VIDEO EXCLUSIV Tainele șahului, în Pastila de Șah. Cum facem atacul în linie, atacul prin descoperire și îndepărtarea apărătorului

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 04 Iunie 2024, 09:15
Data actualizarii: Marti 04 Iunie 2024, 09:33

Sport.ro îți prezintă Pastila de Șah, emisiunea care te învață tainele ”sportului minții”. Episodul 4.

În episodul de astăzi vom vorbi despre trei tipuri de atacuri și când trebuie să le aplicăm în jocul de șah. Vom învăța și vom exemplifica atacul în linie, atacul prin descoperire și îndepărtarea apărătorului, alături de exemplele aferente fiecăruia.

Atacul în linie, după cum îi spune și numele, poate fi făcut în momentul în care avem, de exemplu, cel puțin un turn în joc. Putem obține o piesă în plus capturând, să zicem, turnul adversarului, iar în final putem da șah mat (mai multe exemple în video).

Trei tipuri de atacuri în șah

Atacul prin descoperire are loc atunci când mutăm o piesă pentru a putea captura cu o alta, pentru că prima blochează atacul asupra adversarului. Este indicat ca piesa mutată inițial să creeze, la rândul ei, o altă amenințare, astfel încât oponentul să fie în dificultate dublă (exemple de joc în video).

Îndepărtarea apărătorului este capturarea unei piese, pentru ca apoi, cu o alta, prin capturarea unei a doua piese a adversarului, să putem da șah mat. Practic, prin mutarea inițială, trebuie capturată o piesă care ar putea anula șahul dat cu a doua mișcare, să nu fie doar o poziție de șah din care adversarul să poată ieși ușor (exemple de joc în video).

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!