FOTO ȘI VIDEO Constantin II, ultimul rege al Greciei și campion olimpic la Jocurile de la Roma, a încetat din viață!

Constantin II Grecia iahting Jocurile Olimpice Regele Mihai Sporturi
Cătălin Parfene
Data publicarii: Miercuri 11 Ianuarie 2023, 10:45
Data actualizarii: Miercuri 11 Ianuarie 2023, 10:45

Fostul monarh elen fusese îndepărtat în 1973, când Grecia s-a proclamat republică. Constantin II era văr primar cu Regele Mihai al României.

Constantin al II-lea, ultimul rege al Greciei între 1964 și 1973, a încetat din viață marți, la Atena, la vârsta de 82 de ani.

Înainte de a deveni monarh, pe când era prinț moștenitor, el a participat la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 ca membru al echipei de iahting (astăzi, navigație sau sailing) a Greciei.

Alături de Odysseas Eskitzoglou și Georgios Zaimis, pe vasul Nireus, viitorul rege, care avea doar 20 de ani, a câștigat medalia olimpică de aur la clasa Dragon.

Momentul tradițional al sărbătoririi victoriei, aruncarea în apă a câștigătorului, a fost dus la îndeplinire atunci chiar de mama sa, regina Frederika.

Constantin a primit în 1960, alături de cei doi coechipieri cu care a câștigat medalia de aur olimpică, titlul de ”Sportivul Anului” în Grecia.

”Regimul coloneilor” l-a forțat pe Constantin II să plece din țară

Constantin a devenit regele Greciei în 1964 și a rămas formal conducătorul statului după instalarea ”regimului coloneilor” în 1967, o dictatură militară care l-a forțat să plece din țară în acel an și care în cele din urmă a abolit monarhia în 1973.

A putut să revină în Grecia abia în 1981, și doar pentru câteva ore, când guvernul i-a permis să participe la înmormântarea mamei sale.

Constantin II a fost fratele reginei Sofia a Spaniei (soția lui Juan Carlos), văr primar cu regele Mihai I al României și văr de gradul al doilea cu Charles III, actualul rege al Marii Britanii.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!