Absurdul, singura lege | FRF, trei decizii rusinoase luate in doi ani, insa toate ramase fara urmari! Cum arata hotararile care au dat peste cap Liga I

Liga I CFR Cluj FRF Rapid Viorel Duru Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 22 Mai 2015, 18:57
Data actualizarii: Vineri 22 Mai 2015, 20:12

Niciun sezon decis pe teren - este noua deviza a fotbalului romanesc. Si in acest an, clasamentul a fost decis la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dupa o jumatate de sezon in care fosta campioana CFR a fost obligata sa joace pentru salvare.

Depunctata din cauza datoriilor mari fata de jucatori si a nerespectarii deciziilor comisiilor abilitate, CFR Cluj a cazut de pe locul 2 al clasamentului, la sfarsitul turului, pana pe ultima pozitie a clasamentului. 

Fosta campioana a Romaniei s-a vazut pusa in situatia de a da lupta pentru podium sau chiar pentru titlu cu bataliile din zona rosie a clasamentului. De asemenea, formatia clujeana a pierdut, ca urmare a acestei decizii a Comisiei de Disciplina a FRF, mai multi jucatori.

Salvarea clujenilor si dreptatea a venit insa de la TAS. Judecatorii Tribunalului de Arbitraj Sportiv au anulat hotararea FRF, dovedita a fi una abuziva, si au reinstalat CFR-ul pe locul 3 al clasamentului.

Chiar daca decizia a starnit o explozie de bucurie la Cluj, oficialii formatiei deschizand sampania, o alta intrebare trebuie pusa. Cum ar fi aratat lupta la titlu fara hotararea eronata din iarna? Putea CFR-ul sa fie in locul Stelei ori a ASA-ului?

Un raspuns nu poate fi dat si poate ca nici nu trebuie cautat. Pentru FRF, mai important este sa identifice motivele pentru care campionatul a fost dat peste cap de atatea ori in ultimii 3 ani si sa evite reeditarea unor episoade absolut rusinoase. Desigur, vorbim despre barajul "inexistent" dintre Rapid si Chiajna, despre promovarea ulterioara a Rapidului cu ajutorul TAS si, mai nou, despre cazul CFR-ului.

Trei decizii care au dat peste cap Liga I, toate sterse cu buretele

FRF a pierdut la TAS trei cazuri extrem de importante in ultimii 3 ani. E vorba de trei dosare care au decis ori puteau decide clasamentul final si situatia unor echipe ca Rapid, Chiajna si CFR. 

Trei dosare care au luat nastere in urma unor mari erori de judecata ale Comisiilor FRF, fie ca vorbim despre cea condusa de Viorel Duru (Comisia de Licentiere), fie de Comisia de Disciplina, au ajuns pe masa judecatorilor de la TAS, acestia salvand de fiecare data situatia.

Trei dosare care au fost, insa, sterse cu burtele de conducatorii FRF, scandalurile fiind de fiecare data ingropate ori trecute in plan secund.

Iata cum arata cele mai scandaloase decizii luate de FRF in ultimii 3 ani

1) Rapid - Chiajna, barajul inexistent

In 2013, cateva mii de suporteri au platit bilete la un meci care nu exista in niciun document al FRF. Bilete pe care scria insa "organizator: FRF".

Atunci, Comisia de Licentiere condusa de Viorel Duru lua o decizie absolut absurda, punand doua formatii, una retrogradata pe plan sportiv si alta sanctionata din cauza datoriilor si a intrarii in insolventa, sa joace pentru ramanerea pe prima scena.

Rapidul a castigat atunci meciul disputat impotriva Concordiei Chiajna, dar bucuria giulestenilor a tinut doar cateva zile. Ulterior, TAS a decis ca Rapidul sa fie trimisa in "B", iar Chiajna sa joace in Liga I.

Urmarile deciziei luate de Adunarea Generala a FRF, la sfatul Comisiei de Licentiere, au fost insa inexistente.

2) Rapidul promoveaza, Duru ii tine pe giulesteni in B

Alt sezon, alt scandal. Dupa ce a fost retrogradata de TAS in 2013, Rapidul s-a vazut pusa in situatia de a apela ea la judecatorii de la Lausanne. Giulestenii au promovat in 2014 dupa ce au terminat pe locul 2 al Seriei 1 din liga secunda. Cu toate acestea, aceeasi Comisie de Licentiere ia o decizie eronata. 

Comisia de Licentiere a decis sa nu le acorde dreptul de a evolua in prima liga rapidistilor, Duru oferind un argument halucinant, bazat pe o estimare facuta dupa ureche. Duru spunea la acea vreme ca Rapidul nu poate prezenta dovada sustenabilitatii activitatii din surse proprii si punea stampila de REJECT pe dosarul giulestenilor. Parca extras dintr-o opera absurda, la doar o saptamana distanta, Dinamo, formatie care primise licenta, avea sa intre in insolventa, contrazicand toate estimarile facute de angajatul FRF.

Spre norocul lor, rapidistii au strans bani si au mers la TAS, unde au obtinut dreptul de a reveni in Liga I. Din nou, urmarile deciziei luate de Comisia de Licentiere au fost inexistente.

3) Cazul CFR

Ultima dintre erorile grave ale FRF a fost cea care a prevazut depunctarea CFR-ului. Clujenii au avut si au, intr-adevar, probleme financiare, insa conducatorii din Gruia au fost de fiecare data acoperiti de lege. Chiar daca acestia ar putea pierde un argument care ar aduce in discutie moralitatea, tinand fotbalistii neplatiti de luni bune, conducatorii din Gruia au aratat inca o data, indirect, ca angajatii Comisiilor FRF sunt incompetenti.

Decizia TAS in acest dosar a venit dis de dimineata. Judecatorii Tribunalului de Arbitraj Sportiv au intors pentru a treia oara in trei ani o hotarare a FRF. Ce a facut Federatia? S-a multumit sa anunte acest lucru printr-un comunicat, mentionand ca va cauta o cale de atac. O cale de atac in apararea unei decizii eronate, nicidecum una care ar duce la reablitare.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!