FOOTBALL FACTORY: New Dinamo vs. NO Dinamo: "In istoria clubului nu a mai fost asa." Marturii despre proiectul care trebuie sa nasca o noua forta in Romania

Dinamo Academia Dinamo Centrul de copii si juniori Dinamo Costel Orac Gabriel Raduta Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 13 Martie 2014, 06:40
Data actualizarii: Vineri 14 Martie 2014, 20:34

www.sport.ro va prezinta povestea din spatele celui mai important proiect asumat de Dinamo in ultimii ani, chiar si cu riscul de a rata titlul de campioana: academia de fotbal.

CITESTE PE LARG IN ARTICOL:

- Infografic www.sport.ro: Topul jucatorilor produsi de Academia Dinamo cu cele mai multe prezente in Liga I;
- Cine sunt antrenorii "Anonymous" adusi sa inventeze o noua campioana la Dinamo;
- Cum a ajuns Dinamo intr-o situatie unica in istoria clubului dupa deciziile din ultima jumatate de an;
- Cum arata astazi Academia lui Dinamo si cine sunt oamenii cheie din spatele transferurilor de la tineret;
- Vezi lista celor mai talentati pusti cu care Dinamo spera sa dea lovitura in urmatorii ani.


Primul derby Steaua – Dinamo al acestui an a adus fata in fata doua echipe plecate pe doua drumuri diferite. Ambele vor insa acelasi lucru: performanta profitabila.

Steaua, pe de o parte, a marit pragul salarial, a transferat tot ce a gasit mai bun din Liga I, a desfiintat academia de fotbal pentru ca nu existau beneficii pe termen scurt, iar banii i-a transferat catre jucatori cu care sa castige trofee si apoi sa ii vanda.

Pe de alta parte, Dinamo, dupa ani de zile de scandaluri si investitii in transferuri, si-a schimbat conducerea, si-a schimbat bugetul, dar si-a schimbat si abordarea. Cel putin pentru moment. Alaturi de o echipa tanara in teren, Dinamo are o echipa tanara si pe banca de rezerve, in conducerea clubului si in stafful tehnic de la nivelul copiilor si juniorilor.

Culmea, egalul dintre cele doua rivale arata cumva ca fotbalul stie sa echilibreze viziunile diferite. Intr-un fel, nu exista o cale unica spre succes. Succes pe care il vor cauta si in dubla din semifinalele Cupei Romaniei, Steaua - Dinamo, in direct la ProTV, pe 27 martie (tur) si 17 aprilie (retur).

Construite pe povesti, legende si trofee, cele doua cluburi au renuntat in mare masura la oamenii-legenda care le-au ridicat in istorie. Duckadam si Dinu sunt doua exceptii. Niciunul insa nu se afla in prima linie de decizie in cele doua cluburi. Bratu si Danciulescu sunt in stadiul de proiect. Iubiti pentru ce au facut pana acum ca jucatori, in "pending" din fata fanilor pentru like-ul definitiv ca si conducatori.

www.sport.ro a stat de vorba cu actualul conducator al centrului de copii si juniori, centru care ar trebui sa nasca o noua generatie de campioni, dar si cu un fost antrenor, o fosta legenda a lui Dinamo si unul dintre oamenii care nu cred ca proiectul actual are vreo sansa de reusita atata timp cat oamenii care au facut istorie la club nu sunt si implicati direct. Sunt doua viziuni diferite care descriu doua fete opuse ale aceluiasi club: New Dinamo vs. NO Dinamo.


PARTEA I: NO DINAMO

 

“E O SITUATIE UNICA. NU A MAI FOST IN ISTORIA LUI DINAMO”

Infografic: Topul jucatorilor produsi de Academia Dinamo cu cele mai multe prezente in Liga I

Fost secund la Dinamo si antrenor la echipa a doua, Costel Orac, una dintre legendele clubului, este si unul dintre cei care sustin ca nu poti da nastere performantei fara sa ai in structura oameni care cunosc ce inseamna asta. El sustine ca in interiorul unui club de succes trebuie sa se afle si legendele lui. Altfel, fanii si comunitatea nu se mai regasesc in culori, sigla si mesaj.

Desi lucrurile par sa se fi schimbat, dupa ce  Dinamo II a incetat sa mai fie “Groapa” in care erau aruncati jucatorii blazati, certati cu conducatorii sau stafful tehnic, nu toata lumea este optimista ca aceasta directie e cea mai buna.

