Irina Begu, încântătoare la Paris: calificare în turul III după o victorie superbă cu "coșmarul" liderului mondial

Irina Begu Roland Garros Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 30 Mai 2024, 23:28
Data actualizarii: Joi 30 Mai 2024, 23:34

Irina Begu (34 de ani, 127 WTA) a continuat, joi seară, parcursul perfect de la Roland Garros 2024.

Bucureșteanca s-a calificat de manieră impresionantă în turul al treilea, după un succes cât se poate de clar, scor 6-4, 6-1, în fața Lindei Noskova (19 ani), a 29-a jucătoare a lumii și învingătoare a liderului mondial Iga Swiatek la Australian Open.

Convingătoare în partida din primul tur cu Julia Riera, Begu a avut de ateptat foarte mult până ploaia i-a permis să intre pe teren, dar condițiile diferite față de precedenta partidă nu au încurcat-o pe bucureșteancă. Ba dimpotrivă! Irina a început la fel de bine, curajoasă, sigură pe sine, lipită de linia de fund și gata să-și folosească experiența superioară pentru a contracara armele letale ale unei cehoaice care se anunță o următoare stea în WTA.

Irina la nivel maxim, imposibil de contracarat

Un game de șase minute câștigat la start de meci pe propriul serviciu a propulsat-o pe Begu, peste doar 18 minute, spre un 4-0 surprinzător pentru unii, dar argumentat de o evoluție încântătoare.

Ajutată de un prim serviciu clar și precis, Begu a speculat dificultățle de deplasare ale mult mai tinerei sale adversare, a folosit fiecare unghi pentru a o scoate din zona de confort, iar Noskva a avut nevoie de minute bune pentru a se dezmetici.

A făcut-o la 5-3, când a salvat trei mingi de set ale româncei, dar a fost o simplp zvâcnire a unei jucătoare talentate, dar care nu a prins cea mai bună zi. Cu câștigarea setului la un game distanță, Begu nu a spus "nu", a profitat de trei greșeli în serie a cehoaicei și a alimentat un moral aflat și așa aproape de maximum.

La "revenirea de la cabine", Noskova, fostă câștigătoare de Roland Garros la junioare, a părut că începe bine, însă Irina a repus lucrurile în ordine rapid, cu un punct-cheie la 0-1 și 30-30, când a găsit o contrascurtă de efect prin care a săpat și mai mult într-un ocean de gânduri negative ale oponentei. Schimb cu schimb, minge cu minge, Noskova s-a dezintegrat sub presiunea constantă venită de dincolo de fileu, a cedat break-ul de la 40-15, apoi nu a mai găsit resursele mentale pentru a se reîntoarce în meci. 

În timp ce Begu respecta până la milimetru planul tactic, a 29-a jucătoare a lumii dădea cu racheta de pământ și nu reușea să coboare dintr-un carusel al greșelilor neforțate duse, până la urmă, la cifra 31. După o oră și 15 minute s-au terminat reprezentația Irinei și chinul adversarei, un 6-4, 6-1 de efect care-i permite româncei să egaleze la unu scorul întâlnirilor directe.

  • 22-19 în favoarea Irinei a fost raportul loviturilor câștigătoare
  • 11 greșeli neforțate a comis Irina, adversara sa ratând de nu mai puțin de 31 de ori

Favorită la egalarea vârfului personal la Paris

A fost a 16-a victorie a carierei pe tabloul principal de la Roland Garros, suficient pentru a egala performanța din 2023, dar și pentru a-i permite tricolorei să se gândească la noi orizonturi la Paris, pe finalul carierei. Pentru a treia oară în turul III la Openul Francez, se bucură de o secțiune de tablou pe care, cu forma și maturitatea arătate, poate face câteva victime de renume.

Calificată în optimile dinn 2016 și 2022, Begu își va măsura forțele fie cu Varvara Gracheva (88 WTA la 24 de ani), fie cu Bernarda Pera (80 WTA la 30 de ani), două jucătoare care nu sunt tocmai obișnuite cu fazele finale ale competițiilor de Mare Șlem.

Odată cu calificarea în runda a treia, Begu va fi recompensată cu 158.000 de euro și 130 de puncte WTA/

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!