Sheriff Tiraspol KGB Republica Moldova Transnistria Viktor Gushan Liga Campionilor

”Republica Sheriff”: clubul din Tiraspol, un proiect de soft power al Rusiei?

Patronul campioanei Moldovei este un fost ofițer KGB.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 29 Septembrie 2021, 11:12
Data actualizarii: Miercuri 29 Septembrie 2021, 12:30

Perfomera serii de marți din Liga Campionilor după victoria cu 2-1 asupra lui Real Madrid, Sheriff Tiraspol este simbolul republicii separatiste Transnistria, chiar dacă evoluează în campionatul Republicii Moldova. Euronews se întreabă dacă acest club nu face parte dintr-un proiect mai larg al Rusiei, superputerea care se află în spatele enității politice nerecunoscute pe plan internațional.

Ce înseamnă soft power

”Este un proiect de soft power propus și recomandat cu fermitate de Federația Rusă, care dorește și perseverează în a convinge Republica Moldova să recunoască Transnistria, cu perspectiva integrării acesteia într-o potențială federație”, a explicat pentru Euronews Igor Munteanu, fost diplomat și actual analist politic. 

Soft power-ul presupune, la nivel politic, atragerea prin persuasiune, emulație ori resurse culturale, spre deosebire de hard power-ul coercitiv, caracterizat prin mijloace militare și economice.

”Sheriff controlează întreaga Transnistrie”

Transnitria are jumătate din populație cu cetățenie rusă și guvernul se află în relații foarte bune cu Kremlinul. Clubul din Tiraspol este condus de un oligarh local, Viktor Gushan, un fost ofițer KGB apropiat de liderii Rusiei și de elitele locale secesioniste. 

”Echipa de fotbal este implicată în fel de fel de acțiuni menite să promoveze relațiile dintre Transnistria și Rusia. Congolomeratul Sheriff controlează de facto întreaga regiune Transnistria, care uneori este numită Republica Sheriff. Partidul de guvernământ este considerat brațul politic al grupului Sheriff”, a spus expertul politic moldovean Mihai Isac, citat de euronews.

Modifică setările cookies