Costel Orac povesteste ca “in 2010 era un lot in care picau cativa jucatori de la echipa mare. Era insa un lot de jucatori care, desi unii nu erau foarte tineri, erau si de 22 de ani pe care Dinamo ii mai tinea, sa aiba rabdare cu ei,  cu speranta ca ii va da la o echipa de Liga a 2-a, Liga a 3-a. Tot la echipa mai erau si cei mai rasariti de la juniorii I. Atunci era o colaborare cu o scoala de la Pitesti, unde era profesorul Dima. Acolo insa numai domnul Badea a tinut colaborarea, nu clubul.”

SCURTA ISTORIE A SCHIMBARILOR FULGER FACUTE LA COPIII LUI DINAMO

Astazi, antrenorii de la Dinamo II vor sa creada ca echipa lor este una a dinamovistilor. Bine macar ca nu toti au evadari tip Cioinac, prima victima reala din 2014 a institutiei LIKE-ului, cu efecte mai rele decat un cartonas rosu pentru o intrare violenta.

La club au fost schimbari majore. Ion Moldovan nu mai este, Mihaiescu nu mai este, Dragnea la fel, insa delimitarea de legende, cei care ar trebui sa fie idolii copiilor dinamovisti, nu a fost totala, sustine clubul. Bratu, Danciulescu, Augustin si Parcalab sunt acolo.

“Anul trecut, cand s-a schimbat conducerea, ne-au chemat de imagine. Sa apara in presa. Sa dea bine in presa. Pentru ca la centrul de juniori nu erau platite utilitatile la terenul de antrenament, juniorii nu se mai antrenau acolo. Plus ca era o situatie unica. Nu a mai fost in istoria lui Dinamo. Practic, inainte, dintre fostele glorii ale lui Dinamo erau Dragnea, Mihaiescu pe la juniori. Acum sunt altii care nici nu au jucat fotbal.”

“Am avut o iesire la un moment dat, la meciul cu Vaslui… stateam la o loja la Stadionul National. Mihaiescu imi zice atunci: te-ai uitat pe program? Ia uita-te. Apareau in program seful centrului de copii si juniori, care a fost la Sportul inainte, (n.r.: Gabriel Raduta), apoi Bebe (n.r.: Ilie Alexe), care e preparator fizic, nici macar antrenor. Celui care a jucat pe la Sportul ii dadeau si palmaresul, ca ar fi jucat doua meciuri pe la Dinamo.”, spune Costel Orac.

⇒ In data de 9 octombrie 2013, Iulian Mihaiescu era anuntat ca va fi destituit din fruntea lui Dinamo II, la nici 3 saptamani de la numirea in functie. Dupa ce i s-a propus atunci un loc la juniori, refuzat de acesta, contractul cu clubul a fost reziliat. Cu trei infrangeri in tot atatea meciuri, acesta, fost campion ca jucator la Dinamo si ca antrenor secund, era una dintre gloriile care paraseau clubul, in ciuda declaratiilor lui Ionut Negoita de apropiere a lui Dinamo de jucatorii care au facut istorie in Stefan cel Mare.

⇒ In vara anului 2013, Ilie Alexe, “Bebe” asa cum este cunoscut la Dinamo, era numit coordonator al centrului de copii si juniori. Desi este dinamovist convins, a fost cel care a dezvoltat proiectul academiei Stelei, dar a plecat dupa ce totul s-a destramat. Preparator fizic la origine, dupa spusele lui Costel Orac, acesta a facut doua luni de studii la Coverciano, unde l-a avut pe Lippi printre profesori. Ilie Alexe a plecat in aceasta iarna de la club.

In toamna anului 2013, Gabi Raduta era numit managerul centrului de copii si juniori al lui Dinamo. Recunoscut mai mult ca jucator al lui Sportul Studentesc, el este omul despre care Costel Orac spune ca “Dinamo i-a dat palmaresul”, desi acesta nu ar fi jucat pentru echipa mare, si asta din cauza unei accidentari la ligamentele incrucisate, care la 24 de ani l-ar fi tinut un an departe de gazon. El a ramas insa in istoria fotbalului romanesc pentru meciul jucat cu Brazilia in 1991, un amical in care pentru nationala Braziliei evoluau Bebeto si Romario. Accidentarea care l-a scos din fotbal l-a eliminat si din cursa pentru o sansa la Mondialul din America, 1994. Raduta a fost adus de la Progresul Cernica si l-a inlocuit pe Ion Moldovan, responsabil in ultimii ani cu proiectul academiei lui Dinamo.

