"Hai s-o facem "Ligal"" :) Cum arata clasamentul singurelor echipe din Romania care mai au dreptul de a juca in Europa din toamna

"Hai s-o facem "Ligal"" :) Cum arata clasamentul singurelor echipe din Romania care mai au dreptul de a juca in Europa din toamna

6 pica in Liga a II-a, 6 sunt in insolventa, una nu are voie sa joace in Europa, conform regulamentelor. Cine mai reprezinta Romania si cat de mult mai conteaza ideea unei competitii in acest context?

Supravietuirea in perioada imediata dupa recesiunea din 2008 pare sa-si fi atins limitele in 2015. Salariile fotbalistilor nu numai ca au scazut in anumite cazuri, dar acum nu mai sunt respectate, cluburile au datorii catre stat si alte entitati private, iar insolventa pare singura solutie rezonabila pe care business-ul, si-asa sarac, sa supravietuiasca.

Dar supravietuirea cluburilor cu orice pret pare sa ucida competitia in Romania. Liga I nu mai selecteaza cluburile pentru Europa dupa valoarea si meritul sportiv. Si asta pentru ca si managementul face parte din calcul. In timp ce cluburile din Europa se dezvolta atat in plan de business cat si in cel al sportului cu adevarat de performanta, Liga I din Romania se inscrie in "Jocurile Foamei" cu arme tot mai depasite.

Din cauza insolventei, 2 din primele 6 cluburi din Liga I nu mai au dreptul de a participa in sezonul european viitor, in timp ce Craiova, echipa de pe 6, nu poate evolua in Europa pentru ca nu are 3 ani de vechime.

Cu Steaua lider si vazuta favorita la titlul de campioana, locul de Champions League ii este asigurat. Dar Europa League devine un calcul complicat. Si asta pentru ca CFR si Petrolul sunt in insolventa si nu pot juca in Europa. Asa intra in joc Astra, un alt club cu probleme, dar cu drept de participare in competitiile Europene in acest moment. Pentru cele doua locuri de Europa League pentru cluburile din Liga I, Astra trebuie sa se bata cu ASA Tg. Mures, FC Botosani si, de ce nu, chiar Viitorul lui Hagi, aflat la 9 puncte in spate.

In rest, FC Brasov, Pandurii, Gaz Metan, Chiajna, Ceahlaul si CSMS Iasi sunt cluburile din Romania care mai pot spera la Europa, in cazul unui retur spectaculos. Culmea, toate se bat sa evite retrogradarea in acest moment.

Clasamentul singurelor echipe din Romania care mai au dreptul de a juca in Europa

1. Steaua - 43 de puncte
4. Astra - 30 de puncte
5. ASA Tg. Mures - 30 de puncte
7. FC Botosani - 27 de puncte
9. Viitorul - 21 de puncte
10. FC Brasov - 19 puncte
12. Pandurii - 18 puncte
13. Gaz Metan - 18 puncte
14. Chiajna - 17 puncte
15. Ceahlaul - 14 puncte

COMENTEAZA AICI: CINE CREZI CA VA REPREZENTA ROMANIA IN EUROPA DIN TOAMNA?

VIDEO PROTVPLUS.RO

Tragedia de la spitalul Victor Babeș. Poliția Capitalei s-a autosesizat
BRAT
Modifică setările cookies