EXCLUSIV De la Weinberg la Podgoreanu: povestea atipică a talentului israelian care putea juca pentru România

Suf Podgoreanu Israel - Romania povestea lui podgoreanu Weinberg Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 29 Martie 2022, 09:15
Data actualizarii: Marti 29 Martie 2022, 09:15

Israel - România e azi, de la 20:45, în direct pe Pro X și VOYO.

de Ionuț AXINESCU

Una dintre marile speranțe ale fotbalului din Israel este un puști de origine română, cu o impresionantă poveste de familie. Suf Podgoreanu (20 de ani) a fost la AS Roma, acum joacă la Spezia și a debutat deja pentru naționala mare a Israelului, cu toate că s-a aflat multă vreme și în atenția FRF.

Înalt de 1,93 metri, Podgoreanu este un atacant de bandă dreaptă atipic. Născut la Hadera, în orașul unde luni a avut loc un atentat terorist, fotbalistul cu dublu pașaport (israelian și român) a fost comparat de jurnaliștii de la Goal Italia cu Edin Dzeko. Se întâmpla în iulie 2020, când Suf tocmai era cumpărat de AS Roma.

De la Weinberg la Podgoreanu: decizia care a salvat viața unor evrei români

La începutul anilor 1940, sub regimul mareșalului Ion Antonescu, mișcarea antisemită prindea avânt și în România. Weinberg, un evreu care deținea o librărie în București, era speriat că va fi curând persecutat din cauza originilor sale, așa că decide să-și schimbe numele în Podgoreanu. „O hotărâre care avea să-i salveze viața”, după cum subliniază shalom.it.

După război, păstrându-și noul nume, Weinberg și soția lui rămân în București, unde își cresc copiii. Unul dintre aceștia este Lambi, bunicul lui Suf Podgoreanu. În 1975, Lambi, soția lui și cei doi copii se mută în Israel ca să înceapă o viață nouă. După ce se dedică mai multor job-uri de duzină, Lambi Podgoreanu ajunge antrenorul naționalei de tenis de masă a Israelului.

„Băiatul acesta va deveni cândva un mare fotbalist!”, a exclamat Lambi, decedat între timp, atunci când l-a văzut pe Suf în perioada junioratului.

„Ochit” de AS Roma, unde a lucrat cu tatăl lui Daniele de Rossi

La fel ca tatăl său, Danny, Suf Podgoreanu a început fotbalul la Hapoel Hadera. A jucat pentru echipa din orașul natal de la patru până la 12 ani, când s-a mutat la mai cunoscuta Maccabi Haifa.

Puștiul a trecut prin toate grupele de juniori ale grupării din Haifa, iar în 2019 a contribuit din plin la titlul național Youth League obținut de Maccabi: patru goluri în 21 de apariții. În 2020 a debutat și pentru echipa mare, pentru care a apucat să strângă doar șase prezențe (48 de minute adunate), fiind „ochit” imediat de AS Roma, datorită fizicului și tehnicii sale.

Circa 350 de mii de euro au plătit italienii pentru el. L-au trimis la Primavera, unde a fost antrenat de Alberto de Rossi, tatăl legendarului Daniele de Rossi. A devenit om de bază acolo, dar nu a apucat să debuteze niciodată pentru prima echipă a capitolinilor, cu toate că a prins lotul în câteva rânduri.

Pasă de gol la debutul ca titular în echipa națională

Podgoreanu a jucat la naționalele U17, U18 și U21 ale Israelului, înainte să debuteze la echipa mare, pe 12 octombrie 2021. A făcut-o în preliminariile Cupei Mondiale, la un 2-1 cu Moldova, partidă în care a intrat pe teren în minutul 88.

 

O lună mai târziu, tot în preliminariile Mondialului din Qatar, Suf Podgoreanu a fost titular și a reușit o pasă de gol în meciul Israel - Insulele Feroe, scor 3-2. Evoluția sa a fost considerată „glorioasă” de către presa din Italia, care nota și că puștiul din Hadera pare, în sfârșit, pregătit pentru marele salt în carieră.

Până să evolueze pentru reprezentativa de seniori a Israelului, fotbalistul de la Spezia era eligibil și pentru naționala României. Tatăl său a cerut redobândirea cetățeniei române încă din 2008.

Debutul în Serie A și avertismentul presei din Israel

În vara trecută, Spezia a plătit 500 de mii de euro pentru Suf Podgoreanu, care a debutat în Serie A pe 19 septembrie, într-o partidă câștigată cu 2-1 la Venezia. Până acum, a adunat cinci prezențe în campionat, reușind și o pasă de gol, la meciul cu Salernitana (2-1).

Din păcate pentru tânărul jucător cu origini române, 2022 nu este deocamdată un an reușit. În ultimele două luni, Podgoreanu a prins tot mai rar lotul formației pregătite de Thiago Motta. „Are 20 de ani și momentan toată cariera sa la seniori însumează 158 de minute. Nu sună deloc bine”, scria luna trecută presa din Israel.

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!