Inca o confirmare: RCS&RDS a cerut CNA licenta pentru televiziunea sportiva Digi Sport! Ce se intampla cu meciurile televizate?

Digi Sport RCS RDS Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 27 Aprilie 2009, 17:03
Data actualizarii: Luni 27 Aprilie 2009, 17:05

Compania RCS&RDS a solicitat Consiliului National al Audiovizualului (CNA) o licenta audiovizuala prin satelit pentru televiziunea sportiva Digi Sport, dar si pentru programele Digi Sport 2, 3 si 4, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii CNA.

Digi Sport va difuza fotbal si emisiuni despre alte sporturi, din competitiile interne si internationale, potrivit dosarului depus de RCS&RDS la CNA.

Compania nu a precizat in dosar care este motivul pentru care vrea sa infiinteze propria televiziune sportiva.

Solicitarea SC RCS&RDS SA Bucuresti va fi analizata in sedinta de marti a Consiliului. Potrivit reprezentantilor CNA, RCS&RDS are nevoie de o singura licenta audiovizuala pentru Digi Sport, urmand sa difuzeze in cadrul aceleiasi licente si programele Digi Sport 2, 3 si 4, la fel cum se intampla si cu GSP TV si GSP TV 2, 3 si 4.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti operatori locali de telecomunicatii fixe, televiziune prin cablu si internet. RCS&RDS avea la sfarsitul anului trecut peste 1,1 milioane de abonati pe DTH, prin Digi TV, si peste 1,3 milioane de abonati pe cablu.
Compania opereaza platforma digitala Digi TV si detine o licenta audiovizuala pentru televiziunea Digi TV Info.

Intentia RCS&RDS de a-si lansa propria televiziune sportiva, concretizata in solicitarea adresata CNA, vine in contextul in care presa a facut speculatii cu privire la o posibila desfiintare a postului GSP TV, care difuzeaza majoritatea meciurilor din Liga I, dar si la ruperea consortiului Antena 1-RCS&RDS, care detine drepturile de difuzare a meciurilor din Campionatul intern de fotbal.

De asemenea, surse din trustul Intact au declarat pentru MEDIAFAX ca neintelegerile dintre Antena 1 si RCS&RDS sunt de natura financiara, compania de cablu avand datorii la televiziunea controlata de familia Voiculescu. In plus, consortiul trebuie sa plateasca pana la data de 15 mai o noua transa pentru drepturile TV din Liga I, respectiv o suma de 27 de milioane de euro.

Pe de alta parte, RCS&RDS a cumparat si drepturile tv pentru urmatoarele trei sezoane ale primei ligi de fotbal din Spania, Primera Division. Reprezentantii RCS&RDS nu au oferit un raspuns la intrebarile adresate de MEDIAFAX cu privire la infiintarea televiziunii sportive Digi Sport si cu privire la o eventuala rupere a intelegerii cu Antena 1.

Pe de alta parte, Intact Media Group a transmis vineri, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca postul de sport GSP TV, care difuzeaza meciurile din Liga I, nu este in pericol de a fi desfiintat, iar directorul Radu Naum nu a demisionat. "Postul de sport GSP TV a fost special infiintat pentru telespectatorii iubitori ai tuturor sporturilor, iar programele sale vor respecta in continuare acest obiectiv", a spus Intact Media Group.
Totodata, Radu Naum, directorul Departamentului Sport Antena 1 si al GSP TV, a negat zvonurile potrivit carora ar fi demisionat din functia pe care o detine. "Nu mi-am dat demisia. Acestea sunt speculatii pe marginea unui subiect «la moda» in ultimele zile, iar zvonurile sunt absolut nefondate", a spus Radu Naum.

Totusi, surse din trustul Intact au declarat pentru MEDIAFAX ca in televiziunea GSP TV se vor produce restructurari, care ar putea viza nu doar diminuarea costurilor, ci si personalul.

Lansarea de catre RCS&RDS a propriei televiziuni sportive vine in contextul in care, pe 16 aprilie, Consiliul Concurentei a anuntat ca s-a autosesizat in privinta vanzarii drepturilor de televizare a Ligii I de fotbal si a initiat doua investigatii care vizeaza Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF), pe de-o parte, si consortiul Antena 1-RCS&RDS, pe de alta parte.

Presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu, a declarat, atunci, intr-o conferinta de presa, ca investigatiile au fost deschise pornind de la posibile incalcari ale Legii Concurentei si ale Tratatului cu Uniunea Europeana.

Astfel, investigatia cu privire la LPF si FRF are legatura cu vanzarea drepturilor de televizare pentru Liga I, in timp ce verificarea consortiului Antena 1-RCS&RDS are in vedere piata valorificarilor drepturilor de televizare. Conform presedintelui Consiliului Concurentei, a fost infiintata o echipa care urmeaza sa finalizeze un raport, ce va fi trimis partilor implicate. Ulterior, va fi cerut un drept la replica privind raportul respectiv de la partile implicate.

