Gafa comisă de Gigi Becali! De ce a ajuns să piardă Steaua deși spune că a plătit bani grei: "O simplă eroare!"

Gigi Becali FCSB Marcel Puscas Fotbal intern Gigi Becali / Foto - Gabriel Chirea
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 19 Mai 2024, 17:44
Data actualizarii: Duminica 19 Mai 2024, 17:52

Gigi Becali, patronul FCSB, a pierdut războiul cu Florin Talpan, juristul cu CSA Steaua, iar clubul său nu mai are dreptul de a se folosi de numele sau palmaresul echipei care în 1986 câștiga Cupa Campionilor Europeni.

Marcel Pușcaș, unul dintre oamenii care se aflau în conducerea Stelei atunci când echipa a fost privatizată, a dezvăluit "simpla eroare" pe care Gigi Becali a făcut-o în momentul în care a preluat echipa.

Potrivit președintelui lui FCU Craiova, în 2003, Gigi Becali a omis să preia și legal și numele, marca și palmaresul clubului din Ghencea, lucru care l-ar fi scutit de multe bătăi de cap în momentul de față.

"Lucrurile erau foarte simple dacă se făcea ce trebuia în 2003. În ’98, s-a închiriat numele, într-adevăr, așa cum și CSU Craiova a închiriat de la Clubul Sportiv condus de Badea. Așa s-a procedat atunci. Numele a fost inclus atunci în acest proiect de privatizare a secției de fotbal, proiect făcut de mine.

Reamintesc, la vremea respectivă, nu voia nimeni din clubul Steaua să se privatizeze secția de fotbal. Dar era o măsură absolut firească, normală, modernă. Pentru că nu mai puteai primi sponsorizări la o unitate militară, aveai o grămadă de lucruri birocratice de făcut, era mai greu. Plus că era și desuetă povestea. În toată Europa, nu mai existau astfel de echipe.

Însă, ulterior, s-a făcut o simplă mare greșeală, în 2003, când a expirat acel împrumut de cinci ani al numelui Steaua și s-a ignorat latura juridică. ’Lasă, dom’ne, că merge și așa’. Au rămas lucrurile nerezolvate. Era simplu, trebuia un contract, aprobau toți generalii, toată conducerea Ministerului, nu era nicio problemă.

Pentru că s-a ignorat acea parte în 2003, legată de nume, marcă, palmares, s-a trezit juridic juristul renumit la CSA Steaua (n.r. – Florin Talpan) după 10 ani care a spus: «stați, dom’ne, că astea sunt ale noastre». Așa s-a ajuns aici", a spus Marcel Pușcaș, potrivit Digisport.

Istoricul războiului FCSB - CSA Steaua din ultimii cinci ani

Pe data de 5 iulie 2019, Tribunalul București a luat o decizie importantă cu privire la procesul dintre cele două entități. Prin sentința 1628/2019 s-a stabilit că palmaresul echipei de fotbal din perioada 1947-2003 (de la data înființării clubului și până când Gigi Becali a preluat oficial echipa, aparține Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

În 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a schimbat parțial decizia luată de Tribunalul București prin decizia 1034A și a hotărât că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București deține palmaresul din 1947 până în 1998, adică până la privatizarea clubului prin înființarea AFC Steaua, condusă de Viorel Păunescu.

În 28 martie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel București pentru ca instanța să se pronunțe asupra palmaresului din perioada 2003-2017. Mai exact, de la data preluării clubului de către Gigi Becali și până la apariția FCSB-ului. ÎCCJ a menținut atunci decizia luată de Curtea de Apel, potrivit căreia palmaresul Stelei aparține CSA Steaua.

Cum problema palmaresului până în 2003 a fost deja tranșată, judecătoarele CAB Andreea Dumbrăveanu și Alina Buculei s-au pronunțat direct pe palmaresul din perioada 2003-2017. S-a hotărât astfel că FCSB nu poate emite vreo pretenție asupra palmaresului din perioada amintită anterior, în care a activat sub numele de Steaua București, după ce s-a demonstrat faptul că Gigi Becali nu a preluat niciodată palmaresul istoric al echipei.

Astfel, cererea formulată de FCSB pentru utilizarea palmaresului din perioada 2003-2017 a fost respinsă ca neîntemeiată, scrie site-ul luju.ro.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!