Liga 1

Paszkany anunta in cat timp o sa DISPARA CFR din Liga I. Tepele de zeci de milioane de euro luate in ultimii ani

"Stadionul a fost cea mai mare greseala a mea in fotbal", anunta Paszkany intr-un interviu in care vorbeste despre viitorul CFR-ului in Liga I si motivele pentru care un club din Champions League s-a trezit cu conturile blocate pentru datorii de 11 milione de euro.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015, 13:04
Data actualizarii: Miercuri 07 Ianuarie 2015, 13:11
"CFR, inca 5-7 ani in Liga I"

Arpad Paszkany spune intr-un interviu pentru Stiridesport.ro ca in Romania niciun patron nu poate sa scoata profit. Paszkany s-a retras din acte de la CFR Cluj si spune ca echipa mai poate rezista intre 5 si 7 ani in Liga I: "Cu mare probabilitate, in urmatorii 5-7 ani CFR nu o sa mai joace la nivel european, poate nici in prima liga din Romania, dar de murit CFR nu va muri"

"Din pacate, un club din Romania in care se investesc resurse personale va ramane in cele din urma fara bani. O investitie intr-un club de fotbal duce la pierderi. Singura intrebare care ramane este cat de mare e acea pierdere. Singurul mod de a face profit in fotbalul din Romania este sa te califici in grupele Champions League si asta aproape in fiecare sezon. Daca incepand din septembrie 2012 s-ar fi trecut la o strategie manageriala ca aceea de la Dinamo, de exemplu, probabil clubul mai rezista financiar 2-3 sezoane, dar, pana la urma, tot s-ar fi terminat banii. Toate trofeele pe care CFR le-a castigat au fost pe baza celei mai mari investitii din fotbalul romanesc al ultimilor 25 de ani. Au fost, desigur, pierderi financiare, dar nu-mi pare rau. Constructia stadionului a fost cea mea mare greseala a mea in fotbal", a declarat Paszkany.

Omul care a schimbat fata CFR-ului

CFR Cluj a reusit sa devina una dintre fortele din Romania in ultimul deceniu. 3 titluri, 3 Cupe si doua SuperCupe a adunat echipa lui Paszkany in vitrina. Spune ca cea mai inspirata decizie a fost aducerea lui Razvan Zamfir la club, care a decis lista de transferuri.

"Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este transferul lui Razvan Zamfir la Bari. Spun acum, hotarat si deschis in fata tuturor, ca, in perioada de presedintie a lui Iuliu Muresan, cea mai mare realizare a fost cooptarea lui Razvan Zamfir in proiectul CFR, chiar si mai mare decat cucerirea trofeelor. Acestea au fost castigate pe teren, de jucatori si de antrenori. Dar, pe teren jucau in mare parte jucatorii adusi de Razvan Zamfir. De cand a venit Zamfir la club, balanta de cumparari-vanzari s-a echilibrat, ba chiar am intrat in zona profitabilitatii. De aceea spun si repet ca imi ridic palaria inaintea lui Razvan. Se vede ca priceperea si corectitudinea lui sunt apreciate si la nivel mai mare, altfel cum ar fi ajuns in Italia unde sunt mai multi rechini decat pastravi in fotbal?", a declarat Paszkany.

Tepele de 17 milioane de euro luate de Paszkany

Paszkany spune ca CFR a primit si tepe de 17 milioane de euro prin transferuri nereusite, inainte sa fie adus Zamfir: "Iuliu este prietenul meu si, oriunde l-as fi numit ca manager - sa nu uitam ca inainte de fotbal a avut cu totul alte sarcini administrative in societatile mele - ar fi fost capabil sa obtina rezultate mult peste medie in orice activitate. El este un fost medic si nu ne puteam astepta sa fie un exceptional constructor, om de finante sau de fotbal. De aceea, inainte de a veni Razvan, Iuliu s-a bazat pe impresari care, impreuna cu asociatii lor portughezi, ne-au cam pacalit. Asa au ajuns la CFR Frangipane, Amoreirinha (am platit un milion de euro pentru el) si altii. A urmat mega-pierderea Fabbiani, Hirschfeld, Dorsin, Sandberg, Yssouf Kone, Ogbonna (au mai fost cel putin cinci), care, de la primul pana la ultimul, au plecat pe gratis de la CFR. Aducerea lor la CFR, plus managerii si salariile platite, ne-au costat intre 15 si 17 milioane de euro. Dupa aceea a venit dusul rece de la Mandorlini (De Zerbi, Bottone si altii), cu inca 7 milioane, plus Mandorlini si staff-ul lui, salarii, bonusuri, despagubiri la plecare, inca mai mult de 5 milioane de euro. Daca ii mai adaugam pe Gabi Muresan (850.000 de euro la Bistrita), Hora (700.000 de euro la Bistrita), plus Cristi Bud, pentru care am platit un milion de euro cand l-am transferat de la Medias, si care au plecat tot gratis de la noi, pe langa asta noi platindu-le salariile unora dintre ei chiar daca jucau in alta parte sub forma de imprumut, avem tabloul general al tepelor. Chiar daca, de exemplu, Gabi Muresan ne-a si ajutat mult"

Cum a ajuns un club de Liga cu datorii si conturi blocate

Acesta a comentat si situatia actuala a clubului, dator 11 milioane de euro la stat, conform ANAF, si cu conturile blocate: "Ca sa spunem adevarul, este o realitate, un asa zis "Gicu" din Bucuresti, de la ANAF, de pe o zi pe alta, spune ca, dupa parerea lui, in ultimii 5 ani clubul trebuia sa plateasca aproximativ 6 milioane de euro, impozit pe salarii. si, dupa calcularea penalitatilor de intarziere, dintr-odata, a aparut in presa ca sunt de platit 11 milioane de euro la Stat. Desigur, initial am crezut ca e o gluma proasta, dar, dupa 3 zile, a venit pe fax si instiintarea oficiala. Asa ceva nu exista in nici o tara normala din punct de vedere fiscal. Ca si societate, CFR-ul are doua controale anual, prima data de la Finante (mai nou ANAF), deoarece pentru licenta e nevoie de dovada ca nu avem datorii la Stat. Dupa aceea, pentru dosarul de licentiere, o comisie din care face parte si un membru ANAF mai face o analiza financiara. Acest lucru este necesar si pentru UEFA, daca vrei sa joci in cupele europene.
and il intrebi pe acest Gicu pe baza carei legi se recalculeaza aceste impozite pe salarii, deoarece la un club de fotbal este valabila si se aplica legea sportului, el spune ca nu il intereseaza aceasta lege a sportului. Probabil, insa, clubul va castiga in instanta procesul intentat. Problema este ca, chiar daca clubul castiga procesul, pana atunci conturile raman blocate. Dupa proces, probabil ca acest Gicu n-o sa fie nici macat atentionat, existand probabilitatea ca intre timp sa fie chiar si avansat"

Modifică setările cookies