Franța, o nouă lovitură dată Rusiei. Sprijinul pe care îl pregătește pentru Ucraina. Macron va face anunțul oficial

Război în Ucraina Emmanuel Macron Rusia Ucraina Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 25 Februarie 2023, 09:14
Data actualizarii: Sambata 25 Februarie 2023, 09:19

Franța a anunțat că pregătește o nouă tranșă de ajutor pentru Uncraina, în vedea participării țării vecine la Jocurile Olimpice de la Paris.

Franţa „va debloca un ajutor specific de un milion de euro” în favoarea sportivilor ucraineni pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 de la Paris, a anunţat vineri ministrul Sportului, Amelie Oudea-Castera, la exact un an de când a început invazia Rusiei în Ucraina.

„Ministerul meu va debloca un ajutor specific de un milion de euro pentru a permite delegaţiei ucrainene care va veni la aceste Jocuri Olimpice şi Paralimpice să fie cât mai bine pregătită”, a spus ministrul cu ocazia unei întâlniri cu sportivi ucraineni la Lievin (departamentul Pas-de-Calais).

„Vrem ca Ucraina să fie cât mai frumos reprezentată” la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în vara anului 2024, a adăugat doamna Oudea-Castera.

Acest ajutor va lua forma unor „stagii de pregătire” şi a unui „centru de pregătire pentru Jocuri pe care vom încerca să-l definim împreună cu echipele ucrainene”, a spus Oudea-Castera. „Vom identifica cea mai bună modalitate de a face acest ajutor cât mai eficient posibil”, a adăugat ea.

Franța se opune participării rușilor la Jocurile Olimpice

Ministrul a reamintit, într-un briefing de presă, poziţia Franţei cu privire la prezenţa sportivilor ruşi la Paris la JO de peste 18 luni: „Pentru noi, în acest moment, nu se pune problema participării sportivilor ruşi, chiar şi sub drapel neutru.”

Posibila participare a sportivilor ruşi sub drapel neutru „ridică (...) o serie întreagă de întrebări care sunt foarte importante pentru noi şi care generează astăzi scepticism”, mai ales în legătură cu finanţarea acestor sportivi, procesul de selecţie şi respectarea regulamentului antidoping. „Astăzi avem mult mai multe întrebări decât răspunsuri pe aceste teme”, a afirmat ministrul.

reşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va exprima în vară în privinţa acestui subiect, a precizat Oudea-Castera.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care a schiţat în ianuarie o foaie de parcurs pentru reintegrarea ruşilor şi belaruşilor în sportul mondial, a anunţat marţi că va "lua în considerare" preocupările unei coaliţii de ţări, inclusiv Franţa, cu privire la prezenţa sportivilor din aceste două ţări la Jocurile Olimpice din 2024.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!