Blocul Naționalist Camarazii România Europa Liberă george simion Honor et Patria Fotbal intern

VIDEO Ultrașii din fotbal s-au unit și au cântat sub sigla ”Blocului Naționalist” de extremă dreapta

Europa Liberă a publicat o investigație despre evenimentul care a avut loc pe 23 septembrie la Brașov.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 30 Septembrie 2023, 10:20
Data actualizarii: Sambata 30 Septembrie 2023, 10:30

Sub titlul ”Grupările românești de extremă dreapta se strâng sub o singură umbrelă - Blocul Naționalist”, Europa Liberă a publicat o investigație despre evenimentul desfășurat la Brașov, pe data de 23 septembrie.

Evenimentul, care a cuprins și un concert, a fost promovat de grupurile Camarazii România, Honor et Patria și Casus Belli.

Ce vrea Blocul Naționalist

Potrivit comunicării oficiale de după eveniment, Blocul Naționalist își propune să fie o platformă care „să reunească organizații, grupuri informale, dar și persoane fizice care aderă la valori comune”.

Principalele valori ar fi, conform platformei lansate la Brașov, „promovarea credinței, valorilor și identității naționale, apărarea libertăților fundamentele ale cetățenilor, susținerea familiei și a unui stil de viață sănătos, conservarea modului de viață tradițional al civilizației europene, precum și formarea unor relații de colaborare cu alte platforme și organizații similare, de peste hotare, având ca obiectiv apărarea Europei, națiunilor independente și suverane”.

Europa Liberă subliniază că, dintre grupurile de mai sus, ”Camarazii, una dintre asociațiile fondatoare, este apropiată galeriei de la Dinamo. Face parte dintre organizațiile care au perturbat meciul de fotbal România-Kosovo”.

Honor et Patria este grupul fondat de George Simion, liderul AUR

Totodată, o altă grupare prezentă la formarea Blocului Naționalist a fost Honor et Patria. Grupul a fost fondat de actualul lider al AUR, George Simion.

„În 2003 am pus bazele Honor et Patria alături de un grup de prieteni, primul meci fiind Romania — Luxemburg, la Ploiești, pe stadionul Astra. Prin ochii unui ultras, atmosfera se vedea mai degrabă tristă la meciurile Naționalei, meciul mai sus menționat fiind doar o excepție. La meciurile de acasă nu era un nucleu organizat de susținători, iar deplasările erau greu accesibile. În general, nu exista niciun fel de emulație în jurul echipei naționale. Rămân membru al grupului și astăzi, iată, după mai bine de 15 ani și încerc să ajung la cât mai multe meciuri”, explica George Simion într-un interviu din 2019 pentru revista Ultra, citat de Europa Liberă.

Istoricul Cosmin Popa: ”Atacarea democrației este singurul lucru pe care aceste grupări scindate îl fac în mod coerent”

”Ce fel de drepturi vor să consolideze astfel de mișcări, în condițiile în care nu suflă niciun cuvânt despre democrație?! 

Atacarea democrației este singurul lucru pe care aceste grupări scindate îl fac în mod coerent, pentru că nu au un proiect de țară, nu au un program politic”, a declarat pentru Europa Liberă istoricul Cosmin Popa, specialist în istoria Rusiei și fosta URSS.

Foto și video: Telegram Casus Belli, Facebook Honor et Patria

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!