Procesul lui Pistorius, aproape de final! Astazi au avut loc pledoariile finale, MARTI se da VERDICTUL! Ce pedeapsa cere acuzarea
Live Blog

Pistorius - Verdictul Final

Procesul lui Pistorius, aproape de final! Astazi au avut loc pledoariile finale, MARTI se da VERDICTUL! Ce pedeapsa cere acuzarea

Autor: Sport.ro
Vineri 17 Octombrie 2014, 13:10

Oscar Pistoriul, celebrul atlet paralimpic care si-a ucis logodnica in urma cu un an, va primi astazi verdictul final din partea judecatorilor sud-africani. Acesta a fost declarat vinovat pentru mai multe capete de acuzare, insa astazi judecatorii vor pronunta decizia.

13:24 17 Oct

ULTIMA ORA | Instanta a ascultat pledoariile finale ale avocatilor si a anuntat ca va da decizia finala marti, 21 octombrie

13:18 17 Oct

"Pistorius a incercat sa profite de dizabilitatea sa pentru a scapa de pedeapsa", spune avocatul acuzarii, care cere instantei de judecata o pedeapsa drastica pentru atlet.

"Minim 10 ani de inchisoare trebuie sa primeasca Pistorius!", a fost raspunsul lui Gerrie Nel in momentul in care judecatoarea l-a intrebat despre lungimea pedepsei pe care ar trebui sa o primeasca atletul.

12:21 17 Oct

Judecatorii au decis sa ia o pauza de 15 minute. Oscar Pistorius nu s-a ridicat niciun moment de pe scaun si sta cu capul in pamant, rugandu-se.

12:21 17 Oct

Intre timp, Gerrie Nel, avocatul acuzarii, si-a inceput pledoaria. Acesta spune ca Reeva Steenkamp nu a fost doar impuscata, ci "mitraliata", ca Pistorius a tras mai multe gloante prin usa baii.

Nel mai spune ca familia Reevai nu va trece niciodata peste aceasta tragedie, dar spune ca intelege ce inseamna iertarea. Cu toate acestea, avocatul spune ca in luarea decizie nu este vorba despre iertare, ci despre justitie.

12:17 17 Oct

Avocatul lui Pistorius si-a incheiat pledoaria, in care a acoperit si problema oferirii unei sume de bani parintilor Reevei Steenkamp, considerata ca fiind jignitoare de acuzatori.

La final, Roux a cerut ca judecatorii sa aiba in minte justitia, nu razbunarea.

10:56 17 Oct

"Nu am vazut niciodata, nicaieri, o astfel de nedreptate!", mai spune avocatul lui Pistorius, care vorbeste despre faptul ca atletul a fost tratat ca un criminal si s-a vorbit chiar despre crima cu premeditare, desi totul a fost un accident.

10:54 17 Oct

"Sunt oameni care vor sa-l vada mort pe Oscar Pistorius, vor ca el sa raspunda cu propria-i viata! Este insa aceasta intepretarea legii si a intereselor societatii noastre?", spune Barry Roux.

10:53 17 Oct

INFO: Pledoariile finale ale avocatilor in cazul lui Pistorius pot fi urmarite si AICI, dar si pe BBC Channel!

10:50 17 Oct

Barry Roux aduce in discutie conceptul filosofic Ubuntu - cel al "umanitatii inainte de toate". Acesta spune ca Pistorius trebuie tratat cu "umanitate"

10:48 17 Oct

Acesta argumenteaza cu un caz al unui celebru cantaret din Africa de Sud, Molemo "Jub Jub" aarohanye, cel care a ucis patru copii intr-un accident de masina, in timp ce participa la curse ilegale.

Cantaretul a primit 10 ani de inchisoare pentru asta, iar avocatul lui Pistorius spune ca atletul nu poate primi o pedeapsa si mai grava pentru o crima din greseala.

"Cazul lui Oscar Pistorius este complet diferit. Molemo Maarohanye a ucis patru copii in urma unui act ilegal. Acesta s-a urcat constient la volanul masinii si a facut curse ilegale! Pistorius a incercat sa reactioneze intr-un caz special!"

10:45 17 Oct

Avocatul apararii sustine pledoaria finala. Acesta spune ca atletul a vrut sa-si apere logodnica in seara fatidica, crezand ca cineva necunoscut a patruns in casa.

"Nu exista nicio dovada sau niciun fel de judecata care sa contrazica acest lucru!", spune Barry Roux.

10:35 17 Oct

Oscar Pistorius a ajuns si el la Tribunal

10:34 17 Oct

Soarta lui Oscar Pistorius sta in mainile judecatoarei Thokozile Masipa, care va anunta astazi verdictul final in procesul in care atletul este acuzat ca si-a ucis intentionat logodnica, pe Reeva Steenkamp, in urma cu un an si jumatate.

Parchetul a cerut condamnarea pentru omor, in timp ce apararea a sustinut ipoteza accidentului.

Oscar Pistorius, 27 de ani, risca o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat ca a ucis-o cu premeditare pe Reeva Steenkamp, cu care avea o relatie de trei luni, cand a impuscat-o, la 14 februarie 2013.

Apararea a incercat sa convinga instanta ca varianta sustinuta de Oscar Pistorius este realitatea, si anume ca sportivul a auzit un zgomot in baie si a intrat in panica, astfel ca a tras in usa in spatele careia se afla iubita sa Reeva Steenkamp crezand ca este un hot.

Procurorul Gerrie Nel a sustinut ca Pistorius si-a ucis iubita intr-un acces de furie, dupa o disputa.

FILMUL EVENIMENTELOR

FEBRUARIE 2013
14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.
15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.
19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.
20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.
Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.
21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.
Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.
22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013
11 martie:
Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.
28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013
14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.

MAI 2013

20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013
28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".

OCTOMBRIE 2013
1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013
20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014
23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014
14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.
25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014
3 martie: La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.
10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014
7 - 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014
30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014
7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.
8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.

Citeste si:Oscar Pistorius
Brexit îi forțează pe românii din UK să-și caute de muncă în Germania. ”E greu și aici, greu de tot”
BRAT

Modifică setările cookies