Stranieri

Nu doar în Moldova! Avem primul român care și-a luat licența de antrenor în Suedia

Un fost coleg al lui Deac, Papp și Hoban și-a luat licența B de antrenor în Suedia.  

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 13 Octombrie 2021, 12:11
Data actualizarii: Miercuri 13 Octombrie 2021, 12:27

În România, Dacian Dacin (37 ani) a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității "Bogdan Vodă" din Baia Mare. El este căsătorit din 2013 cu Krisztina Dacin, fostă Klocza, care a jucat handbal la HCM Baia Mare și HC Zalău. Ei au împreună două fetițe.

A fost legitimat la CFR Cluj, dar a jucat la Baia Mare și Unirea Dej 

Acesta a evoluat la FC Baia Mare, în Liga 2 și Liga 3. A fost legitimat la CFR Cluj, dar a jucat doar pentru Unirea Dej, în Ligile 2 și 3, pentru că exista un parteneriat între cluburi și era monitorizat de clubul din Gruia. A făcut antrenament o săptămână cu CFR Cluj, pe vremea când Cristiano Bergodi era antrenor. 

După 1 an, a revenit la FC Baia Mare, apoi a jucat și a promovat cu Someșul Ileanda (Sălaj) din Liga 4 în Liga 3. Ulterior, a plecat în Ungaria, la Kisvarda FC, cu care a promovat în Liga 3, clubul evoluând acum în prima divizie. În vara lui 2011, exact după ce a terminat campionatul în Ungaria, a plecat în Suedia, împreună cu soția sa. A avut mai multe oferte din Ungaria înainte să plece din țară, el să rămână la Kisvarda, iar Kriszina să joace la Debrecen. Puteau să meargă și în Spania sau Franța, însă au ales Suedia și stau acolo deja de 10 ani. 

Și-a început cariera de antrenor în ligile inferioare suedeze

În Suedia, românul a jucat trei ani și jumătate, între 2011 și 2014, la echipa Bodens BK, unde a și început în paralel să antreneze o echipă de juniori cu care a câștigat, în 2014, un turneu renumit în zona Norbotten. După acel turneu a fost desemnat antrenorul anului în cadrul clubului și așa a început aventura sa ca antrenor. În 2015, a acceptat oferta să devină antrenor principal / jucător la Skogsa IF, în Liga 5, unde a terminat pe locul 5 și a fost votat cel mai bun jucător din campionat. 

Apoi, în 2016, a primit o ofertă de la altă echipă din Liga 4, Heden IF, însă a refuzat, iar ulterior și-a ajutat echipa să se salveze de la retrogradare în ultima etapa, meci în care a și marcat un gol. În sezonul 2017-2018, a revenit la clubul Bodens BK ca antrenor secund la echipa de seniori și antrenor principal la U17. Apoi, din data de 3 decembrie 2018, a fost antrenor principal la Harnosand FF, club ajuns în Liga 3, unde activa și un jucător român, pe care l-a ajutat sa ajunga în Suedia, in 2014, Adrian Boroștean, cu care a jucat împreună la Unirea Dej, în perioada în care acolo mai evoluau Paul Papp și Ciprian Deac. 

Este singurul român care și-a luat licența de antrenor în Suedia

În 2021, el a început o colaborare cu Federația Suedeză de Fotbal, devenind distriktsordforbundskapten (reprezentant al ligii districtuale) în Medelpads Fotbollforbund, dar și cu școala Hedda Wisingskolan Harnosand. De curând, după ce a făcut stagii inclusiv la o Academie în SUA și a renunțat să aplice pentru licență la FRF, acesta a obținut licența B UEFA de antrenor la Școala de Antrenori din cadrul Swedish Football Association. El este, de asemenea, singurul român care activează în cadrul competițiilor organizate de SvFF (Svenska Fotbollforbundet). Dacin este bun amic cu Ovidiu Hoban, cu care se știe de la Baia Mare și cu care ține încă legătura.  

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies