Simone Biles a vorbit "fără perdea" despre calvarul de la Tokyo

Simone Biles Sporturi Simone Biles
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 31 August 2021, 11:46
Data actualizarii: Marti 31 August 2021, 11:50

Ediția JO de la Tokyo a fost marcată și de evoluția lui Simone Biles: argint cu echipa Statelor Unite și bronz la bârnă. Ea s-a retras în timpul competiției pe echipe după primul aparat, sărituri. 

Starul gimnasticii artistice Simone Biles a recunoscut, luni, că a suferit de probleme de sănătate mentală cărora a trebuit să le facă faţă la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo şi care s-au declanşat înainte de sosirea sa în Japonia, determinând-o să renunţe la mai multe probe din cadrul concursului olimpic, informează AFP.

Biles evidențiază "factorul stres"

 

  • Simone Biles

"Nu aş spune că au debutat la Tokyo. Am impresia că era probabil ceva mai profund", a declarat Biles într-o conversaţie video cu mama sa, publicată de unul din sponsorii săi, Athleta, luni.

"Eu cred că a fost efectiv factorul de stres. El s-a acumulat de-a lungul timpului, iar corpul meu şi spiritul meu au spus pur şi simplu nu. Nici măcar eu nu ştiam că voi traversa această perioadă până să mi se întâmple", a adăugat ea.

Gimnasta americană, considerată de mulţi drept cea valoroasă din toate timpurile, trebuia să fie superstarul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Dar în momentul în care trebuia să înceapă drumul spre alte medalii, ea s-a retras brusc în plină competiţie, scoţând la iveală problemele de sănătate mentală care pot afecta sportivii de înalt nivel.

Biles a fost victima unor "twisties" la Tokyo, un fenomen potenţial periculos care îi face pe gimnaşti să-şi piardă orientarea când sunt în aer. După ce a renunţat la mai multe finale în care obţinuse calificarea, ea a concurat în finala de la bârnă unde a cucerit bronzul.

Simone Biles, enigmatică

 

Deşi decepţionată că nu a putut să-şi exprime valoarea, Biles a asigurat că nu regretă că a pus pe primul loc sănătatea şi siguranţa sa.

"Este greu să te antrenezi timp de cinci ani pentru acest moment şi apoi nimic să nu decurgă cum ţi-ai dorit. Dar eu ştiu că am ajutat multă lume şi mulţi sportivi să se exprime asupra sănătăţii lor mentale şi să spună nu. Pentru că am ştiut că nu pot, că mă voi accidenta", a adăugat ea.

Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică la Rio, s-a retras în primă fază din finala concursului pe echipe, apoi a declarat forfait pentru concursul de la individual compus, iar ulterior pentru finalele de la sărituri, paralele şi sol.

Simone Biles era singura gimnastă din competiţie care obţinuse calificarea în toate finalele individuale la Tokyo.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!