Nationala

SPECIAL Islanda = Gudjohnsen! Patru membri ai familiei au jucat sau joacă la naționala mare, iar alți doi la juniori. România - Islanda, joi (21:45) pe Pro TV și VOYO

Eidur, fostul vârf de la Barcelona sau Chelsea, este cel mai cunoscut dintre ei. Toți șase sunt atacanți! România - Islanda e azi, de la 21:45, LIVE pe Pro TV și VOYO.

Cătălin Parfene
Data publicarii: Joi 11 Noiembrie 2021, 10:23
Data actualizarii: Joi 11 Noiembrie 2021, 14:42

România - Islanda e azi, de la ora 21:45, live pe Pro TV și VOYO

Islanda în fotbal înseamnă mai ales Gudjohnsen. O veritabilă dinastie, din rândul căreia a provenit marele Eidur (43 de ani), fostul atacant de la Barcelona sau Chelsea, care a și câștigat Liga Campionilor cu gruparea catalană în 2009.

Pe lângă el, alți cinci membri ai familiei Gudjohnsen au jucat sau joacă pentru naționalele Islandei.

”Patriarhul” familiei, tată la 17 ani și bunic la 36
 

”Patriarhul” familiei, Arnor (60 de ani), a fost și el un atacant de top, care a evoluat la Anderlecht sau Bordeaux, printre altele. 

Pe 24 aprilie 1996, în victoria Islandei cu Estonia, scor 3-0, a fost înlocuit chiar cu fiul său, Eidur, aflat atunci la debutul internațional. Tată la 17 ani și bunic la 36 de ani, când încă era jucător activ, Arnor a devenit și agentul lui Eidur.

 

Eidur, în marea echipă a Barcelonei lui Guardiola
 

Pentru acesta a urmat o carieră fabuloasă, cu două titluri în Premier League cu Chelsea (2005 și 2006), un titlu în La Liga cu Barcelona (2009) și, mai ales, Liga Campionilor câștigată tot în 2009 cu marea echipă condusă de Pep Guardiola.

Eidur a jucat și la Euro 2016, unde Islanda a ajuns până în sferturi, la prima calificare a echipei la un turneu final, iar în prezent este antrenorul secund al primei reprezentative.

Trei fii = trei atacanți de națională
 

Trei fii ai lui Eidur Gudjohnsen sunt internaționali islandezi, cu toții atacanți. Cel mai mare, Sveinn Aron (23 de ani), s-a transferat în vară de la Spezia la Elfsborg și a debutat în acest an pentru prima reprezentativă. 

La fel și Andri (19 ani), de la Real Madrid Castilla, care a jucat primul său meci la seniorii Islandei în septembrie, în eșecul de acasă cu România, scor 0-2. Luna trecută, în 4-0 cu Liechtenstein, Andri a înscris din pasa lui Sveinn Aron!

Daniel Tristan, tot de la Real Madrid, are doar 15 ani și joacă la naționala Under 17 a nordicilor.

Unchiul care este mai tânăr decât propriul nepot
 

Arnor Borg Gudjohnsen, fratele mai mic al lui Eidur, are 21 de ani, fiind chiar mai mic decât propriul nepot, Sveinn Aron! 

Joacă și el atacant, la Fylkir, în țara natală, după câteva sezoane petrecute la Swansea, și a evoluat la selecționata Under 19 a Islandei.

Joi, împotriva României, jucătorii Sveinn Aron și Andri vor fi prezenți alături de secundul Eidur pe stadionul din Ghencea.

Modifică setările cookies