VIDEO EXCLUSIV Prin ce treceau tenismenii români: ”Stăteam în hoteluri-bombe. Mâncam economicos, să ne ajungă banii ziua următoare”

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 18 Mai 2024, 16:41
Data actualizarii: Sambata 18 Mai 2024, 16:51

Artemon Apostu-Efremov, unul dintre cei mai valoroși antrenori de tenis din România, a fost invitatul lui Andru Nenciu la Poveștile Sport.ro, emisiune difuzată pe VOYO și Sport.ro.

Cunoscut pentru realizările din postura de antrenor, coordonator din lojă a mai multor sportive din circuitul WTA din România, dar care a ajutat și la ascensiunea tenismenului moldovean Radu Albot, ”Arti”, așa cum îi spun apropiații, a vorbit despre momentele frumoase, dar și grele, din momentul în care încerca să își facă un nume în tenis ca jucător.

A luat-o de jos, nu i-a fost ușor, iar multe au fost greutățile care l-au făcut să se maturizeze prematur și să înțeleagă că trebuie să tragă cu dinții pentru o șansă acolo unde visează orice tânăr să ajungă, în reflectoarele marilor terenuri de tenis ale lumii, să strălucească pe Arthur Ashe Stadium, terenul central al complexului de la Wimbledon sau pe Rod Laver Arena.

Artemon Apostu-Efremov, exemplu de sacrificiu pentru tinerii sportivi

Deplasările lungi, departe de casă, i-au rămas întipărite pe retină zeci de ani lui Artemon Apostu-Efremov, care și-a amintit, acum, totul ca fiind ieri. Pleca din București cu doar 100 de dolari în buzunar, cu gândurile pozitive ale părinților și cu biletele de avion puse la loc sigur.

Artemon Apostu-Efremov a rememorat la Poveștile Sport.ro deplasările avute dincolo de granițele României, unde pleca alături de alți tineri cu aceeași doză de încredere caracteristică vârstei, în Rusia. Căutau cele mai accesibile hoteluri, drămuiau bine banii când se uitau pe rafturile magazinelor și se încărcau cu pozitivitate unii de la alții.

Tenismenii români erau ”uniți de aceleași probleme”

Acele momente din cariera lui ”Arti”, deși poate cele mai dificile, au fost povestite ca exemple de viață pentru tinerii care vor să facă performanță în sport.

”Cred că, la mine, orice deplasare era o provocare majoră. Țin minte că am fost în Rusia, aveam trei turnee, un challenger și două turnee futures, și aveam doar biletul de avion, dus-întors, și 100 de dolari. În rest, era doar ce câștigam de la turneu. 100 de dolari valora mai mult decât azi, da, dar stăteam în niște hoteluri-bombe, unde era 10-15 dolari cazarea, patul și încercam să mâncăm cât mai economicos, ca să ne ajungă pentru următoarea zi.

O țineam așa de la un turneu la altul. Fiecare zi, pe tur, pentru noi era o nouă aventură și o nouă provocare. Țin minte că am îmbrățișat chestia asta. Când eram mai mulți români, jucam și baschet, și handbal, mergeam unul la meciul altuia, chiar dacă nu eram neapărat colegi de club sau nu ne simpatizam. Totuși, când jucam ne încurajam, eram ca o familie.

Ne uneau aceleași probleme”, a spus Artemon Apostu-Efremov în emisiunea Poveștile Sport.ro, moderată de Andru Nenciu.

Artemon Apostu-Efremov, fost antrenor al Simonei Halep 

După ce a lăsat racheta de-o parte și a ales calea antrenoratului, Artemon Apostu-Efremov (45 de ani) le-a pregătit pe câteva dintre cele mai valoroase jucătoare din România, pe Simona Halep, Irina Begu, Raluca Olaru, Alexandra Dulgheru sau Mihaela Buzărnescu.

Ca jucător de tenis, Artemon Apostu-Efremov a fost pe locul 310 în ierarhia ATP, iar la dublu a bifat poziția 466.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!