PASIUNE, lacrimi si bere! Gestul emotionant facut de 40.000 de oameni: milionarii au INGHETAT! Povestea 'pumnilor' incasati cu zambetul pe fata!

Euro 2012 Irlanda Euro 2012 Italia Euro 2012 polonia ucraina Spania Euro 2012 True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 02 Aprilie 2013, 08:20
Data actualizarii: Marti 02 Aprilie 2013, 15:37

Ziua in care am uitat ca suntem romani, ziua in care am invatat ca fara 'aia mici' nu poate fi vorba despre un show complet. Ziua in care 40.000 de nebuni au scris o pagina de istorie.

In vara lui 2012, ca nici n-a trecut prea mult timp peste noi, eram cu ochii spre Polonia si Ucraina, unde niste tari cel putin de mana a doua in fotbalul mondial (poate mai puternice decat Romania) organizau un EURO. Se juca 'la dublu', normal, adica in doua tari, cum ne-am obisnuit in ultimii ani. Cu pregatiri, cu tot ce trebuie, cele doua tari au fost 'invadate', la propriu, de fanii echipelor care participau.

Noi, tot acasa, la TV, iar cei mai norocosi dintre noi chiar in tribunele poloneze, sau ucrainiene. Nici nu mai conteaza. E de spus ca dintre nationalele care merg la astfel de turnee, se remarca de fiecare data, dar de fiecare data, doar fanii unora. In 2012 a fost randul inimosilor irlandezi, veniti cu zecile de mii pe stadioane si in afara lor sa-si sustina steagul, echipa si sa termine sutele de mii de beri care ii asteptau. Reci.

Inima si vocea = love

Si incep grupele, sa n-o mai lungim. Irlanda are de jucat cu Croatia, Italia si Spania. Nume grele, zero sanse pentru irlandezi, care vedeau abia la al doilea lor EURO din istorie, dupa cel din 1988. Trecusera 24 de ani...

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

Deci echipa: Given, Andrews, Duff, McGeady, Doyle, Keane, ii stiti. A, da: si Trapattoni pe banca, batranul italian care 'le-a vazut pe toate in fotbal', dar care are si mici pierderi de memorie, din cauza varstei, se spune. Treaba lui. Sa revenim la fotbal. Primul meci din grupa: 1-3 la Poznan, cu Croatia in mare forma, in chiar fix meciul din care puteau 'ciupi' niste puncte. N-a mers! 40.000 in tribune, majoritatea irlandezi, probabil bauti, dar veseli si dornici de cantat. Au impresionat, nu-i mai vazuse nimeni 'in actiune', in tribune, de prea multi ani. Frumos, bravo, dar zero puncte. Spania si Italia facusera 1-1, croatii aveau deja trei puncte, Irlanda avea o ultima sansa - cu Spania. Zau?

Meciul al doilea - normal, cu Spania, 'doar' campioana mondiala. Meci tot cu 40.000 in tribune, la Gdansk, va jur ca erau 80% irlandezi sau spanioli deghizati in irlandezi sau italieni deghizati... ma rog... dar cantau genial. Torres (4), Silva (49), Torres (70) si Fabregas (83) au marcat. Ei bine, zecile de mii de fani nu s-au oprit din cantat, nu au huiduit, nu, nimic. In minutul 83 incep sa cante asta: "The Fields of Athenry". Toti, pana la final, dupa prelungiri, dupa meci, cred ca si azi mai cantau daca nu ii scoteau stewardzii din stadion. :)

AICI VIDEO CU CANTECUL

Baietii aia din Irlanda, veniti cu sotii, cu fiice si batrani stiau bine ca nu se mai califica, dar tot cantau cu daruirea cu care nici la 4-0 pentru echipa lor unii dintre fani nu-si aduc aminte versurile din tribune si peluze. Oamenii astia din Irlanda erau atat de fericiti ca stiu fiecare strofa si rand din acest cantec, incat pareau chiar extaziati ca au ratat calificarea.

CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

Remarcabil efort, urmeaza si meciul trei, cand nu mai conta, 0-2 si cu Italia, cu om eliminat. 'Aventura' de la EURO i-a tinut doar 12 zile pe irlandezi, care au terminat grupa pe 4, cu 0 puncte si un singur gol marcat.

Cei din tribune, ca despre ei e toata povestea asta, au stat pana la capat si pun pariu ca au fost cateva mii si la finala in care fostele adversare din grupa: Italia si Spania jucau pentru trofeu. Si din nou au cantat, si din nou au baut, tot cu jobene pe cap, tot cu barbile false, tot cu berea de dinainte si din pauze. De aia ne uitam la fotbal...


Povestea "The Fields of Athenry":

- este o balada irlandeza despre Marea Foamete Irlandeza (1845-1850) si povestea unui tanar care fura mancare pentru familia sa
- a fost scris la inceputul anilor '70
- in tribune a fost cantat pentru prima data de irlandezi, cand echipa lor a participat la CM 1990, din Italia
- apoi, si fanii lui Celtic Glasgow au preluat cantecul, tot in anii '90
- astazi, piesa este cantata, cu versuri modificate, de fani ai echipelor de rugby din Irlanda, de cei ai nationalei de fotbal irlandeze, dar si de fanii lui Celtic
- in plus, si fanii lui Liverpool au 'adoptat' o versiune, cu alte cuvinte, dar aceeasi linie melodica
- "Fields of Athenry" se aude cel mai bine cantata de Paddy Reilly, un folkist batran acum, dar care umplea salile in anii '80 cu piesa asta.

AICI VIDEO Paddy Reilly - "The Fields of Athenry"

"E pacat, e pacat mare de tot ca pleaca. Stim ca doar punctele te califica, e normal, dar finala nu e mereu cea din teren. Cand spaniolii s-au uitat spre tribune, erau baietii astia verzi, cantau incredibil, acolo, condusi cu 0-4. Parca fotbalul e si altceva decat goana dupa un trofeu. Pentru asta le multumim", scria presa britanica dupa meciul cu Spania.

Si stiti ce? Tot irlandezii au luat premiul pentru fair-play si pentru cea mai frumoasa galerie de la EURO. Dar nu si-au dorit asta. Ei au vrut sa fie liberi, veseli si sa cante. Sa traiasca...

*foto: Getty

** mingea e la nr.1 - CLICK AICI PENTRU GALERIA FOTO

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!