Primul mare campionat din Europa care e gata să testeze cartonașul alb

cartonașul alb eliminari temporare Franta IFAB Franta Cartonașul alb ar putea fi introdus în Franța / Foto: Imago
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 09:59
Data actualizarii: Sambata 02 Decembrie 2023, 10:41
Cartonașul alb ar putea fi introdus din sezonul următor în campionatele importante din Europa, după ce IFAB a testat eliminările temporare.

International Football Association Board, forul care stabilește legile jocului, testează la nivel amator eliminările temporare, care sunt sancționate prin cartonaș alb, încă din 2018. După ce experimentul a avut succes, IFAB a propus introducerea cartonașului alb și în fotbalul profesionist.

Franța ar putea introduce cartonașul alb din sezonul următor

Ligue 1 este primul campionat important din Europa care își anunță dorința de a introduce cartonașul alb din sezonul următor. Eliminarea temporară a unui jucător va fi de 10 minute și va fi dictată pentru "proteste la adresa arbitrului sau faulturi tactice clare", așa cum scrie L'Equipe.

Eric Borghini, președintele Comisiei Federale de Arbitri din Franța, prezintă avantajele cartonașului alb și spune că este nevoie de acordul tuturor părților pentru a putea introduce noua regulă.

"Cred că eliminările temporare, care au fost deja testate în anumite ligi de amatori, sunt interesante. Feedback-ul primit a fost unul satisfăcător. În loc să elimini permanent un jucător, mai ales în debutul unui meci - ceea ce ar dezechilibra întreaga echipă - eliminarea temporară pentru anumite faulturi ar ajuta spectacolul din fotbal.

Pentru a putea introduce această regulă, ea trebuie să fie acceptată de toată lumea. Trebuie să discutăm cu Liga Profesionistă, cu antrenorii și jucătorii, iar dacă IFAB are nevoie de voluntari pentru a face acest experiment și în competițiile profesioniste, atunci Franța ar fi deschisă din sezonul următor. Evident, dacă și Liga și Comitetul Executiv vor fi de acord. Nu este o chestiune care să fie decisă exclusiv de Comisia de Arbitri", a spus Borghini, pentru L'Equipe.

Presa din Franța anunță că UEFA nu plănuiește să introducă eliminările temporare în competițiile sale din acest sezon sau la EURO 2024. Eventuale modificări ar putea apărea din stagiunea următoare.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!