VIDEO Ea e prima femeie din Romania care a zburat cu un avion de lupta!A condus cele mai tari masini, s-a dat cu elicoptere si cu barci de viteza, iar acum a reusit cu un MIG-21!

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2012, 12:38
Data actualizarii: Marti 23 Octombrie 2012, 12:46

MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. În România, primele 12 MiG-21 au fost aduse pe calea aerului de către piloţi sovietici în data de 12 februarie 1962, aterizând pe pista de decolare-aterizare a aerodromului Deveselu.

Forţele Aeriene Române au iniţiat în anul 1992 un program de modernizare a unui număr de 110 MiG-21. De la intrarea in serviciu avioanele de tip MiG incepand de la MiG 13 si pana la MiG 29 au fost in permanenta pe cerul Romaniei pentru a asigura securitatea aeriana. La bordul acestora generatii de piloti s-au pregatit, au zburat si din nefericire unii dintre ei au pierit. Totul pentru un vis, acela de a zbura.

Decizia de achizitie a unui avion multirol se impune din cauza faptului ca batranul si credinciosul MiG 21LanceR isi epuizeaza resursa de zbor, proces care in acest moment se intampla. Acum avioanele MiG 21 LanceR isi epuizeaza resursa de zbor, multe dintre avioane fiind deja retrase, iar varful de sarcina va atinge apogeul incepand cu 2013. Mentinerea acestor avioane in serviciu se afla deja in zona in care costurile operarii sunt mai mari decat beneficiile, deoarece un avion care se apropie de sfarsitul vietii presupune eforturi financiare mai mari pentru a fi pastrat in parametrii de zbor. Pentru toti pilotii de supersonic din Romania, sfarsitul resursei de zbor inseamna deprofesionalizare, renuntarea la visul de o viata.

Vorbind cu pilotii militari am aflat ca nu conteaza pe ce tip de avion vor zbura. Ei vor doar sa isi indeplineasca misiunile, acelea de a apara spatial aerian romanesc si de a participa in cadrul apararii colective la misiuni ale NATO. Sa speram ca visul lor poate deveni realitate asa cum visul meu de a zbura s-a indeplinit!

Modifică setările cookies