Ronaldo din Liga I! A fost crescut de SANTOS si CRUZEIRO, iar acum aplica pentru un job in Romania! Afla-i povestea:

ygor de souza Jean Padureanu Ronaldo santos Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 28 Februarie 2011, 06:50
Data actualizarii: Luni 28 Februarie 2011, 06:54

Fotbalistul brazilian are o poveste care se repeta in cliseu. Scenariul oboseste prin repetabilitate, insa e mereu acceptat.

Mingea pleaca din favela, driblingul se invata descult fie pe plaja, fie pe terenuri ascutite din cartier. Familia te salveaza de prafuri suspecte si arme, iar increderea in divinitate face diferenta in plan spiritual.

Au spus-o Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos sau Ronaldinho. Variabilul devine aproape insesizabil in adolescenta, cand marile cluburi iti ofera ocazia sa ai un CV. Depinde numai de tine daca o transformi in amintire si alegi sa traiesti din talent sau daca ai de gand sa-ti personalizezi istoria.

www.sport.ro a vorbit cu un jucator care iti poate spune altceva. A inceput la clubul lui Pele, Santos, dar stie ca nu poate sa viseze la un transfer in Spania sau Italia. Spune ca Romania il poate ajuta sa ajunga acolo, de aceea accepta modelul lui Junior Moraes. El l-a si adus in Liga I, la Bistrita.

E sigur ca nu face parte din categoria "Inca un brazilian". "N-am facut cele mai bune alegeri. Cand eram junior, oamenii ma opreau dupa meciuri si-mi spuneau ca voi fi un mare jucator. Poate am crezut prea mult in ideea asta, de aia nu am putut sa-mi ating potentialul maxim", isi motiveaza esecul.

Ygor de Souza are 24 de ani si n-a prins decat un tur de campionat in Romania, la Gloria. A mai trecut pe la Volyn Lutk, la fel ca stelistul Maicon. Europa nu-i ofera cele mai bune referinte. In Brazilia, a fost crescut de supercampioanele Santos si Cruzeiro.

"Nu vreau sa mint pe nimeni. Am stat in Romania 6 luni, n-am avut prea multe sanse sa arat ce pot. Oamenii de la Gloria nu m-au lasat sa joc prea mult. Stiu ce pot si n-am avut timp sa arat de ce sunt in stare!". OK, ce argumente are? "Am lucrat cu multi antrenori, toti mi-au zis ca in momentul in care voi fi un 100% dedicat, voi reusi multe lucruri bune.

Ma misc bine in teren, am viziune de joc si ma pot demarca bine. Pot acoperi doua posturi, joc si varf impins, si atacant retras. Incepusem sa cunosc fotbalul din Romania, cred ca pot da goluri multe in Romania. Ma gandesc doar la fotbal, e singura mea prioritate!".

Echipele interesate de el vor dori sa-i cunoasca background-ul. "N-am facut probleme nimanui. Am crescut intr-un cartier tipic, multe probleme, multi oameni saraci. Dar ei sunt cei care sar primii cand ai nevoie de ceva, sa stii asta. Erau droguri, erau arme, Dumnezeu si parintii m-au tinut departe. Am invatat multe din lucrurile pe care le-am trait acolo. A fost visul tatalui meu sa ajung profesionist.

Si el a incercat, dar s-a lasat la 22 de ani din cauza ca trebuia sa-si intretina familia. Am inceput sa joc la 8 ani, intr-o sala din cartierul meu. Cand am crescut, am putut sa joc alaturi de Alex care e acum la Fenerbahce, ii stiu si pe Ganso si Neymar de la Santos, dar ei eram mai mici decat mine si ma priveau cu respect", incheie glumind.

De ce Romania? "E o sansa imensa pentru mine. Daca merg in alta parte, mi-ar lua cateva luni sa ma adaptez. Acum sunt in forma si as da din prima randament. Am avut timp sa vad meciuri, ii stiu pe fundasii adversi, deja stiu ce trebuie sa fac. Tin secretul pentru mine!".

Ygor nu vrea sa impresioneze inutil. Probabil isi da seama ca nu poate fi ca idolul Ronaldo decat la un joc de consola. "Ca sa ne fie mai usor, noi ii spunem Fenomeno, nu Ronaldo. Acum toata lumea e innebunita de Cristiano, insa pentru noi unul singur e Ronaldo. Primul, cel mai bun. Avea niste calitati fantastice, toata lumea trebuie sa-l respecte pentru ceea ce a oferit jocului.

Cand eram copil, incercam sa-l copiez. La fel ca sute de mii de brazilieni. De aia toti avem putin din miscarile lui. Am zis putin, sa nu credeti ca sunt nebun si ma cred Ronaldo!".

Jean Padureanu l-a dat afara de la Bistrita pentru ca nu-i semana sufiecient lui Moraes. Ygor incheie cu o gluma: "Asta e, nu m-a lasat sa-i arat ca sunt mai mult Ronaldo decat Moraes!".
 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!