Nationala

Semifinala de Campionat Mondial la care am visat o viață: jucăm în Brazilia! 

Am fost atât de apoape de o semifinală de Campionat Mondial! Poate că acum sună doar ca o poveste de istorisit copiilor, dar, în 1994, la turneul final din SUA, România a condus Suedia, în sferturi, cu 2-1, până în minutul 115!
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 14 Mai 2022, 19:10
Data actualizarii: Sambata 14 Mai 2022, 19:19

de Florin CARAMAVROV

La Cupa Mondială din 1994, desfășurată în America, naționala antrenată de Anghel Iordănescu a fost la 5 minute distanță de o semifinală contra selecționatei cariocas. „Tricolorii” au condus cu 2-1 până în minutul 115 al „sfertului” cu Suedia, prin golurile lui Răducioiu, dar Kennet Andresson a egalat la o imensă eroare a portarului Prunea. Nordicii au câștigat după loviturile de departajare.

Ratarea acelei semifinale este, poate, cel mai mare regret al fotbalului românesc. Oare ce ar fi fost dacă...? Mulți sunt de părere că România ar fi putut să elimine Brazilia și să joace o finală în care se putea întâmpla orice.

În amintirea acelui moment fantastic din istoria sportului de la noi, Fundația Alexandrion vrea să oganizeze, în toamna acestui an, un meci între România ‘94 și Brazilia ‘94, care se va disputa în țara lui Pele! Organizatorii au vorbit deja cu Taffarel și Cafu, cu Gabi Balint și Miodrag Belodedici, iar reacțiile sunt pozitive. 

„Acțiunea va dura cel puțin o săptămână. În principiu, proiectul a fost aprobat de boardul companiei. Vom anunța atunci când vom avea detalii clare despre acest meci”, a spus Valentin Popescu, directorul de marketing al Alexandrion Group, într-un interviu acordat pentru SPORTescu.ro.

Brazilienii vor revanșa după înfrângerea (1-4) suferită la Timișoara, în 2005, într-un meci organizat de Gică Popescu și denumit „Seara Campionilor”. Pentru tricolori au marcat Gică Popescu, Ionuț Lupescu, Viorel Moldovan și Adrian Ilie, golul de onoare al oaspeților fiind reușit de Paulo Sergio.

Iată echipele care s-au întâlnit în urmă cu 17 ani:

România: Prunea - D. Petrescu, Belodedici, Prodan, Selymes - Sabău, Gh. Popescu, Lupescu, Hagi - Răducioiu, Ilie Dumitrescu. 

Au mai jucat: Viorel Moldovan, Ad. Ilie, Mihali, Vlădoiu. Rotariu, Lăcătuș, Chivu, Doboș, Stelea, M. Răducanu, Panduru.

Brazilia: Taffarel - Jorginho, M. Santos, Goncalves, Mazinho - P. Sergio, M. Silva, Dunga, Leonardo - Careca, Bebeto. 

Au mai jucat: Djalminha, Silas, Valber, Donizete.

Modifică setările cookies