OFICIAL Cinci noi sporturi, incusiv flag football (!), aprobate de CIO pentru Jocurile Olimpice!

Jocurile Olimpice cricket flag football lacrosse squash Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 13 Octombrie 2023, 14:44
Data actualizarii: Vineri 13 Octombrie 2023, 14:59

Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a luat decizia la reuniunea de la Mumbai.

Cinci sporturi noi, cricket, flag football, lacrosse, squash şi baseball-softball, propuse pentru includere în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, din 2028, au fost aprobate, vineri, de Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic, reunit la Mumbai (India), transmite Reuters.

Organizatorii Jocurilor din 2028 anunţaseră săptămâna trecută că doresc includerea acestor discipline în programul Olimpiadei californiene.

CIO: ”Propunerile au fost acceptate la pachet”

Fiecare oraş gazdă, potrivit regulilor CIO, poate cere includerea mai multor sporturi pentru ediţia pe care o găzduieşte.

''Propunerile au fost acceptate la pachet de Comitetul Executiv CIO'', a precizat preşedintele instanţei olimpice, germanul Thomas Bach, într-o conferinţă de presă.

Sesiunea CIO, care va debuta duminică la Mumbai, va trebui să ratifice recomandarea făcută de Comitetul Executiv.

Cricketul revine la JO după ediția din... 1900

Cricket, care este foarte apreciat în India şi are o audienţă globală în creştere, urmează să revină în programul Jocurilor Olimpice după ce a mai fost prezent o dată, la ediţia 1900, de la Paris.

Cele cinci sporturi au asigurată prezenţa la o singură ediţie a Jocurilor şi speră să le ofere un impuls pentru a se dezvolta şi a câştiga o popularitate şi mai mare pentru a rămâne atractive pentru Jocurile Olimpice.

Ce este flag football

Flag football este o formă de fotbal american fră contact, jucată în echipa de cinci jucători.

Baseball-ul a fost prezent la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, revenind la JO 2020, după ce nu a fost inclus în 2012 şi 2016, însă nu va fi la Jocurile de anul viitor de la Paris.

Softball-ul, varianta feminină a baseball-ului, a apărut la cinci ediţii anterioare ale Jocurilor de vară, şi nu va fi nici el prezent la Paris.

Lacrosse este un sport colectiv derivat din culturile amerindiene.

Număr record de 36 de sporturi la JO 2028

Numărul sporturilor din programul JO 2028 a ajuns astfel la 36, un record, însă, CIO trebuie să confirme în acelaşi timp menţinerea unor discipline precum pentatlonul modern şi halterele, amânând totodată luarea unei decizii în privinţa boxului.

''Vrem boxul în programul olimpic. Nu avem nicio probleme cu boxul sau cu boxerii, doar o mare problemă cu federaţia internaţională'', a afirmat Thomas Bach.

CIO a retras recunoaşterea Federaţiei Internaţionale de Box (IBA) după o cascadă de scandaluri şi aşteaptă să vadă dacă World Boxing, o organizaţie nouă formată din federaţiile naţionale disidente va strânge suficientă susţinere pentru a o înlocui.

Foto: Los Angeles Times / Dustin Massey / World Games 2022

Agerpres

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!