Antrenorii străini din Superliga, în vizorul FRF: „Guardiola sau Zidane n-ar putea antrena în România!”

Pep Guardiola Marcel Puscas Zinedine Zidane Superliga Pep Guardiola
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 15 Ianuarie 2023, 11:01
Data actualizarii: Duminica 15 Ianuarie 2023, 11:06

Situație incredibilă în Superliga, din cauza regulamentului care stabilește cine poate ocupa o funcție de antrenor în fotbalul din România.

Mihai Pintilii, Marius Croitoru și Andrei Prepeliță au intrat în vizorul FRF, după ce au preluat echipe din Superliga fără să dețină o lincență PRO.

Marcel Pușcaș, președintele clubului U Craiova 1948, a dezvăluit că nu numai antrenorii români au probleme cu Școala de Antrenori condusă de Burchel, ci și cei doi străini care antrenează in Superliga: Cristiano Bergodi și Nicolo Napoli.

Pușcaș: „Guardiola nu ar putea antrena în România!”

Potrivit oficialului de la FCU, un paragraf din regulament prevede ca antrenorii străini care vor să activeze în campionatul intern ar trebui înainte să antreneze pentru trei ani în ligile inferioare ale țărilor de unde vin.

„Nicolo Napoli are licența Pro, e la FRF. Problema e că există acel articol 23, uitat de ani de zile, în care antrenorilor străini le este interzis să antreneze în România dacă nu au și trei ani de practică la nivel inferior, minimum liga a doua.

E tardiv acum, trebuie abrogată litera de regulament. Guardiola n-a antrenat în liga a doua din Spania și n-ar putea antrena în România. Nici Zidane, nici Deschamps. Avem o problemă!

Se discută de ceva timp despre această temă a antrenorilor, de vreo trei ani, dar nu se întâmplă nimic. Legea Sportului îți permite să antrenezi la absolvirea unei școli, poți antrena la orice nivel. La fotbal, există aceste licențe, e singura disciplină, și se încurcă lucrurile.

La IEFS, se fac vreo 3000 de ore în trei ani, cursuri de antrenor. La CNFPA, se fac 2000 de ore. Apoi te cheamă la FRF să-ți dai licențele B, A și Pro, care însumează vreo 500 de ore, adică 20 de zile. Dacă îmi spuneți că un antrenor poate să conducă un grup de orice natură în 20 de zile, eu mă las de fotbal! Nici școala de frizeri nu se face în 20 de zile.

Nimeni n-a înțeles nimic, care e situația cu aceste licențe și carnete de antrenori. Peste studiile pe care le faci, trebuie să ai și cunoștințe. Sunt sute de antrenori cu licență Pro, dar nu antrenează nicio echipă sau nu au rezultate. La copii și juniori sunt mulți antrenori cu licență, dar nu se văd rezultatele. Atunci cui îi folosesc aceste hârtii?

Vânturăm aceste licențe de antrenori! E un subiect fără fond. Soluția este scurtarea duratei dintre licențele B, A și Pro. Lasă-i să antreneze, chiar dacă au semnul prostului pe spate, ca la șoferi. Trebuie modificat regulamentul”, a spus Marcel Pușcaș, potrivit Digisport.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!