Sepp Blatter Michel Platini Stiri Blatter

Au făcut prăpăd? Blatter și Platini, trimiși în judecată pentru escrocherie

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 02 Noiembrie 2021, 23:16
Data actualizarii: Marti 02 Noiembrie 2021, 23:18

Michel Platini, fost preşedinte al UEFA, şi Sepp Blatter, fost preşedinte al FIFA, au fost puşi sub acuzare în Elveţia pentru mai multe infracţiuni, printre care "escrocherie", în afacerea plăţii suspecte ce a dus în 2015 la suspendarea lor din fotbalul mondial, a anunţat marţi parchetul, citat de AFP.

Acum revine Tribunalului penal federal din oraşul Bellinzona să valideze acest act de acuzare şi să decidă desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti oficiali, care sunt urmăriţi de asemenea pentru "gestionare neloială", "abuz de încredere" şi "falsificarea valorilor mobiliare", după ce FIFA i-a plătit lui Platini 2 milioane de franci elveţieni în 2011 fără justificare scrisă, la ordinul lui Blatter.

  • 5. Michel Platini

După şase ani de anchetă, ei sunt acuzaţi "că au aranjat în mod ilicit o plată de 2 milioane de franci din partea FIFA în valoarea lui Michel Platini", a scris parchetul într-un comunicat.

Triplul câştigător al Balonului de Aur a fost consilierul lui Blatter între 1998 şi 2002, în timpul primului mandat al acestuia la FIFA, potrivit unui contract scris semnat în 1999 şi care prevedea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni, "facturată de dl. M. Platini şi plătită integral de FIFA".

Dar în 2011, "la mai bine de opt ani după încheierea activităţii sale de consilier", Platini "a pretins o creanţă de 2 milioane de franci elveţieni", achitată de FIFA "cu concursul" lui Blatter şi considerată "neîntemeiată" de parchet.

Cei doi au susţinut de la începutul anchetei că au hotărât verbal un salariu anual de un milion de franci elveţieni pentru această activitate de consilier, fără ca finanţele FIFA să permită atunci plata către Platini, şi au reglat pur şi simplu soldul cu întârziere.

În Elveţia, escrocheria simplă este pasibilă de cinci ani deau de o pedeapsă pec închisoare "suniară", notează AFP. Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!