Minaur Baia Mare csa steaua liga 2 Sporturi

„E timpul pentru un sport curat!” Proiectul de lege care promite să rezolve problemele cu restanțele salariale ale sportivilor

Fotbalul românesc traversează vremuri tulburi, iar restanțele salariale sunt la ordinea zilei.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2023, 13:22
Data actualizarii: Vineri 17 Martie 2023, 13:39

Fenomenul este unul răspândit și la nivelul altor sporturi de echipă precum ar fi handbalul sau baschetul.

Pentru a veni în întâmpinarea sportivilor, debutatul Brian Cristian a depus două propuneri legislative care vor aduce mai multă transparență în utilizarea banilor publici pentru finanțarea cluburile și ar trebui să rezolve problemele cu restanțele salariale.

„Cluburile de drept public trebuie administrate profesionist!”

„După situația rușinoasă în care a ajuns clubul Minaur Baia Mare, privind plata salariilor și modalitatea în care este administrat, m-am ținut de cuvânt și am depus două inițiative legislative pentru sportul românesc.

Cluburile de drept public trebuie administrate profesionist, utilizând principii precum responsabilitatea, transparența, folosirea eficientă a fondurilor publice, abordarea etică și responsabilitatea socială.

Prima inițiativă privește tocmai activitatea cluburilor sportive publice, care sunt înființate și finanțate de către autoritățile publice locale și centrale sau de instituțiile de învățământ superior și finanțate din bani publici. Pe parcursul timpului au fost descoperite fapte de corupție ale celor care administrează aceste cluburi, situații în care sportivii au acționat în instanță cluburile pentru că nu și-au primit remunerațiile sau alte asemenea, provenite din lipsa calității managementului cluburilor.

Dacă proiectul va deveni lege cluburile sportive publice vor fi nevoite să comunice anual, pe pagina de internet proprie:

– sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală.

– structura organizatorică, numele persoanelor aflate în conducerea clubului, grila de salarizare a societății și numărul de angajați,

– registrul imobilizărilor, organigrama, remunerațiile persoanelor cu contracte de activitate sportivă, numărul de sportivi legitimați și numărul antrenorilor,

– raportul de activitate, strategiile de dezvoltare,

– Regulamentul de Organizare și Funcționare.

În plus, președinții de club vor întocmi un raport de activitate pe care îl vor prezenta entității finanțatoare în fiecare trimestru.

A doua inițiativă se adresează sportivilor din România. Contractul de activitate sportivă, utilizat în sport, nu oferă garanțiile de protecție prevăzute de Codul Muncii pentru angajați. Știm cu toții cazurile foarte dese în care sportivii nu reușesc să își recupereze banii de la un club sportiv ajuns în insolvență sau faliment. În acest moment, sportivii sunt doar pe poziția a 7-a în ordinea plății datoriilor. Proiectul de lege le oferă sportivilor drepturi similare cu cele prevăzute pentru dei încadrați cu contracte de muncă. Aceste modificări le vor oferi sportivilor șanse substanțial mai mari pentru a-și recupera datoriile de la cluburile sportive rău-platnice.

E timpul pentru un sport curat!”, a fost mesajul postat de deputatul Brian Cristian pe rețelele de socializare.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!