Ion Tiriac Boris Becker Simona Halep Wimbledon Tenis

LEGENDA fabuloasa a Rolls Royce-ului cu care Tiriac a dat una dintre marile lovituri ale carierei sale. Legatura dintre Halep si cei 30 de ani impliniti de la un moment istoric

In urma cu 30 ani, Boris Becker, pe atunci un pusti de 17 ani, reusea sa devina cel mai tanar castigator din istoria turneului de la Wimbledon. In spatele sau se afla Ion Tiriac, omul care propune la 30 de ani distanta de la acel moment fanstastic din tenis un nou nume la varful tenisului mondial, pe Simona Halep.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 24 Iunie 2015, 12:42
Data actualizarii: Miercuri 24 Iunie 2015, 12:58

Becker castiga atunci finala in fata lui Kevin Curren, omul care in semifinale il elimina pe legendarul John McEnroe. Un an mai tarziu, Tiriac il ajuta pe Becker sa incaseze sume uriase din publicitate.

"Ion Tiriac este vinovat. Doar uitati-va la el. Are mustata salbatica, ochii inchisi, fumul de tigara se ridica mereu din tigara sa mereu prezenta. Tiriac cauta mereu o perspectiva. Si toata lumea stie asta. Tiriac spune ca nu e interesat sa castige bani. Asa ca a negociat cele mai bune contracte din istoria tenisului, poate chiar din istoria sportului, pentru Becker. Tiriac spune ca nu are simtul umorului, dar prietenii sai sustin ca mereu i-a facut sa rada. Tiriac este cel mai misterios om din tenis. Iubeste ceea ce face si mereu spune ca o sa mai faca asta "doi trei ani, apoi ma las". Nimeni nu il crede" - LA Times despre Ion Tiriac, intr-un articol publicat pe 20 iulie 1986.

Asa cum ziaristii americani au reusit sa surprinda, "orice om care a stat 15 minute alaturi de Tiriac are o poveste de spus", si Becker si-a reamintit recent intr-un interviu pentru BBC despre momentul care i-a schimbat cariera, intalnirea cu Ion Tiriac.

"Fara abilitatile diplomatice ale lui Tiriac, Becker ar fi putut sa nu castige niciodata trofeul de la Wimbledon. Tiriac a avut un rol crucial, convingandu-i pe parintii lui Boris ca educatia acestuia trebuie lasata deoparte pentru a-i permite sa se concentreze pe o cariera profesionista in tenis", scrie BBC.

Exista multe legende privind acel moment al intalnirii lui Tiriac cu familia Becker, iar cea mai cunoscuta a fost povestita de catre Sport Illustrated, in care Ion Tiriac ar fi aparut in fata casei familiei Becker din Liemen, Germania, la volanul unui Rolls Royce, doar ca sa ii impresioneze pe tanarul jucator de tenis si pe parintii sai.

Intr-un interviu acordat pe 24 iunie 1993 in New York Times, chiar inainte de Wimbledonul din acel an, Tiriac isi aminteste amuzat de poveste.

"Eu am 18 masini, dar nu am avut niciodata un Rolls-Royce. Am avut toate Ferrari-urile care au aparut vreodata. Am toate masinile Mercedes, toate modelele de Jaguar, toate masinile Porsche. Am un Lamborghini Diablo. Am un Mercedes 600, unul 500, un 300 si un 190. Am un Ferrari Testarossa si un POrsche Speedster", declara atunci Tiriac.

Marele adevar din spatele povestii este insa ca Tiriac a reusit sa ii convinga pe parintii lui Boris sa-i permita sa insiste mai mult cu tenisul si sa o lase mai moale cu scoala.

"A fost langa mine de la inceput si va fi langa mine pana la final" - Boris Becker despre Tiriac in 1993.

Au trecut 30 de ani de la acel moment, iar Ion Tiriac, in fata unui nou turneu de la Wimbledon, sta in umbra Simonei Halep, care desi trece printr-o perioada mai slaba, ramane una dintre jucatoarele de top ale lumii. Coincidenta sau nu, intre Halep si Becker exista si un alt punct comun in afara lui Ion Tiriac.

New York Times scria despre Becker in 1993: "In mai, Becker a renuntat la Gunther Bresnik, al cincilea antrenor din ultimii 7 ani. si a refuzat sa joace pentru Cupa Davis alaturi de Germania. Ziaristii de la Daily Mirror au subliniat ca fostul pusti minune, cu cat a ascultat mai mult de Tiriac, cu atat mai haotica a devenit cariera sa"

Tiriac a raspuns atunci acestei afirmatii: "Unii jucatori devin prea dependenti de antrenorii lor. Apoi apar cei ca Becker care se cred Dumnezeu si trebuie sa isi manance propriile greseli. Daca la inceput, cand avea 17, 18 ani, Boris avea nevoie de mine si 20 de ore pe zi, acum mai are nevoie de mine cam doua ore pe saptamana"

Si Simona a fost criticata pentru ca a renunta la Fed Cup dar si pentru ca si-a schimbat mult prea des antrenorii. Acum ea cauta un Grand Slam. Boris Becker a castigat 6. "Putea sa castige 15", spune Tiriac, "dar care era pretul? Poate pentru el nu merita. El mereu spunea ca viata sa este mai importanta decat tenisul"

SURSE: New York Times / LA Times / BBC

Modifică setările cookies