Handbal

Danemarca domină handbalul la nivel internațional! Cele patru trofee individuale ale anului 2021, câștigate de nordici 

IHF a anunțat câștigătorii premiilor individuale ale anului 2021, iar toate trofeele au fost cucerite de reprezentanți din Danemarca. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 28 Martie 2022, 18:55
Data actualizarii: Luni 28 Martie 2022, 19:08

Portarii Niklas Landin Jacobsen şi Sandra Toft au fost desemnaţi cei mai buni jucători ai anului 2021 de către Federaţia Internaţională de Handbal (IHF), la finalul celor trei săptămâni de votare pe site-ul organizaţiei.

Landin a devenit primul sportiv care câştigă premiul de două ori la rând la masculin în urma votului exprimat de persoane din peste 33 de ţări. În trecut, jucători precum Talant Dujshebaev, Ivano Balic, Nikola Karabatic şi Mikkel Hansen au câştigat acest premiu prestigios de mai multe ori, însă niciunul nu a reuşit să se impună de două ori la rând.

Landin (THW Kiel) s-a impus la mică diferenţă, cu 24,12% din voturi, în faţa suedezului Jim Gottfridsson (23,87%).

Landin a avut un an 2021 excelent, atât la club, cât şi la naţională. Handbalistul a cucerit aurul la Campionatul Mondial, argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind desemnat şi cel mai bun portar din EHF Champions League.

Sandra Toft (Brest Bretagne Handball), una dintre cele mai valoroase portăriţe din ultimii ani, a fost inclusă în echipa ideală a Campionatului Mondial din 2021, ea fiind esenţială pentru naţională, care a revenit pe un podium internaţional la Mondialul din Spania. Toft a fost portarul cu cele mai multe şuturi apărate la CM 2021, având o eficienţă remarcabilă de 43%.

Toft a avut evoluţii apreciate şi la Brest Bretagne Handball, câştigând titlul în Franţa în premieră, cu un procentaj al mingilor apărate de 39%. Sandra Toft a pus umărul la calificarea echipei la turneul Final Four din Champions League, dar care a pierdut finala cu Vipers Kristiansand.

Toft a primit 30,96% din voturi, fiind abia al doilea portar din istorie care câştigă trofeul IHF, după Cecilie Leganger (Norvegia), în 2001.

Danemarca, în top și la antrenori 

Şi cei mai buni antrenori ai anului 2021 au fost tot danezi, Nikolaj Jacobsen la masculin şi Jesper Jensen la feminin.

Nikolaj Jacobsen, dublu campion mondial cu naţionala Danemarcei (2019, 2021) şi vicecampion olimpic la Tokyo, s-a impus cu un procentaj net, de 51,2%.

Jesper Jensen (Team Esbjerg) a ieşit câştigător la feminin după ce a obţinut bronzul cu echipa Danemarcei la Mondialul din Spania, confirmând evoluţia bună de la EURO 2020 (locul 4). Jensen a fost votat de 35,4% dintre participanți.

Jensen are rezultate remarcabile şi la Team Esbjerg, cu care a câştigat deja două titluri în Danemarca şi Cupa EHF. În 2021, Jensen a reuşit cu Esbjerg cea mai lungă serie de meciuri fără înfrângere în Champions League pentru echipa daneză, una dintre favorite la câştigarea trofeului. Esbjerg este adversara celor de la CSM București, în sferturile de finală ale competiției. 

Modifică setările cookies