⇒ La inceputul acestui an, Dinamo i-a adus in conducerea clubului pe Ionel Danciulescu si Florin Bratu. Tineri, fara experienta la nivel de conducere a unui club, multi ii privesc ca pe niste marcatori decisivi in meciurile cu Steaua. Efectele muncii lor, daca vor exista, se vor vedea pe termen lung. Discursul purtat de Negoita despre nevoia de a aduce inca un investitor ridica semne de intrebare daca va exista un "termen lung", ceea ce face ca centrul de copii si juniori de la Dinamo sa devina tot mai important. In lipsa unei sigurante financiare pentru urmatorii 5 ani, Dinamo trebuie sa invete sa produca fotbalisti.

CUM SE FOLOSESTE ASTAZI DINAMO DE PROPRIILE LEGENDE

Clubul a infiintat un departament nou de scouting, cu Florin BratuIonel Augustin si Ion Parcalab printre altii, si l-au numit pe Ionel Danciulescu in conducerea clubului. Cornel Dinu este inca in club, dar nu pare sa mai aiba o voce influenta. E unul dintre cei mai vechi dinamovisti, iar despartirea de el ar fi insemnat probabil si o reactie dura din partea tribunei, desi au fost cazuri in care vocea lui contrazicea intreaga strategie pusa la punct de club.

“Eu nu stiu daca se mai sfatuiesc si cu Dinu. Eu la centru nu ma mai duc. Inainte mergeam, dar pe cei de acum nici nu ii cunosc. Din ce stiu eu, nu sunt pe un drum care sa dea perspectiva. E situatia financiara si in mod cert au salarii derizorii.”, spune Costel Orac.

“Scoutingul l-au pornit de foarte mult. O tin asa de 7, 8 ani de zile. M-au sunat si pe mine. E facut asa… nu au avut niciun fel de… Am inteles ca Augustin este acolo. Nu sunt nici cine stie ce, du-te colo, du-te colo, le aduc niste DVD-uri, nu sunt trimisi nici in tara… daca propun, propun degeaba.”

“L-au adus acum pe unul… Cioinac. Ii stiu de la Galati si nu are nicio treaba cu nivelul lui Dinamo.” (n.r.: La 48 de ore de la aceasta declaratie facuta de Costel Orac, Cioinac si-a dat autogol si a provocat penaltyul din meciul cu Viitorul)

“In perioada lui Badea si Borcea, la un moment dat, cand Steaua a desfiintat academia, Dinamo avea atunci jucatori imprastiati in toata tara… la echipa a doua. Era o preocupare. Atunci au facut niste niste schimbari, sfatuiti de nu stiu cine, au adus pe cineva… ca sunt tineri… ca au metode noi. Le-am zis: le-ai luat autocare, echipament, au conditii bune de pregatire. Acum iti mai trebuie si antrenori. Si la cluburile astea mari care au academii nu exista sa nu fie antrenori din fostele glorii. Asta nu a mai existat la Dinamo in ultima perioada. Una e sa faci un trial si sa dai in presa ca antrenor e o fosta glorie, sa-l stie lumea ca a jucat la nationala… Atunci parintii vin cu copiii. Dar cand dai trial si spui ca nu stiu cine e antrenor… si sunt antrenori pe pile. Plus ca, din cate stiu, nu stiu daca au mai castigat ceva la grupele de copii si juniori, daca s-au mai batut la campionat.”

“Academia Hagi este o exceptie in mod cert. Eu cred ca principala politica este de a creste. Sa ai antrenori, conditii, salarii si bonusuri – pentru atunci cand un antrenor a vandut sau a promovat un jucator la echipa mare. La noi nu se fac astea si atunci nu exista nici interes din partea antrenorilor.”- Costel Orac, pentru www.sport.ro.

 

PARTEA A II-A: NEW DINAMO

CINE SUNT ANTRENORII CARE CRESC AZI NOUA GENERATIE DE DINAMOVISTI DUPA MODELUL “BARCELONA”

Astazi, echipa a doua se pregateste la Saftica, juniorii lui Dinamo nu se antreneaza la Stefan cel Mare, ci la Granitu, unde clubul plateste 80 de milioane de lei pe luna pentru conditii de antrenament mai bune. Terenurile de la Granitu sunt mai mari, iar jucatorii nu se calca pe picioare, cate 50 pe un teren. Sunt cazati la hotelul lui Negoita, celor adusi din tara li se asigura totul, sustin cei din club, de la educatie, la echipament si hrana zilnica. Si asta fara vreo taxa, mai spun cei de la Dinamo. Aici sunt insa si voci care contrazic imaginea idilica prezentata de club.

