000 de oameni la meciurile in care era anuntat pe teren, Matthews a facut detaliile cu cifre sa nu conteze. Detalii cu cifre cum ar fi ca a jucat pana la 50 de ani sau ca a devenit primul fotbalist innobilat de regina cu titlul de 'Sir' in 1965. Pentru el, bucuria a fost aceeasi in toate cele 84 de meciuri jucate pentru Anglia si in cele aproape 700 in care a aparut la Blackpool si Stoke City.

Poate ca Messi si Ronaldo nu stiu decat de pe Wikipedia despre existenta lui Matthews. Poate stiu doar faptul ca e primul castigator, sau poate nu stiu nimic. Sigur nu i-au citit auobiografia si probabil nici n-au de gand s-o faca. Asa ca-i ajutam noi cu un link, in cazul in care vor sa afle mai multe. :)

Intr-o cariera de 33 de ani la nivel inalt, Matthews nu a stat ciudat la lovituri libere, nu a vorbit la fita cu presa si nici nu si-a ales razboaie in afara terenului. Despre el, englezii spun doar ca dribla extraterestru. Din toti baietii imbracati ciudat pe care i-au vazut in prima jumatate de viata a fotbalului, ca el n-a fost nimeni. Matthews avea un zambet pentru toti. Pentru colegi, pentru fani si pentru rivalii din teren. Si-a ignorat haterii si a reusit sa nu ia niciun cartonas galben. In 33 de ani.

Nu i-a placut sa-si vada numele lipit pe medalii pe care nu le merita. Dupa finala de Cupa din 1953 cu Bolton, in care Matthews a fost cel mai bun de pe teren, iar jurnalistii i-au dat trofeului numele sau, super vedeta lui Blackpool a avut o reactie incredibila. "Nu, nu e finala mea, ati gresit. E finala lui Mortensen". Stan Mortensen, autor a 3 goluri in meci, a fost eroul lui Sir Stanley in partida bijuterie pe care a refuzat s-o accepte in CV-ul sau.

Mort in 2000, la numai 3 saptamani dupa ce a implinit 85 de ani, Matthews si-a primit in 2002 locul in 'Hall of Fame'-ul fotbalului englez. Si-a lasat in lacrimi milioanele de prieteni pe care si i-a facut cu mingea, zambind in timp inventa atingerile geniale una dupa alta. Respect!

Ministrul britanic al Sănătăţii stârneşte furie îndemnând populaţia să nu se "ferească" de coronavirus
BRAT
Modifică setările cookies