"Steaua poate lua Europa League!" ANALIZA: De ce Steaua lui Reghecampf poate fi peste generatia EUROfantastica 

Steaua Cosmin Olaroiu Laurentiu Reghecampf Mircea Lucescu Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 20 Mai 2014, 17:39
Data actualizarii: Marti 20 Mai 2014, 17:43

Olaroiu si Mircea Lucescu, doi dintre cei mai importanti antrenori romani, trag doua concluzii total opuse in privinta actualei echipe a Stelei. In timp ce Olaroiu anunta ca "Steaua poate lua Europa League", Mircea Lucescu sustine ca "Steaua nu are nicio sansa la Europa League." Care dintre cei doi are dreptate?

In 2006, Steaua ajunge in semifinalele Europa League si era cu un pas in finala. Nu reluam istoria. Steaua avea 3-0 la general cu Middlesbrough, iar continuarea o stie toata lumea. Steaua rata dramatic prima finala Europeana din anii capitalisti ai Romaniei, anuntand atunci colapsul unui club care a transferat mult si neinspirat ani la rand incercand sa regaseasca chimia succesului intern si european.

In 2014, Steaua, aproape de primul event dupa 17 de asteptare, a reusit, ca si in 2006, sa cucereasca doua titluri consecutive in Romania si viseaza acum la victorii si in Champions League, locul unui detine recordul pentru cele mai multe meciuri la rand fara victorie.

"Steaua poate lua Europa League, este o echipa puternica", a declarat Cosmin Olaroiu despre actuala generatie condusa de Reghecampf. Olaroiu, antrenorul care a condus-o pe Steaua pana in semifinalele Cupei UEFA, este contrazis de Mircea Lucescu: "Steaua n-are nicio sansa la Europa League. Poate acum 20 de ani, acum nu."

Atunci Steaua avea un 11 de start, azi are un lot

Hamutovski (Carlos), Ogararu, Goian, Ghionea, Petre Marin, Banel, Radoi, Paraschiv, Bostina, Dica, Victoras Iacob. Acesta era, in 2006, 11-le de start pe care orice stelist il putea rosti pe de rost. Pentru Steaua, problemele in acea vreme veneau de pe banca. S-a vazut si la Boro, dar si in campionat, cand ritmul a devenit mai alert. Olaroiu nu avea un lot, ci un 11 de start beton, care dadea randament pana la epuizare.

Acum, Reghecampf ii are pe Tatarusanu, Varela, Gardos, Szukala, Latovlevici, Popa, Sanmartean, Pintilii, Tanase, Stanciu si Chipciu in cel mai probabil 11 de start, de pe banca venind Parvulescu, Prepelita, Iancu, Piovaccari, Keseru, dar si jucatorii "izolati" precum Rapa, Georgievski, Matei, Neagu, Radut sau chiar Filip si pustii "atomici" Tarnovan, Gradinaru, Valceanu si Aldea. Sistemul de rotatie, jucatorii polivalenti si inventivitatea lui Reghecampf in sistemul de start au facut ca Steaua sa aiba ritm si eficienta chiar si in conditiile unui program aglomerat pe trei fronturi: campionat, Cupa, Europa.

Jucatori cu "pedigree" european

Generatia UEFAntastica a reusit sa produca rezultate superbe in Europa si sa domine campionatul intern, insa niciunul dintre fotbalistii acelei echipe nu a confirmat in Europa. Capitanul si liderul Radoi a plecat dupa Olaroiu la Al Hilal, golgeterul Dica si cel mai eficient jucator din echipa s-a dus la Catania, langa Zenga, Paraschiv, unul dintre oamenii de baza, a plecat in Italia, la modesta - aproape necunoscuta - Rimini, Goian si Ghionea nu au devenit niciodata "fotbalistii de multe milioane de euro", asa cum promitea Dumitru Dragomir in celebrele sale conferinte de presa. Singurul care a reusit sa ajunga la o echipa cu nume international a fost Ogararu, care nu a avut insa in nicio clipa prestanta lui Chivu la Ajax.

Actuala generatie a lui Reghecampf se afla intr-un altfel de moment. Si-a vandut capitanul in Turcia, la o echipa de Europa League, Chiriches a plecat pe o suma record la Tottenham, un club cu pretentii de Champions League, pentru ca golgeterul Rusescu sa ajunga la Sevilla, cea mai puternica echipa din Europa League, de la lansarea noului format. Rusescu nu s-a impus in Spania, dar a ajuns in Portugalia, la Braga, o fosta finalista Europa League. Gardos este vazut ca un jucator de milioane, Pintilii ofera siguranta, Tanase e vanat de Moggi, care il vrea in Italia, unde va ajunge mai mult ca sigur si Tatarusanu, in timp ce Chipciu poate fi vandut dupa ce va ajunge golgeterul echipei.

Steaua 2014 e capabila sa se regenereze

Tocmai aceste transferuri au aratat ca Steaua lui Reghe are forta. Plecarile jucatorilor de top au fost absorbite de grup, care a reusit sa nasca noi lideri, noi capitani, noi golgeteri, iar Reghecampf are la dispozitie astazi jucatori care cunosc si rabdarea, multi asteptand si jumatate de an, fara sa aiba nemultumiri rostite public, ca sa prinda meciuri. Abilitatea de regenerare a Stelei 2014 este garantata si de tehnicile de pregatire ale neamtului Neubert, apreciate de toate rivalele din campionat.

Continuitate

Este un cuvant rostit mult prea des. Dar este o filosofie corecta. Continuitatea e cheia performantei. Daca Olaroiu a preluat o generatie aflata la apogeu - antrenata si formata de Piturca, Zenga si Protasov, Reghecampf a luat o echipa care uitase ce inseamna gustul trofeelor si a transformat-o in dubla campioana. Pentru Reghecampf, marea miza astazi este Europa. Pana acum "cel mai bun antrenor din Romania", asa cum s-a autodeclarat de atatea ori, este cel mai bun antrenor din Romania care nu cunoaste victoria in Champions League. Experientele cu Ajax si cu Chelsea reprezinta puncte puternice de plecare. Riscul este sa ramana puncte izolate.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!