"Nu vinde, nu pleca, mai ramai". Cum s-a transformat sloganul ultrasilor stelisti in 3 ani. Gigi, de la inamic la salvator?!

Steaua Gigi Becali Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 05 Noiembrie 2014, 10:32
Data actualizarii: Miercuri 05 Noiembrie 2014, 11:38

►Steaua continua cursa catre cel de-al treilea titlu consecutiv al Ligii 1, iar maine isi poate asigura o noua prezenta in primavara europeana.
►Echipa din Ghencea traverseaza o perioada excelenta, insa un alt lucru merita si el evidentiat - asa numita transformare a lui "vinde, pleaca, mori" in "nu vinde, nu pleca, mai ramai".

Steaua domina Liga I de trei ani de zile, trei ani in care a castigat doua titluri interne si in care a fost mereu vioara intai in cupele europene, eliminand Ajax din primavara europeana, castigand in fata lui Chelsea si jucand in grupele celei mai importante competitii intercluburi de pe continent - Liga Campionilor.

Oare cati dintre suporterii campioanei en-titre isi mai amintesc insa de protestele din 2011, de mitingurile "de la palat" si de bannerele cu "vinde, pleaca, mori"?

Desi par de domeniul trecutului, acele vremuri nu sunt chiar atat de indepartate pe cat par, insa au fost date uitarii de fani.

Gigi Becali era in urma cu 3 ani inamicul numarul 1 in Ghencea. Contestat de suporteri, devorator de antrenori si tiran in vestiar, seful Stelei a ajuns acum sa fie considerat unul dintre sefii de club care ofera cea mai mare stabilitate din Liga I.

3 ani si o transformare spectaculoasa. E meritul lui sau e un rezultat al dezastrului din Liga I?

Steaua a castigat ultimele doua titluri ale Ligii I dupa o asteptare de 7 ani, iar acum este favorita principala pentru un nou trofeu.

Echipa din Ghencea se bucura si de o noua participare in Europa League, dupa doua sezoane in care a jucat in cele doua competitii continentale organizate de UEFA, iar diferenta fata de celelalte echipe din campionatul intern se adanceste pe zi ce trece.

"Spuneam pentru a mia oara, puternic si raspicat, Steaua adevarata nu are sediul la palat" si "Steaua nu $teaua" - erau doar doua dintre sloganurile cu care galeria ros-albastra lua cu asalt Aleea Alexandru in 2011. De atunci, lucrurile s-au indreptat insa constant, iar Steaua, desi a trecut prin mai multe "traume" la nivelul conducerii, a devenit cea mai stabila formatie a Ligii I.

Cea mai galonata echipa a fotbalului romanesc a ramas in ultimii doi ani fara cei mai vocali conducatori, Gigi Becali si Mihai Stoica, acestia fiind trimisi dupa gratii in urma unor dosare de evaziune fiscala. Paradoxal, Steaua a castigat in acesti doi ani mai multa liniste, stafful tehnic, fie ca a fost condus de Reghecampf sau de Costel Galca, bucurandu-se de intreaga putere decizionala.

Cea mai importanta intrebare este insa legata de motivele pentru care Steaua a reusit sa lase deoparte toate problemele si sa revina la conducerea fotbalului romanesc. In timp ce unele voci vorbesc despre schimbarea gandirii lui Gigi Becali, care "s-a reabilitat" la inchisoare si care a realizat ca managementul unui club nu se face doar in functie de modul in care el se trezeste de dimineata si de starea sa de spirit, altii spun ca totul se datoreaza si crizei cronice din Liga I.

Dinamo, CFR, Petrolul si chiar Astra se confrunta cu crize, fie ca acestea sunt influentate de factorul economic, de lipsa performantelor sau de falimentul managerial al unor sefi - vezi Ioan Niculae si modul in care miliardarul gestioneaza lucrurile la Astra.

Gigi, ultimul mohican

Ajuns in spatele gratiilor, Gigi Becali a ramas insa implicat la Steaua si pare sa fie acum ultimul reprezentant al unor vremuri in care fotbalul romanesc era afacerea unor milionari ca Paszkany, Copos, Iancu, Borcea, Badea, Porumboiu, Bucsaru sau Mititelu.

O scurta privire aruncata pe clasamentul Ligii I din sezonul 2008/2009 evidentiaza faptul ca, din primele 8 locuri, Steaua este singura echipa care mai are acelasi conducator, unele dintre adversare fiind definitiv rase de pe fata pamantului.

Daca in 2008, Liga I era adjudecata de Unirea Urziceni, iar podiumul completat de Poli Timisoara si Dinamo, lucrurile stau acum total diferit. Patronii a 7 dintre primele 8 echipe din sezonul 2008/2009 sunt fie la inchisoare, fie cercetati, fie iesiti complet din fenomen. Singurul ramas? Gigi Becali, care a ramas la conducerea Stelei, desi nu a scapat nici el de puscarie.

Astfel, Bucsaru, Badea, Paszkany, Porumboiu si Mititelu au spus "la revedere" Ligii I, in timp ce Iancu, Borcea si Copos au ajuns la inchisoare.

2 luni de intarzieri salariale, o performanta

Stabilitatea Stelei este reflectata si de faptul ca jucatorii au o siguranta a salariilor. Intr-un campionat in care fotbalistii celei mai titrate echipe a ultimului deceniu sunt neplatiti de mai bine de 6 luni, dupa cum recunoaste chiar Vasile Miriuta, antrenorul CFR-ului, intarzierea de o luna de la Steaua pare o normalitate.

In acest timp, echipe precum Rapid, care in trecut plateau salarii si de 300 - 350 de mii de euro anual, au intarziere de 1 an!


Intr-un campionat in care cluburile se impart in "insolvente" si sprijinite de autoritatile locale, putine echipe se mai disting. Dintre acestea, Steaua pare sa fie in acest moment echipa cu cea mai mare stabilitate, iar pericolul pus de Astra in ultimul sezon, cand formatia giurgiuveana le-a luat rivalilor din Ghencea Cupa si Supercupa pare sa se diminueze tot mai mult - "Nu stiu daca voi mai investi aici la anul" - sunt cuvintele lui Ioan Niculae.

Singurele intrebari ramase sunt acum legate de continuitatea de care va avea parte Steaua, de "socul" iesirii lui Gigi Becali din inchisoare si de implicarea acestuia, dar si de echipa care va reusi sa opreasca hegemonia Stelei? Va supravietui CFR-ul urmatoarelor luni sau vor putea Craiova, Targu Mures si Botosani sa devina contracandidate la podium?

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!