Dupa aceasta etapa, in plenul Consiliului Concurentei va avea loc o audiere, la care vor fi prezente echipa de investigatori si partile implicate. "Investigatia nu are nicio legatura cu ce vedem la televizor, cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Face parte din investigatiile normale pe care le avem. Pornim investigatiile pentru posibila incalcare a Articolului 5 din Legea Concurentei si Articolului 81 din Tratat (Uniunii Europene, n.r.). Suntem obligati, ca stat membru, sa deschidem investigatii si pe Art. 81", a precizat atunci presedintele Consiliului Concurentei.

Oprescu a mai spus ca institutia pe care o reprezinta a primit sesizari legate de termenii acestor contracte inca din vara anului trecut, moment in care a inceput monitorizarea acestei piete. "Am primit sesizari de la parlamentari, de la cetateni, de la ONG-uri, de la alte institutii ale statului (...) Consideram ca avem suficient temei de fapt si de drept pentru inceperea investigatiei", a afirmat presedintele Concurentei. "Sanctiunea ar putea fi aplicata, daca se dovedeste incalcarea legislatiei, FRF, LPF, RCS&RDS si Antena 1", a precizat Oprescu.

Autosesizarea Consiliului Concurentei in privinta Ligii I a venit la aproximativ un an dupa ce CNA a solicitat Consiliului Concurentei o pozitie in ceea ce priveste un eventual "monopol" in cazul difuzarii meciurilor din Liga I numai de catre RCS&RDS.
Astfel, pe 19 august 2008, CNA a analizat un raspuns primit de la Consiliul Concurentei in legatura cu drepturile de retransmisie a meciurilor din Liga I.

Potrivit adresei respective, Consiliul Concurentei incepuse sa analizeze situatia drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I. Totodata, Consiliul Concurentei preciza la momentul respectiv ca negocierile dintre RCS&RDS-Antena 1 si ceilalti operatori de cablu si platforme DTH trebuia sa aiba loc "inainte de inceperea campionatului national de fotbal si nu in plina desfasurare a campionatului". "In felul acesta s-ar fi evitat nemultumirile care au aparut din partea unora dintre telespectatori", mai spunea la vremea respectiva Consiliul Concurentei.

Pe de alta parte, CNA a analizat in mai multe sedinte de anul trecut situatia difuzarii meciurilor din Liga I. Mai mult, CNA a cerut consortiului RCS&RDS-Antena 1 sa asigure distributia GSP TV - pe care se difuzeaza cel mai mare numar din meciurile Ligii I - la mai mult de 60% din teritoriul Romaniei, ca urmare a adreselor primite de Consiliu de la telespectatorii care nu aveau acces la acest post, neputand viziona meciurile din Liga I.

Reprezentantii consortiului RCS&RDS-Antena 1 - Dan Matiescu, directorul general Antena 1, si Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS - au declarat in mai multe randuri ca poarta negocieri cu alti operatori de cablu, care sa retransmita postul GSP TV, dar si cu alte posturi de televiziune, pentru a vinde o parte a optiunilor din Liga I.
TVR chiar a transmis, in noiembrie 2008, o oferta financiara in scris consortiului pentru a cumpara o parte din meciurile din Liga I, dupa cum a declarat la momentul respectiv Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS, intr-o conferinta de presa.

Ulterior, TVR a renuntat la achizitionarea unor meciuri din Liga I de la consortiul RCS&RDS-Antena 1. "Intre timp s-au schimbat lucrurile mult. Oferta aia e mult prea mare in momentul asta pentru noi, nu mai putem, nu avem cum. Atunci putea fi valabila. Acum, intre criza economica si dupa ce ne-am facut deja bugetul pentru 2009, nu mai e cazul (...) Vorbim de o suma de cateva milioane", a declarat Alexandru Sassu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), intr-un interviu MEDIAFAX din 26 martie 2009.

Si Dumitru Dragomir, presedintele Ligii, a declarat, pe 7 august 2008, ca Antena 1-RCS&RDS trebuie sa rezolve problema extinderii distributiei meciurilor din Liga I la peste 60% din populatie, potrivit contractului incheiat cu Liga Profesionista de Fotbal.
Postul Antena 1, alaturi de operatorul de cablu RCS&RDS, a castigat, pe 31 martie 2008, licitatia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I in urmatoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce inseamna 102 milioane de euro. Drepturile TV vizeaza sezoanele 2008/2009, 2009/2010 si 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate, insa, de GSP TV, care apartine trustului Intact si a fost lansata in iulie 2008.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!