ZIUA NAȚIONALĂ | Fotbalul, sportul care a unit românii înaintea Marii Uniri 

primul meci fotbal romania 1 decembrie HMS Cockatrice primul meci fotbal Ziua Nationala a Romaniei Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 01 Decembrie 2022, 11:21
Data actualizarii: Joi 01 Decembrie 2022, 11:20

Primele meciuri de fotbal au fost jucate pe actualul teritoriu al României mult înainte de 1 decembrie 1918. 

Fotbalul din România este aproape la fel de vechi ca Unirea Principatelor Române (1859) și precede cu mult Marea Unire din 1918

Primul meci de fotbal din România, jucat în 1866!

Arhitectul bucureștean Gheorghe Radu Stănculescu a descoperit, în timp ce căuta informații despre un străbunic, medicul Abraham Bolton, un document din arhivele Marinei Militare Britanice în care se vorbește despre prima partidă de fotbal din istoria "sportului-rege" din țara noastră, jucată în 1866

Locotenentul de marină R.M. Gillson, comandantului navei militare HMS Cockatrice, îi adresa un raport Amiralului Lord Clarence Edward Paget, comandantul flotei Royal Navy din Marea Mediterană. Nava sa era o canonieră de 330 de tone și 40 de metri lungime, cu propulsie mixtă - vele și motor cu abur, care avea un echipaj de 40 de marinari și care era folosită la patrulare și servicii de escotare pentru navele comerciale occidentale ce efectuau comerț cu cereale, într-o zonă nu foarte sigură în acea perioadă, când trupele ruse, turce, austro-ungare și din țările române încercau să își impună supremația la gurile Dunării.

Meciul istoric a avut loc într-o zonă sălbatică din Delta Dunării

Documentul este datat 26 ianuarie 1866 și în el se specifică că, pentru a scăpa de țânțarii purtători de malarie și alte boli infectioase, Gillson a ordonat să fie "schimbat locul de ancorare obișnuit al vasului într-o altă locație, unde acesta este de acum expus brizelor și lângă care se află un câmp care servește drept un excelent teren de recreere pentru cricket, quoits (n.r. - joc în care participanții încercau să înfigă de la distanță un inel de metal într-un țaruș) și fotbal"

Deși locul acestui "câmp de recreere" nu a fost menționat cu exactitate, din document reiese că nava britanică HSM Cockatrice patrula între Galați și Tulcea, iar marinarii britanicii au jucat pentru relaxare și pregătire fizică și i-ar fi invitat să participe și pe localnicii din Partizani, localitate tulceană de pe Brațul Sulina din Delta Dunării. Deci, potrivit lui Stănculescu, câmpul pe care se jucau aceste jocuri ar putea fi situat pe grindul Argagni (zona Ceatal-Ilgani), o zonă de nisip aflată la trei - patru metri peste nivelul mării, care nu era acoperită cu vegetație și în apropierea căreia exista o stație de telegraf în acea perioadă. 

Fotbalul exista de doar 18 ani, la momentul primului meci din Principatele Unite

Fotbalul modern exista de doar 18 ani, când s-a jucat pentru prima dată în România. Ruperea de rugby avusese loc în octombrie 1848, când Trinity College din Cambridge a stabilit primele reguli ale jocului, precum dimensiunile terenului, durata partidelor, implementarea loviturii libere și golului, dar de doar trei ani se stabilise comprimarea într-un regulament unic de joc, Laws of the Game. Numărul de 11 jucători pentru cele două echipe combatante fusese propus de elevii de la colegiul Eton, deoarece echipele de acolo erau formate pe fiecare cameră a internatului, care avea fiecare câte 11 paturi.

Cel mai vechi club a fost Cambridge University AFC, înființat în 1856, dar echipa recunoscută de FIFA ca cea mai veche aflată încă în activitate este Sheffield Football Club, fondat pe 24 octombrie 1857 și considerat întâiul club amator din istorie. Câțiva ani mai târziu, în 1862, s-au pus bazele grupării Notts County, cel dintâi club profesionist, care evoluează acum în National League (Liga 5). 

