7 ani de la moartea lui "Pasarila". Familia nu a primit nici pana acum vreun ban, in timp ce criminalii au scapat de pedepsele pe viata: unul dintre ei a facut infarct in detentie

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 08 Februarie 2016, 13:00
Data actualizarii: Luni 08 Februarie 2016, 13:33

In urma cu fix sapte ani, pe 8 februarie 2009, o tragedie fara margini lovea sportul romanesc si pe cel maghiar: Marian Cozma, "Pasarila" cum era poreclit, era ucis cu sange rece, cu trei lovituri de cutit in inima, de un grup de rromi maghiari, intr-un club din Veszprem.

Sapte ani au trecut de la momentul in care sportul a primit trei lovituri de cutit in inima. Sapte ani de cand familia Cozma nu-si gaseste linistea si tot atatia de cand Petre Cozma incearca sa gaseasca dreptatea.

Pe 8 februarie 2009, in localul Patriota, din Veszprem, handbalistul Marian Cozma, in varsta de doar 26 de ani, a fost ucis de un grup de rromi din motive necunoscute nici pana in ziua de azi.

Cei trei criminali, identificati ca Raffael Sandor, Nemeth Gyozo si Sztojka Ivan, dar si trei complici, iubita lui Raffael, Bihari Csaba si Pal Gabor au fost in cele din urma capturati si condamnati, insa la 7 ani de la crima unii sunt liberi, iar altii au scapat de detentia pe viata.

Nemeth Gyozo, Raffael Sandor si Ivan Sztojka au primit conamnari pe viata, in cazul primilor doi, respectiv 20 de ani de inchisoare, pentru al treilea. Numai ca sentintele au fost schimbate ulterior de justitia maghiara, care a comutat sentintele in cate 18, respectiv 13, iar mai apoi 8 ani de inchisoare.

Pe de alta parte, cei trei complici ai acestora au scapat deja de pedepsele de 3, 4, respectiv 5 ani de inchisoare.

Petre Cozma: "N-am primit niciun euro, nici macar un forint"

Pe langa suferinta pricinuita de pierderea fiului, Petre Cozma a trebuit sa se zbata in ultimii ani prin tribunale, nereusind nici pana astazi sa obtina daunele financiare de la ucigasi. Potrivit SportNews, desi familiile criminalilor traiesc in case scumpe si umbla cu masini de lux, cei trei au avut grija sa nu mai aiba pe numele lor niciun fel de bun, pentru a nu putea fi obligati sa plateasca vreun ban.

Astfel, conform legii din Ungaria, singurii bani pe care acestia ar trebui sa-i plateasca sunt cei pe care ii castiga din muncile prestate in inchisoare. Si aici trebuie mentionat ca doar o treime din suma ar merge catre victime.

Realitatea sta insa altfel. Din cei 35 de mii de forinti pe care acestia ii castiga lunar, 13 mii se duc pe costuri de intretinere, iar alti 20 de mii, adica undeva la 60-65 de euro, ar trebui sa mearga la familia Cozma. In total, Petre Cozma ar trebui sa primeasca in jur de 200 de euro suma totala din partea celor trei, dar acesta spune: "Nu am primit nimic, niciun euro, niciun forint, nici juma' de forint. Inca ne judecam pentru despagubiri".

Unul dintre ucigasi a facut infarct

In spatele gratiilor, ucigasii isi duc vietile mai departe, fara prea multe remuscari. Dintre acestia, scrie insa presa maghiara, unul ar avea ceva probleme. Sztojka Ivan ar fi suferit un infarct in penitenciar, starea sa de sanatate fiind una precara de mai multi ani. Totusi, jurnalistii cotidianului Blikk se intreaga daca infarctul invocat de acesta nu a fost doar o stratagema pentru reducerea pedepsei de la 20 de ani la 13, iar mai apoi la 8, in urma reincadrarii faptei.

"Ce-a facut? Infarct? Sa mai faca trei, patru, nenorocitul! Il doare inima? Dar pe mine nu m-o durea, de sapte ani fara baiatul meu? Lasa-l sa faca, ca era prea bine la puscarie. Mancarica-mancarica, odihna-odihna. Ii mai vine femeia in vizita, se mai giugiulesc", a mai spus Petre Cozma pentru SportNews.

Marian Cozma a fost ucis in ziua de 8 februarie 2009 in timp ce se afla cu iubita sa, Claudia, in clubul Patriota din Veszprem. Cei doi urmau sa se casatoreasca in 2009.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!