University of Michigan agresiune sexuala proces Robert Anderson universitate SUA Sporturi

O universitate din SUA va plăti o sumă imensă, după ce medicul sportiv s-a dovedit un prădător sexual! 

Medicul sportiv a agresat peste 1.050 de sportivi, de-a lungul a aproape patru decenii de activitate. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 20 Ianuarie 2022, 12:53
Data actualizarii: Joi 20 Ianuarie 2022, 13:09

University of Michigan a ajuns la o înțelege extrajudiciară și va plăti 490 de milioane de dolari, pentru a se înțelege amiabil cu 1.050 de foști studenți, care depuseseră plângere că fuseseră agresați sexual de medicul sportiv al unității de învățământ. Suma va fi împărțită de reclamanți, fără implicarea UMich. De asemenea, au fost puse deoparte alte 30 de milioane, pentru a stinge alte posibile procese, în viitor. 

Medicul sportiv Robert Anderson, autorul a peste 1.000 de agresiuni sexuale 

Scandalul a izbucnit în urmă cu doi ani, când Tad DeLuca, un fost student și luptător, a trimis o scrisoare deschisă directorului atletic Warde Manuel și a cerut o investigație amănunțită a activității medicului sportiv Robert Andreson. Acesta a lucrat pentru universitate în perioada 1966-2003, fiind directorul Departamentului de Sănătate și medic pentru mai multe echipe sportive, și a decedat în 2008. 

O anchetă efectuată de o firmă independentă a arătat că acesta ar fi abuzat sexual în mod sistematic sportivii, inclusiv jucători de fotbal american, fără să fie anchetat sau oprit de către universitate, deși au existat plângeri din cauza comportamentului său deviant. Înțelegerea a venit la scurt timp după ce directorul Mark Schlissel, care pozase în apărător al victimelor agresiuniunilor sexuale, a demisionat pentru că s-a descoperit că a avut o relație cu o subalternă.

UMich, universitatea absolvită de Michael Phelps și Tom Brady 

University of Michigan din Ann Arbor este cea mai veche universitate din Michigan, înființată în 1817, cu 20 de ani înainte ca teritoriul din Vestul Mijlociu al SUA să fie recunoscut ca stat. Școala are un buget anual de aproape 9 miliarde de dolari și un fond de rezervă și investiții de 17 miliarde de dolari. UMich se află pe lista celor mai bune universități din America de Nord și din lume, având 6.800 de angajați, aproape 50.000 de studenți și un campus de 85km2.

Universitatea are unul cele mai bune programe sportive din SUA și a dat peste 300 de sportivi care au reprezentat "Star and Stripes" la Jocurile Olimpice, câștigând aproape 200 de medalii. Printre absolvenții de renume se numără starurile Michael Phelps (înot), Tom Brady (fotbal american), Greg Meyer (atletism), Glen Rice (baschet) sau Charlie Gehringer (baseball).

De asemenea, printre absolvenți se află Gerald Ford (al 38-lea Președinte al SUA), Larry Page (cofondator Google), Robert Cailliau (cofondator al World Wide Web), Dick Costolo (fost CEO al Twitter), Thomas Knoll (cocreator al Adobe Photoshop), Edgar Gott (cofondator Boeing), Frederic Latta Smith (cofondator al corporației General Motors), actorii James Earl Jones, Lucy Liu și Margo Martindale, scriitorul Arthur Miller, cântăreții Madonna, Joe Dassin și Iggy Pop, nouă laureați ai Premiului Nobel și 12 astronauți, dar și alte mii de afaceriști de succes, artiști, jurnaliști, oameni de știință, medici, activiști și sportivi. 

Val de procese pentru agresiuni sexuale în universități

Nu este prima astfel de înțelegere din SUA, după plângeri ale foștilor studenți împotriva unor agresori sexuali în serie. În mai 2018, Michigan State University a fost de acord să plătească 500 de milioane de dolari, pentru a se înțelege în afara sălilor de judecată cu 300 de femei și fete, victime ale doctorul Larry Nassar, care îndeplinea funcția de medic al campusului și al lotului național de gimnastică feminină al SUA.

De asemenea, Penn State University a plătit 100 de milioane de dolari celor 35 de victime ale antrenorului asistent de fotbal american Jerry Sandusky, iar University of Southern California s-a înțeles pentru suma de 852 de milioane de dolari pentru a plăti daune morale pentru peste 700 de studente, care au fost agresate sexual de doctorul George Tyndall, ginecologul campusului universitar.   

Sursa foto - @UniversityOfMichigan

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!