OPINIE | Gabriel Chirea, despre meciul cu Islanda: "O victorie norocoasă. Rădoi experimentează, jocul e încă decalibrat"

După victoria cu 2-0 împotriva Islandei, mulți oameni de fotbal au lăudat evoluția naționalei și a unora dintre "tricolori". Însă, la o analiză la rece, vedem că Rădoi caută încă soluții, jocul defensiv suferă teribil și unii jucători nu sunt adaptați la fotbalul modern. 
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 03 Septembrie 2021, 12:59
Data actualizarii: Vineri 03 Septembrie 2021, 15:52

Mirel Rădoi și "tricolorii" trebuie felicitați reținut pentru victoria de la Reykjavik și pentru primul meci fără gol primit din mandatul actualului selecționer. Motivele pentru o bucurie înfrânată sunt mai numeroase decât remarcații și elementele net pozitive. 

Islanda a jucat contra României fără mulți dintre titulari, pentru că unii dintre cei mai valoroși jucători, precum Gylfi Sigurdsson (Tottenham), Kolbeinn Sigtorsson (IFK Goteborg), Alfred Finnbogason (Augsburg), Runar Mar Sigurjonsson (CFR Cluj), Aron Gunnarsson (Al Arabi Doha), Sverrir Ingi Ingason (PAOK Salonic), Hordur Bjorgvin Magnusson (ȚSKA Moscova), Arnor Ingvi Traustason (New England Revolution) sau Jon Dadi Bodvarsson (Milwall) au lipsit din cauza unor motive diverse. În plus, țara, federația și fotbalul islandez sunt zguduite de un năucitor scandal de agresiuni sexuale și violuri ale fotbaliștilor acoperite de autorități. 

În condițiile în care Islanda se afla deja într-o scădere accelerată de formă și de rezultate, după evoluțiile excelente de la Euro 2016 și CM 2018, și i-au lipsit unii dintre cei mai buni jucători, am câștigat greu partida, în care nordicii au avut cinci-șase ocazii mari de gol și defectarea VAR-ului ne-a ajutat la câteva faze împortante, inclusiv la al doilea gol, marcat dintr-o poziție suspectă de ofsaid.  

La motivele de îngrijorare mai pot fi trecute faptul că Mirel Rădoi caută încă soluții tactice și de selecție, la aproape doi ani după ce a fost numit selecționer și la un an după disputatea primului meci oficial, neavând încă o "coloană vertebrală" în echipa de start, dar și faptul că defensiva încă suferă, din cauza lipsei de omogenitate și a ajutorului anemic dat de celelalte compartimente ale echipei. 

Avem probleme mari în duelurile pe flancuri unu la unu, la pasele date între fundașii centrali și cei laterali, urcările stoperilor cu adversarul direct lasă goluri imense în centrul defensivei, există încă bâlbâieli la fazele fixe, nu avem un închizător de bază în lot (în ciuda aprecierilor, Nedelcu a luat cartonaș galben în minutul 8 și a căzut fizic după pauză), iar jucătorii de atac consideră încă sub demnitatea lor să facă un presing la sânge, poate cu excepția lui Stanciu și Cicâldău.

Iar în atacul echipei, care ar trebui să marcheze cu un gol mai mult decât apărarea destinsă, în tactica revoluționară a lui Rădoi, lipsește marcatorul pur sânge și jucătorii pasează rar unui coechipier aflat într-o poziție mai avantajoasă, în condițiile în care majoritatea vor, probabil, să se remarce individual și să-și crească cota de transfer.  

Atenți la confruntările viitoare cu Macedonia de Nord, Germania, Armenia și Islanda, decisive pentru calificarea la CM 2022, poate ar trebui să folosim partidele cu Liechtenstein, nu ca pe unele în care rulăm lotul și mulțumim președinții, patronii și impresarii pentru că le sunt folosiți jucătorii convocați, ci pentru a rezolva măcar o parte a problemelor stringente, care pot fi speculate de o echipă mai cinică și mai reactivă decât Islanda 1/2, adică toate cele trei aflate deasupra noastră în clasamentul grupei.

Deocamdată, victoria cu Islanda înseamnă doar o evoluție decentă și trei puncte, dar "tricolorii" trebuie să rămână cu picioarele pe pământ, pentru că mai au multe de îmbunătățit și de demonstrat, pentru ca fanii să treacă peste absența de la Euro 2020 și rezultatele negative din ultimii ani.   

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

Sursa foto - @NationalaRomanieiOfficial

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!