“Tot ceea ce cerem in momentul de fata la Dinamo ni se da. Grupele au autocar separat. Nu prea exista pe oriunde asta.  Avem cantonament inainte de fiecare joc. Avem copii cazati la RIN, cu trei mese pe zi, in conditii de 4 stele. Noi ne-am antrenat la Granitu, platim 80 de milioane pe luna ca sa lucreze in conditii normale de teren, pentru ca se calcau 50 de insi pe un teren. Luam jucatori din tara, tot ce e mai bun din tara, cu cazare, cu masa, cu scoala.  Suntem pe primul loc cu toate grupele, nimeni nu plateste taxe. Juniorii A si B au antrenamente platite, cantonamente asigurate.”, povesteste Gabi Raduta, seful Centrului de Copii si Juniori de la Dinamo, pentru www.sport.ro.

Conducatorul centrului spune ca Flavius Stoican e in contact permanent cu echipa a doua si juniorii, toti antrenorii joaca acelasi sistem, ca atunci cand un jucator este promovat sa nu mai aiba nevoie de adaptare. Exact la scolile Barcelonei, unde toti antrenorii joaca acelasi fotbal.

Ce spune Costel Orac este pe jumatate confirmat de club. Antrenorii de la juniori nu sunt legende, sunt oameni tineri. In ciuda unor opinii pesimiste, clubul garanteaza pentru ei.

La grupa 2005-2006, antrenor este Tudor Chiacu, fratele lui Hristu Chiacu. Tudor Palade a fost numit la Grupa 2004, Iulian Matei e la grupa 2002-2003, Mihai Dobre la Grupa 2000-2001, Gabriel Prioteasa la Grupa 98-99, Sorin Popescu la Juniorii B, iar la Grupa 95 este Lucian Mezei.

“Sunt 12 grupe de copii si avem cate un antrenor la cate doua grupe, in special la initiere. La juniorii A si B este cate un singur antrenor si avem cate trei grupe valorice pe fiecare grupa de varsta. Au mai venit si trei antrenori stagiari de la Universitatea Nationala de Educatie fizica si sport, angajati pe colaborare, iar antrenorii de la prima grupa valorica lucreaza mereu cu cei mai buni 12 jucatori.”

“Noi suntem in contact permanent cu echipa a doua si echipa I. Prin rotatie, cum am facut si acum doua saptamani, au venit 3-4 jucatori de la copii la echipa I. Echipa a doua e formata numai din junioni din cadrul clubului Dinamo si avem acelasi program ca si echipa I si echipa a II-a, ca integrarea sa fie cat mai rapida.”, explica Gabi Raduta pentru www.sport.ro.

“NICI MOURINHO NU A JUCAT MAI SUS DE LIGA A 3-A”

La copii si juniori nu sunt fosti fotbalisti recunoscuti de galerie, dar Dinamo are incredere ei. Acum sunt 6, desi la inceput erau 12, restul fiind demisi pentru ca nu se ridicau la nivelul pretentiilor.

“Sunt antrenori licentiati UEFA, participa la cursuri de perfectionare, au un anumit profil, de aceea este unul este la fotbal de 11 la 11… Fiecare antrenor are profilul lui. Toti au jucat fotbal, dar nu la nivel inalt. Nici Mourinho nu a jucat mai sus de Liga a III-a. Eu i-am evaluat, iar de unii ne-am despartit, cei care nu au fost la cerintele clubului. Au fost 12, au ramas 6 dupa evaluari. Ideea e ca la copiii mici trebuie sa ai un antrenor care e si un bun pedagog, pentru ca trebuie sa stie cum sa le explice celor mici.”

CUM FUNCTIONEAZA NOUL CENTRU DE SCOUTING DE LA DINAMO

Cei trei oameni de varf din centrul de scouting al lui Dinamo, Danciulescu, Augustin si Parcalab sunt primii care spun daca un jucator merita sau nu incercat.

“Il avem pe Ionel Augustin, l-am adus acum pe Ion Parcalab. Prima parere este a lor cand vine un jucator. Ionel Danciulescu nu este legenda? Ei iau contactul cu tot ce inseamna centrul cu copii cu juniori.”

