NEWS ALERT A murit Alexandru Penciu, cel mai valoros fundaş român al tuturor timpurilor, omul care a învins Franța! ”Alexandru cel Mare” avea 90 de ani

Alexandru Penciu Alin Petrache Echipa nationala de rugby federatia romana de rugby Steaua Rugby
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 12 August 2023, 14:57
Data actualizarii: Sambata 12 August 2023, 15:00

Fostul internațional a contribuit decisiv la prima victorie din istorie a României în fața Franței, 11-5 în 1960.

Rugby-ul românesc este în doliu: legendarul Alexandru Penciu s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani, anunță Federația Română de Rugby.

Alexandru Penciu este cel mai valoros fundaș român al tuturor timpurilor, fiind supranumit “Alexandru cel Mare”. Prin precizia sa de metronom a contribuit la victorii importante ale Ovalului autohton.

Cariera lui Alexandru Penciu

Născut la 1 noiembrie 1932, Alexandru Penciu a început rugby-ul la Petrolul Ploiești, trecând apoi la PPT București și CCA București (devenită Steaua), echipă cu care a câștigat de cinci ori titlul național. 

Și-a încheiat cariera de jucător la vârsta de 40 de ani, în Italia, la Rovigo, fiind două sezoane consecutiv cel mai prolific marcator de puncte din campionatul italian.

A jucat de 34 de ori pentru România între anii 1955 și 1967, reușind 37 de puncte și a contribuit la prima victorie în fața Franței, din 5 iunie 1960, de la București (11-5), când a reușit o transformare și două drop-goluri.

Acesta locuia în Italia, la Belluno, unde s-a și stins din viață.

Alin Petrache, președintele federației, despre dispariția lui Alexandru Penciu

"Este o mare pierdere pentru noi, pentru rugby-ul românesc, dar în aceeași măsură și pentru cel internațional. A fost, este și continuă să fie un model pentru toate generațiile, un talent înăscut completat de enorm de multă muncă, dedicație și pasiune, o legendă care a trăit pentru rugby, care a făcut ca numele României să fie pe buzele tuturor. 

A fost până în ultima clipă un om foarte lucid, rațional, un om cu care stăteam de vorbă tot timpul, la câteva săptămâni ne auzeam la telefon. Mă bucur că am reușit să-l aducem, când starea de sănătatea i-a permis, în cantonamentele de copii și juniori pentru a lucra cu el, pentru a vedea ce înseamnă un adevărat model. 

Este o zi tristă pentru rugby-ul românesc, o zi în care Alexandru cel Mare nu mai este fizic printre noi, însă renumele său și momentele extraordinare pe care le-a scris în rugby-ul nostru și cel mondial, vor dăinui întotdeauna. 

Este de datoria noastră să vorbim generațiilor actuale și viitoare despre marele Alexandru Penciu", a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

Info: Rugby Romania

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!