Nationala

SPECIAL Portretul nefardat al noului selecționer Edward Iordănescu: băiatul lui tata ca fotbalist și secund, susținut politic ca principal

După ce a bifat nouă mandate ca antrenor în ultimii nouă ani, Iordănescu junior a fost numit ieri oficial la prima reprezentativă a României.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 26 Ianuarie 2022, 08:02
Data actualizarii: Miercuri 26 Ianuarie 2022, 08:01

Eduard sau Edward Iordănescu (43 de ani) este de ieri noul selecționer al ”tricolorilor”, după ce conducerea Federației Române de Fotbal a negociat cu mai mulți antrenori preluarea postului, printre ei numărându-se Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu, Laszlo Boloni sau Adrian Mutu.

Are doar 30 de minute jucate în Liga 1

Ca fotbalist, Edi a evoluat pe postul de mijlocaș și și-a început cariera la juniorii Stelei, echipă antrenată în acel moment de tatăl său și pentru care a și jucat singurul său meci în Liga 1 (pe atunci, Divizia A). 

În ultima etapă din sezonul 1995-1996, Iordănescu junior a fost introdus de Dumitru Dumitriu după o oră de joc într-un meci Inter Sibiu - Steaua 0-0. Au fost singurele 30 de minute bifate de actualul selecționer în primul eșalon din România! 

Promovat ca fotbalist de tată și de foștii secunzi și jucători ai tatălui

Dumitru ”Țiți” Dumitriu era fostul secund al lui Anghel Iordănescu la Steaua și la naționala României.

Edi a mai fost legitimat la Sportul Studențesc, dar și la Rapid București, când antrenor în Giulești era chiar tatăl său, fără să joace însă la aceste echipe. 

În perioada în care Anghel Iordănescu a fost selecționerul Greciei, fiul a prins un contract în prima divizie elenă, la Panionios, pentru care a jucat două partide în tot sezonul: 22 de minute în etapa 30 (0-0 cu Proodeftiki) și 90 de minute în ultima rundă, a 34-a, într-un 0-3 cu PAOK Salonic. 

Ulterior, Ilie Dumitrescu l-a transferat la echipa din Cipru pe care fostul internațional o antrena atunci, Alki Larnaca.

Iordănescu junior a mai prins apoi meciuri în liga secundă din țară, la Diplomatic Focșani, Petrolul Ploiești sau FC Vaslui, și s-a retras devreme din cariera de jucător, la 26 de ani, pentru a se dedica antrenoratului.

Promovat ca secund de foștii elevi ai lui Iordănescu senior

Tot Ilie Dumitrescu l-a adus în 2010 ca secund al său la Steaua, actuala FCSB, unde Iordănescu junior a fost pentru scurtă vreme antrenor interimar. Secund i-a fost și lui Ilie Stan, și lui Marius Lăcătuș, acestuia din urmă atât la Steaua, cât și la FC Vaslui. 

”Edi e tobă de carte, e minuțios și pregătește foarte bine meciurile. La Vaslui, el făcea totul”, spunea la Pro X fostul patron al echipei din Vaslui, Adrian Porumboiu.

Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș și Ilie Stan au fost cu toții elevii lui Anghel Iordănescu la Steaua și la echipa națională.

Nouă mandate ca antrenor principal în ultimii nouă ani

Din ianuarie 2013, Edward Iordănescu a activat numai ca principal. Fortuna Brazi (Liga 3), ASA Târgu Mureș (Liga 2), Pandurii Târgu Jiu, ȚSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaș, din nou CFR Cluj și FCSB au fost formațiile antrenate de noul selecționer.

Așadar, în ultimii nouă ani a avut nouă mandate de antrenor principal. Cel mai mult a stat pe banca echipei din Târgu Jiu, un sezon și jumătate.

Performanțele lui Iordănescu ca tehnician: finala Cupei Ligii cu Pandurii (2015), titlul de campioană (2021) și două Supercupe (2018, 2020) cu CFR Cluj.

Și-a cultivat imaginea unui tehnician independent, cu principii

Multe dintre numirile sale pe băncile tehnice au fost descrise în presă ca fiind ”politice”, în sensul unui sprijin venit pe filiera politică a tatălui, bun prieten cu controversatul Gabriel Oprea, cândva unul dintre puternicii zilei în România.

Încetul cu încetul însă, Edward Iordănescu și-a făcut un nume ca antrenor, vârful carierei până la numirea în fruntea naționalei fiind experiențele de la CFR Cluj și FCSB. 

De la echipa lui Gigi Becali a plecat în toamna anului trecut, după un conflict deschis cu patronul, reușind să-și cultive astfel imaginea unui tehnician independent, cu principii, departe de antrenorii obedienți obișnuiți de la FCSB.

Modifică setările cookies