“Avem o tehnologie avansata de scouting, organizatoric. Cam stim toti jucatorii care sunt la nivelul si pe profilul a ce vrem sa facem la Dinamo. Sunt impartiti si pleaca pe zone prin tara. Un copil este urmarit un ciclu saptamanal, un joc in deplasare, un joc acasa.  Cand vine un jucator nou, il bagam in ciclul de instruire, o saptamana sau doua, dupa care antrenorul decide daca are calitate sau nu.”, spune Raduta.

CINE SUNT SUPER PUSTII CU CARE DINAMO CREDE CA VA DA LOVITURA

Pentru academia lui Dinamo, targetul unei generatii de fotbalisti este de 6 jucatori propulsati pentru Liga I: 3 pentru echipa mare, trei pentru transferuri. Este o cale de a obtine si performanta cu investitii minime, in jucatori tineri care nu cer salarii mari, dar si de a obtine bani importanti din transferuri.

“Patrick Petre de la 97, Andrei Tarcovean, Georgescu… sunt multi copii foarte buni. Dobre Simone e un jucator foarte bun.”

“Targetul nostru este de a creste copii care dupa un ciclu de 8 ani sa ramana la Dinamo. Daca raman doi, trei si alti 3 raman la echipe de Liga I, procentajul este de 100 %.”, mai spune Gabi Raduta.

In prezent, Dinamo are 17 jucatori crescuti de propria pepiniera care evolueaza in Liga I, la alte echipe, clubul fiind trecut intr-un studiu realizat de Centrul International de Studii Sportive cu principalele "fabrici de fotbal" din fiecare campionat al Europei. In top se mai regasesc si Barcelona, dar si Ajax Amsterdam, care aloca in fiecare an 6 milioane de euro pentru bugetul academiei sale.

“LECTIA DE FOTBAL” PE CARE ROMANIA TREBUIE SA O INVETE

⇒ Jose Mourinho si Andre Villas Boas: Nu au jucat niciodata fotbal, nu exista poze de arhiva cu ei purtand tricoul nationalei Portugaliei, nu au fost idolii tribunelor in tinerete si nu exista in istoria fotbalului ca jucatori;

⇒ Guangzhou: Un club plecat din Liga a II-a din China, preluat de o companie uriasa de imobiliare, transformat in primul superbrand al Chinei in materie de fotbal, are ca antrenor un campion mondial, pe Lippi, cei mai buni jucatori ai Asiei in teren si cea mai mare academie de fotbal din lume, cu peste 3000 de copii si peste 50 de antrenori, jumatate venind de la Real Madrid. Au castigat titlul dupa promovare si Liga Campionilor Asiei, iar acum planul lor e sa isi creasca o generatie de campioni mondiali la nationala Chinei. (Puteti citi aici povestea completa);

⇒ Ajax Amsterdam: Cea mai renumita academie de fotbal din Europa, poate chiar si din lume. Fostele legende al Ajaxului sunt implicate direct in toate structurile clubului, de la management, la banca tehnica. Pana de curand, George Ogararu, dorit la FRF, era antrenorul secund al echipei a doua a lui Ajax. Clubul finanteaza anual academia cu 6 milioane de euro;

⇒ Real Madrid si Barcelona. Un club transfera Baloane de Aur, celalalt le creste. La Masia, dar si explozia lui Jese reprezinta exemplul ca pana si cluburile cele mai puternice din lume respecta regula de aur pentru cei care vor sa existe in fotbal pe termen lung. Barcelona ia fosti jucatori, precum Guardiola si Luis Enrique si ii transforma in antrenori, iar mai apoi in campioni la costum.

Ce au toate aceste exemple in comun? Succesul. Atat ca unii l-au construit prin propriile legende fabricate, in timp ce altii au cumparat unele. Scopul a fost acelasi.

Proiectul “New Dinamo” suna deja uzat. Multora le e dor deja de “Old Dinamo”, dar in acelasi timp toti se tem de "NO Dinamo". Toti iubesc tricourile prafuite, ghetele uzate si imaginile de arhiva cu golgeterii care au adus trofee. Cu bani putini, cu rabdare, consecventa, salarii de criza, dar macar platite la timp, si cu liniste, noua “Fabrica de fotbal” a lui Dinamo ar putea da rezultate.

1-1 cu Steaua in Ghencea inseamna de fapt inca 7 zile de liniste in care toata lumea poate fi convinsa ca planurile nu se schimba din nou. Romania are talent. Din pacate, uneori are talentul de a-si autodistruge ideile din teama de a le duce pana la capat.

► DINAMO - STEAUA - semifinalele Cupei Romaniei, live la PROTV, 27 martie (tur) si 17 aprilie (retur).

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!