Ce am fost și ce am ajuns! Miercuri debutează CM de handbal masculin. De când nu s-a mai calificat România și reacția legendarului Ștefan Birtalan

CM de handbal masculin CM de handbal 2023 Stefan Birtalan Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 10 Ianuarie 2023, 22:32
Data actualizarii: Marti 10 Ianuarie 2023, 22:48

România a cucerit patru titluri mondiale la handbal masculin: 1961, 1964, 1970, 1974.

  • Campionatul Mondial de handbal masculin debutează miercuri, gazdele competiţiei programată între 11-29 ianuarie, fiind Polonia şi Suedia.
  • România nu s-a mai calificat la un turneu final mondial din 2011, când s-a clasat pe locul 19.

CM de handbal masculin începe miercuri

Fostul mare jucător al naționalei, Ștefan Birtalan, și-a exprimat amărăciunea în privința situației în care se află naționala masculină, calificată doar de două ori la CM după Revoluția din 1989: o dată cu Aihan Omer selecționer, o dată cu Vasile Stângă la conducerea tricolorilor.

În vârstă de 74 de ani, Ștefan Birtalan e dublu campion mondial, în 1970 și 1974, și are un argint și două medalii de bronz la Jocurile Olimpice.

“Este trist că se întâmpla așa ceva (n.r.: echipe ca Belgia să fie calificate). Prin prisma turneului amical de la Madrid, am văzut echipe calificate, Argentina și Bahrain, unde România a avut o prestație frumoasă învingând aceste echipe.

Sigur că popularizarea handbalului e un obiectiv al IHF în care la Campionatul Mondial participă cât mai mulți, de exemplu 32 de echipe anul aceasta și vin și echipe care, din păcate sau din fericire, nu știu cum să spun, nu merită să fie acolo. Și sunt echipe care ar merita să fie. Acum sigur ne punem și întrebarea dacă România merită să fie acolo. E problema de calificare și dacă nu te califici, nu meriți.

Din punctul meu de vedere, cu cât diminuezi un CM, el devine mai neinteresant și tăria acestuia scade, în sensul sportiv al cuvântului. Eu aș prefera să fie cât mai puține echipe, dar cele mai bune din lume. Nu să revenim la 16 echipe câte erau pe vremea noastră, unde într-adevăr erau cele mai bune din lume, repartizate pe continente.

Dar trebuie să recunoaștem că în America de Sud și zona Golfului au crescut echipele, handbalul a prin bine și sunt echipe foarte puternice care pot să facă performanță. Nu mai spun de zona Africii, unde Egiptul reprezintă o echipă foarte puternică”, a declarat Birtalan, pentru Sport Total FM.

  • România a cucerit titlul mondial de patru ori.

Grupele CM de handbal masculin 2023

Cele 32 de echipe au fost împărţite în opt grupe, iar prima partidă va avea loc miercuri seară, la Katowice, între Polonia şi Franţa, în Grupa B.

Componenţa grupelor

Grupa A: Spania, Muntenegru, Chile, Iran (Gupa A)

Grupa B: Franţa, Polonia, Slovenia, Arabia Saudită 

Grupa C: Suedia, Brazilia, Uruguay, Capul Verde

Grupa D: Ungaria, Islanda, Portugalia, Coreea de Sud 

Grupa E: Germania, Serbia, Algeria, Qatar

Grupa F: Macedonia de Nord, Olanda, Norvegia, Argentina 

Grupa G: Croaţia, Egipt, Maroc, SUA

Grupa H: Belgia, Danemarca, Tunisia, Bahrain 

Primele trei clasate se vor califica în grupele principale, de unde echipele de pe locurile 1-2 vor ajunge în sferturile de finală, eliminatorii, spre semifinale şi ulterior în lupta pentru medalii.

Campioana mondială en-titre este Danemarca. Naţionala României a fost eliminată în calificări, în faza play-off a competiţiei, de Macedonia de Nord.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!