Ronnie O Sullivan True Story

Fuga de depresie! Povestea lui Ronnie O'Sullivan: cum a scapat de dependenta de alcool si droguri

Daca te uiti pe palmaresul lui Ronnie O'Sullivan, iti dai seama ca ai de-a face cu un sportiv urias. Daca l-ai urmarit jucand, stii ca genialitatea lui are si o doza de nebunie.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 Septembrie 2014, 16:56
Data actualizarii: Joi 18 Septembrie 2014, 17:00

Daca i-ai citit marturiile din cartea autobiografica, poti fi convins ca Ronnie O'Sullivan face pare din galeria rara a unor sportivi precum Maradona, in fotbal, sau Andre Agassi, in tenis.

Multiplu campion mondial, Ronnie O'Sullivan este considerat unul dintre cei mai mari jucatori de snooker din istoria acestui sport. Dar dincolo de sclipirea trofeelor s-a ascuns mai mereu umbra unei minti chinuite.

Anii de glorie au alternat castigarea turneelor cu vizitele la clinici pentru dezintoxicare. A fost dependent de alcool si droguri, iar salvarea lui s-a numit fuga. A fugit de depresie. La propriu.

"In prima parte a carierei, prietenii mei au fost alcoolul, drogurile si Prozacul. Cand am constientizat problemele pe care le am, alergatul m-a tinut deasupra nebuniei."

Tatal sau, cu care a avut mereu o relatie apropiata, a fost inchis timp de 17 ani pentru crima. "Aveam 17 ani, tocmai castigasem 74 de meciuri din 76, eram profesionist, ma calificasem la Cupa Mondiala. Am fost devastat!"

Mama lui Roonie a fost si ea arestata, pentru o frauda fiscala, dar astea n-au fost singurele probleme din tineretea zbuciumata a marelui campion. A fost convins ca si-a gasit linistea dupa ce a facut doi copii cu sotia Jo, dar toata povestea fericita s-a terminat in tribunale, cu un divort lung si procese pentru custodia copiilor.

"Am avut partea mea de nebunie in viata. Momente de comportament schizofrenic. Neplanuite si, pana de curand, neintelese. Faima mea de tampit este egala cu cea de campion de snooker. Dar aceste momente nu au venit chiar din nimic. Am avut un motiv si atunci cand am abandonat in mijlocul partidei cu Stephen Hendry, asa cum am avut un motiv cand mi-am invelit capul cu o carpa in meciul cu Mark King. Am avut un motiv chiar si atunci cand m-am tuns mai rau ca ultimul skinhead in mijlocul unei partide", spune O'Sullivan in cartea sa autobiografica.

TERAPIA PRIN ALERGAT


Dupa anii la rand in care dependenta de droguri, alcool si nopti pierdute prin cluburi l-au ingropat intr-o depresie crunta, Ronnie O'Sullivan a gasit remediul pentru toate 'bolile' in jogging.

Nevoia de a se tine intr-o forma fizica buna s-a transformat rapid intr-o dependenta, dar de data asta, una sanatoasa. Ronnie a alergat obsesiv ca sa nu fie prins din urma de depresie: distante din ce in ce mai lungi, timp cat mai scurt, accesul la maratoane, apoi premii la cursele la care a luat parte.

"Alergatul a ajuns cu mult mai important pentru mine fata de snooker. Dupa o vreme nici nu-mi mai pasa daca aveam sa castig Turneul Mondial de snooker, atata vreme cat reuseam sa-mi fac alergarile si sa-mi imbunatatesc performanta maxima. Orice altceva era pe locul doi. Stiam de multa vreme despre mine ca sunt o personalitate dispusa adictiilor si ca am tentatia de a merge pana la capatul a ceea ce ma intereseaza. Acum, efortul meu consta in a ma orienta catre adictii sanatoase. Stiam ca daca raman in salonul de snooker sau intr-un bar, in cele din urma ma voi plictisi si voi cauta ceva care sa ma distreze - adica abuzurile. Credeam ca, atat timp cat stau departe de acele locuri si imi fac de lucru prin sali de gimnastica si cluburi de alergat, voi reusi sa-mi canalizez spre ceva bun inclinatia catre adictii."

- fragmente din autobiografia lui Ronnie O'Sullivan, "In fuga", editura Victoria Books - DETALII AICI

Autor: Dan Pavel / [email protected]

Modifică setările cookies