Opinii

Steaua si-a luat un caine vopsit! Mihai Mironica, despre tradarea fata de Dinamo si bomba din vestiarul Stelei

Gabi Tamas a semnat pe doi ani cu Steaua. DETALII AICI

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2015, 15:16
Data actualizarii: Joi 15 Ianuarie 2015, 15:22

Gabi Tamas nu a castigat milioane de euro in cariera sa pentru ca este neurochirurg sau cosmonaut. Probabil nici n-ar fi castigat asemenea bani chiar daca ar fi avut o meserie elitista. Gabi Tamas a devenit un om foarte bogat fiind fotbalist. Iar o mare parte din acesti bani obtinuti din fotbal sunt determinati de puternica simbolistica a acestui sport. Oamenii pasionati de fotbal sunt patimasi, obsesia lor pentru numele clubului, culori, istorie, aversiunea pentru rivale, acesta este motorul care misca aceasta industrie. Fara valva creata in jurul acestui sport, industria nu ar merge chiar si cu cate un Messi sau Cristiano Ronaldo in fiecare echipa. De aceea un fotbalist este infinit mai bogat decat un gimnast de cea mai inalta valoare desi ca sportiv Gabi „Bachus” Tamas nu se poate compara cu un gimnast desavarsit.

Ei bine, conform acestei simbolistici care reprezinta seva fotbalului, Tamas este un tradator. El s-a inscris in retorica patimasa a jocului atunci cand era la Dinamo si si-a exprimat de mai multe ori aversiunea fata de marea rivala Steaua. Tamas a stat la Dinamo cam cat a stat si Luchin, cel care ajunsese si capitan al cainilor. Dar trecerea lui Luchin la Steaua n-a fost privita ca o asemenea tradare precum cea a lui Tamas. Pentru ca banateanul a fost genul de fotbalist temperat, cel care nu infierbanta componenta inflamanta a tribunei.

Degeaba incearca Florin Prunea sa acopere dimensiunile simbolice ale acestei asocieri dintre Tamas si Steaua. Degeaba ii auzi pe cei care graviteaza in jurul lui Tamas spunand ca jucatorul se poate duce acolo unde i se ofera un loc de munca. Lucrurile nu stau chiar ca in orice alta breasla. Iar sufletele dinamovistilor nu pot fi inselate. Tamas era un caine declarat, un inamic al Stelei si un jucator foarte bun in istoria recenta a lui Dinamo. Cu golul sau, Dinamo a obtinut penultima victorie impotriva rivalei din Ghencea, in 2009. Victorie smulsa chiar pe terenul Stelei. De atunci, Dinamo a mai batut Steaua o singura data, in 2011, printr-un gol al lui Torje. Semnatura lui Tamas cu Steaua ar fi echivalenta cu racolarea lui Torje la marea rivala a lui Dinamo. Chiar si Pancu este uimit de aceasta imagine cu Tamas in tricoul Stelei, simbolul rapidist cunoscand bine sentimentele lui Tamas din lungile nopti petrecute de cei doi impreuna pe langa, pe si pe sub mese.

Steaua si-a luat un fundas foarte bun, unul dintre cei mai buni din fotbalul romanesc in ultimii 10 ani.

La nivelul sau maxim, el poate fi chiar mai bun decat Szukala. Dar Steaua si-a luat si o bomba in vestiar. Tamas i-a creat clipe de cosmar unui antrenor cu care nu te joci precum Ioan Andone, nu unui finut cum este Costel Galca. Tamas poate sa-ti faca un meci formidabil precum cel de la Istanbul sau cele de pe vremuri ale nationalei de la Rotterdam sau de la EURO 2008 sau cele ale lui Dinamo de la Graz sau din Ghencea. Si apoi sa sparga usa unui bloc in zori si de acolo sa-l sune pe Galca si sa-i spuna ca nu mai poate el de Steaua lui, a lui Costel...

In Italia, astfel de transferuri se mai vad, dar si acolo e greu de imaginat ca un jucator iubit al Romei trece la Lazio sau unul al Sampdoriei la Genoa. In Anglia, Van Persie a trecut de la Arsenal la Manchester United, dar si acolo rivalitatile au gradele lor si Torres a marturisit ca nu a putut sa mearga de la Liverpool la United desi a avut oferta. Iar in Spania, cand Figo a trecut de la FC Barcelona la Real Madrid, el s-a trezit bombardat inclusiv cu un cap de porc la primul meci in care a ajuns pe Camp Nou in tricoul alb al Madridului.

Chiar daca se va intampla ca Tamas sa nu apara in Stefan cel Mare in rosu albastru, ci in galben, chiar daca pe el nu va scrie Steaua, ci „fcsb”, dezamagirea, furia, vor fi la fel de mari precum in faimosul caz Danciulescu. Parafrazand vorba unui amic, oare Tamas va regreta aceasta semnatura cand se va trezi?

Modifică setările cookies