Edouardos Iordaneskou! Paradoxul lui Edi: a jucat mai mult în prima divizie din Grecia decât în Liga 1 + cum îl prezenta presa elenă în 1998

edward iordanescu Anghel Iordanescu Echipa Nationala panionios Steaua Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 25 Martie 2022, 12:50
Data actualizarii: Vineri 25 Martie 2022, 12:50

Selecționerul debutează în această seară pe banca naționalei. România - Grecia este LIVE pe PRO X și VOYO de la ora 20:15.

Edward Iordănescu debutează în această seară ca selecționer al României în amicalul cu Grecia, care poate fi urmărit LIVE pe PRO X și VOYO de la ora 20:15.

Ca fotbalist, Edi Iordănescu a evoluat pe postul de mijlocaș și și-a început cariera la juniorii Stelei, echipă antrenată în acel moment de tatăl său și pentru care a și jucat singurul său meci în Liga 1 (pe atunci, Divizia A).

30 de minute în Divizia A pentru Edi 

În ultima etapă din sezonul 1995-1996, Iordănescu junior a fost introdus de Dumitru Dumitriu după o oră de joc într-un meci Inter Sibiu - Steaua 0-0. Au fost singurele 30 de minute bifate de actualul selecționer în primul eșalon din România! 

Dumitru ”Țiți” Dumitriu era fostul secund al lui Anghel Iordănescu la Steaua și la naționala României.

Edi a mai fost legitimat la Sportul Studențesc, dar și la Rapid București, când antrenor în Giulești era chiar tatăl său, fără să joace însă la aceste echipe. 

2 meciuri în prima ligă a Greciei, când tatăl era selecționerul elenilor

În perioada în care Anghel Iordănescu a fost selecționerul Greciei, fiul a prins un contract în prima divizie elenă, la Panionios, pentru care a jucat două partide de campionat în tot sezonul 1998-1999: 22 de minute în etapa 30 (0-0 cu Proodeftiki) și 90 de minute în ultima rundă, a 34-a, într-un 0-3 cu PAOK Salonic. 

Practic, fără să aibă o carieră notabilă ca jucător, Iordănescu junior a evoluat mai mult în prima divizie din Grecia decât în Liga 1 din România!

La 19 ani, Iordănescu junior era pentru greci ”o stea în devenire a fotbalului românesc”

”Panionios l-a achiziționat ieri (n.r. - 1 iunie 1998) pe Eduard Iordănescu (n.r. - forma prenumelui folosită atunci), fiul selecționerului Greciei, Anghel. Clubul a strâns informații despre tânărul jucător, care este o stea în devenire a fotbalului românesc.

Iordănescu are 19 ani, joacă la centrul terenului și a semnat un contract pe două sezoane, cu opțiune de prelungire pe încă două sezoane”, scria în iunie 1998 Ta Nea, ziar din capitala Atena.

Edi s-a retras la 26 de ani din cariera de jucător

Ulterior, Ilie Dumitrescu l-a transferat la echipa din Cipru pe care fostul internațional o antrena atunci, Alki Larnaca.

Iordănescu junior a mai prins apoi meciuri în liga secundă din țară, la Diplomatic Focșani, Petrolul Ploiești sau FC Vaslui, și s-a retras devreme din cariera de jucător, la 26 de ani, pentru a se dedica antrenoratului.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!