Aradul și Timișoara își disputau titlul de leagăn al fotbalului românesc

Până la apariția acestui document, se credea că primul meci de fotbal disputat în România s-a jucat la Arad, în 1888, unde diverse surse aminteau că în împrejurimile orașului de pe Mureș, în zonele Ceala și Pădurice, "un grup de tineri bătea mingea". Peste doi ani, tot la Arad, doctorul Iuliu Weiner, care studiase stomatologia la Londra, a adus în țară o minge de fotbal și regulile scrise pe o hartie. 

Pe 15 august 1899 s-a constituit Societatea de Fotbal Arad, eveniment care a prilejuit un meci amical între două echipe locale pe terenul viran de lângă Uzinele de Vagoane Johann Weitzel Arad, pe care ulterior s-a construit primul stadion din România, arena "Vagonul", al cărei teren a fost vândut de primarie, în 2006, pentru a se construi un supermarket. Tot în 1899 s-a constituit primul club de fotbal, numit Atletic Club Arad (AAC), iar pe 2 noiembrie 1899 acest club a disputat un meci demonstrativ, pe teren propriu, cu echipa Universității din Budapesta, care a câștigat întâlnirea cu scorul de 10-0.

Însă, timișorenii spun că ei au jucat primii fotbal pe teritoriul României, deoarece, pe 25 iunie 1899, pe terenul Asociației Cicliste "Velocitas", s-a organizat o serbare școlară, iar elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Liceul Piarist au jucat primul meci de fotbal din țara noastră la care s-au vândut bilete și s-au respectat regulile moderne ale jocului, terminat cu o remiză albă. Primul meci între reprezentantele celor două orașe vestice a avut loc pe 21 septembrie 1902, între FC Timișoara și Clubului Atletic Arad, terminat cu scorul de 2-5, pentru ca la revanșă arădenii să se impună din nou, cu 5-0.

Primul meci din Principate, pe un teren de la Șosea

Deși la București se juca fotbal fără reguli încă din 1893, pe un teren viran de lângă Podul Mogoşoaia (Calea Victoriei, în apropiere de Piața Victoriei), primele meciuri se jucau între echipe formate exclusiv din muncitori englezi și germani, angajați în industria textilă sau petrolieră la București, Ploiești sau Câmpina, la care românii erau doar spectatori. 

Înainte de apariția puternicelor cluburi bucureștene Venus, Carmen, Juventus, Maccabi, Unirea Tricolor și Rapid, care au dominat, alături de echipele din Vestul țării, competițiile interne în anii '20, '30 și '40, a existat Olympia, cel mai vechi club din Capitală și de pe teritoriul Vechiului Regat, înființat pe 15 octombrie 1904 de către tineri studenți străini și români. Printre fondatori s-au aflat Mario Gebauer, cel care a adus din Elveţia, unde era student, în 1885, prima minge de fotbal din Capitală, şi Theodor Davila, fiul cunoscutului dramaturg Alexandru Davila. Primul teren a fost amplasat lângă restaurantul Bolta Rece, în apropierea Arcului de Triumf și Șoselei Kiseleff de astăzi. 

Începând din 1909, după ce a fusese invitată cu trei ani înaintea la o demonstrație la Arenele Romane, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la înscăunarea lui Carol I și 25 de ani de la proclamarea României ca Regat, Olympia a participat la "Cupa Herzog" (competiție echivalentă cu primul campionat al țării în conditiile Vechiului Regat), alături de Colentina București și United Ploiești și a câștigat doi ani consecutiv titlul de campioană, în 1909-1910 și 1910-1911. Federația Română de Fotbal a fost fondată în 1909, dar s-a afiliat FIFA în 1930 și UEFA în 1955. Primul meci al echipei naționale de fotbal a avut loc pe 8 iunie 1922, împotriva Iugoslaviei, la Belgrad, câștigat de "tricolori" cu 2-1

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!