"Imi reprosez ca nu am facut eu resuscitarile!" Al doilea fotbalist care moare sub ochii medicului de la Dinamo! Ekeng a murit in CURTEA Spitalului!

"Imi reprosez ca nu am facut eu resuscitarile!" Al doilea fotbalist care moare sub ochii medicului de la Dinamo! Ekeng a murit in CURTEA Spitalului!

Se intampla in Romania! Patrick Ekeng nu a fost resuscitat la timp, desi se afla practic in curtea Spitalului de Urgenta, cel mai bine dotat din Romania! 

Ekeng a venit in Romania pentru o viata mai buna, dar a murit in curtea spitalului de Urgenta, in urma unui stop cardio-respirator! Chiar si medicul lui Dinamo acuza interventia ambulantei, care nu avea aparatura necesara. Liviu Batineanu, medicul lui Dinamo, este la al doilea jucator mort pe teren, dupa decesul lui Cristi Neamtu de la Craiova.

El isi reproseaza acum ca nu a intervenit si i-a lasat pe cei de la ambulanta sa il transporte pe jucator la spital. Medicii de la ambulanta nu l-au resuscitat pe jucator, ci doar l-au transportat!

"Exista un protocol. Dupa ce se intampla ceva, apar speculatii. Daca faceam aia sau aia. Exista un protocol care trebuie urmat. Cei de pe ambulanta trebuiau sa preia absolut totul. In protocol scrie ca daca vine o unitate spitaliceasca, ambulanta, se continua resuscitarea pana la un spital. Nu cred ca s-a trecut peste vreun pas din protocol. Acum, nu stiu....

Nu i s-a facut masaj cardiac pe gazon pentru ca respira si avea puls. Pe ce sa fac masaj cardiac? Avea puls. Stopul cardiac cred ca s-a instalat in ambulanta. Aproape de spital. S-a inceput masajul cardiac si imediat am ajuns.

E cumplit. Nu se poate asa ceva. E inuman ca s-a intamplat asa ceva. Nu pot sa cred. Nu pot sa accept. Nu...Nu stiu. Am 30 de ani in fotbal. S-a intamplat odata, dar nu am fost prezent. Dupa o saptamana a decedat Neamtu cu un traumatism cranian.

Poate trebuia sa...chiar nu...Trebuia sa...chiar daca avea puls...nu stiu... v-am auzit ca spuneati ca trebuia sa fac... Mi-am zis: „Ia uite, ma, trebuia sa fac si asta!”.

Resuscitarile pe care le stiam eu. Pe urma...Nu stiu, nu ma gandesc la ce se intampla dupa aia. Apoi, daca se intampla ceva rau, eram acuzat ca nu am respectat timpul. Ca nu i-am lasat pe cei de la ambulanta sa-si vada de munca lor. Nu stiu...", a declarat Batineanu in ProSport.

Medicul lui Dinamo a povestit cum a decurs interventia la Ekeng. 


"L-am vazut cazand. Am intrat direct pe gazon, nu am mai asteptat pe nimeni. Primul lucru care trebuie facut este eliberarea cailor respiratorii...

El...clipea. si avea gura inclestata. in momentul ala am facut ce trebuia facut. L-am intors pe o parte si am incercat sa-i eliberez caile respiratorii superioare. Apoi...M-a sunat multa lume. Nu pot sa cuantific timpul. Nu stiu ce s-a intamplat in jurul meu. Stiu doar ca am zis „Ambulanta!”. In momentul asta, el respira.

Avea puls. Era puls. Nu pot sa spun cat de regulat era, dar i-am simtit pulsul. A venit ambulanta si pentru ca spitalul e aproape si acolo se face tot...Pe ambulanta se pot face manevre de resuscitare. in ambulanta am inceput...(Sare de la o idee la alta) Acolo, incepuse sa aiba o respiratie de alt tip...

Adica, e o respiratie stertoroasa. Un fel de horcait... Am inceput sa-i fac masaj, dar am ajuns imediat (n.red. – la spital). Nu stiu...S-a ajuns foarte repede sus. Il asteptau deja cu manevre de resuscitare. Tot manuala, dar bineinteles si cateva socuri. Timp de o ora si jumatate.

Am stat in sala. Acolo erau oameni specializati. Diagnosticul a fost de stop cardiorespirator. Acolo a intrat pe respiratie asistata si s-a facut masaj cardiac. Cred ca au participat cinci barbati la masajul asta. Plus defibrilari electrice, plus perfuziile care se fac, cu adrenalina. Cu xilina.

A avut un moment in care am avut o speranta. Timp de trei minute nu s-a mai facut masaj. Avea puls. I se facea si ecografie abdominala prin care i se vedea cordul. (Se poticneste) Dupa trei minute, iar a inceput pulsul sa se rareasca, sa intre in bradicardie. A continuat masajul. Parerea cardiologilor era ca activitatea cardiaca, acel puls, era datorata adrenalinei. Intrase in acidoza. Acolo vorbeau toti. Nu e o liniste in situatiile de genul asta. E o agitatie permanenta. Fiecare stie ce are de facut. Doctorii cereau adrenalina, xilina. Soc, masaj, fa-mi ecografie. Tot, tot.", a mai spus Batineanu. 
 

VIDEO PROTVPLUS.RO

Florin Cîțu, ministru interimar al Sănătății. „Rămâne o prioritate să asigurăm cele 1.600 de paturi ATI”
BRAT
Modifică setările cookies