ANALIZA: Messi & Co. NU mai inteleg nimic! Barcelona 'nu mai e ce a fost'! Clasamentul mondial in care est-europenii sunt peste TIKI-TAKA!

Autor: Sport.ro
Joi 28 Martie 2013, 18:10

	ANALIZA: Messi & Co. NU mai inteleg nimic! Barcelona 'nu mai e ce a fost'! Clasamentul mondial in care est-europenii sunt peste TIKI-TAKA!

►Ziua in care stelistii tin cu dracii! Luni 14:30 sferturi FA Cup, Chelsea - Man United, in direct Sport.ro si Voyo.ro

Barcelona este cea mai mare forta din lume, daca ne gandim la copiii care ajung la echipe mari dupa ce au plecat de la academia La Masia.

Sau era. Conform clasamentelor mondiale, in acest moment, Barcelona este abia pe locul patru in topul celor mai bune academii de fotbal din lume.

Clasamentul arata asa:

1. Ajax Amsterdam
2. Partizan Belgrad
3. Hajduk Split
4. Barcelona
5. Sporting Lisabona si MTK Budapesta

E drept, criteriile folosite de Centrul International de Studii Sportive din Suedia sunt destul de aspre. Topul a fost alcatuit dupa ce s-au luat in seama numai jucatorii cu varste intre 15 si 21 de ani, care au jucat dupa ce au plecat din Catalunia timp de minim trei sezoane pentru un club.

Vorbind de Ajax, olandezii eliminati de Steaua in Europa League, au un total de 69 de jucatori care au plecat de la academia lor, raspanditi in 31 de ligi in intreaga lume.

Cum arata clasamentul in tarilor lor:

Ajax - locul 1 in Olanda, cu 57p, din 27 de etape
Partizan - locul 1 in Serbia, cu 49p, din 19 de etape
Hajduk - locul 3 in Coratia, cu 40 de puncte, din 24 de etape
Barcelona - locul 1 in Spania, cu 74 de puncte, din 28 de etape
Sporting - locul 10 in Portugalia, cu 27 de puncte, din 23 de etape
MTK - locul 2 in Ungaria, cu 35 de puncte, din 19 etape

E bine de spus ca Sporting, MTK, Partizan si Hajduk nu sunt echipe 'de prima mana', care sa-si permita sa tina jucatorii buni, formati in academiile lor, timp de mai multe sezoane. In timp ce Barcelona a ajuns la performanta de a avea, in unele meciuri, un prim 11 format doar din jucatorii de la La Masia.

Cu olandezii de la Ajax e alta poveste: vorbim despre una dintre cele mai tinere echipe din lume, cu o medie de varsta sub 25 de ani. Mai mult, cam tot campionatul Olandei este unul plin de tineri, iar strategia lui Ajax (si nu numai) este sa vanda 'varfurile', valoric vorbind, apoi sa reconstruiasca. In plus, pentru ca banii nu sunt o problema pentru Ajax, olandezii isi permit sa tina de jucatori mult mai mult decat alte echipe.

Cum arata loturile, ca bani:

Ajax - 92 mil. de euro
Partizan - 28,6 mil. de euro
Hajduk - 21,3 mil. de euro
Barcelona - 603,8 mil. de euro
Sporting - 109,3 mil. de euro
MTK - 4,6 mil. de euro

VEZI AICI CUM se transforma pustii din La Masia in vedete la Barcelona!

Cutremur cu magnitudinea 7 în Grecia și Turcia. Patru persoane au murit. Un mini-tsunami a lovit Insula Samos. VIDEO
BRAT

Modifică setările cookies