Rapid, ziua 1. Ce s-a întâmplat pe 25 iunie 1923, momentul în care a luat naștere CFR București (Primul episod)

Rapid CFR Bucuresti rapid centenar rapid ziua 1 Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 24 Iunie 2023, 13:50
Data actualizarii: Miercuri 28 Iunie 2023, 16:54

Rapid împlinește 100 de ani de la înființare, iar Sport.ro vă prezintă povestea zilei de 25 iunie 1923. Prima zi din istoria clubului.

Echipa s-a numit la început CFR București și ar fi trebuit să ia naștere pe 11 iunie 1923, nu pe 25 iunie. Dar cum data de 11 iunie era importantă pentru comuniști, fondatorii Rapidului au decis să amâne momentul. Din acest motiv actele asociației au fost semnate pe 25 iunie și așa a rămas consemnat în certificatul de naștere al echipei.

Cum a luat naștere Rapid, în iunie 1923

Muncitorii de la Atelierele Grivița, denumiți și "Ciocănari", au pus bazele echipei CFR București. Era o zi de luni, afară erau peste 30 de grade, dar muncitorii erau nerăbdători să intre pe teren. Angajații CFR Teofil Copaciu, Dumitru Constantinescu, Geza Ginzer, Tudor Petre, Franz Hladt și Grigore Grigoriu s-au adunat într-o școală din Giulești, unde au semnat procesul verbal. Aceștia au folosit cerneală violetă, cerneala de la CFR.

Așa a apărut Asociația Culturală și Sportivă CFR, iar echipa a purtat numele de CFR București. Teofil Copaciu a fost ales președintele echipei, iar strungarul Grigore Grigoriu a fost desemnat primul căpitan din istoria Rapidului.

Pentru a strânge suficienți jucători, aceștia au mai cooptat la CFR București băieți din cartier, de la "Rampa Militari" şi de la "Excelsior".

Primul antrenament l-au efectuat pe terenul C.A.B. de la Șosea, aproape de locul în care avem astăzi arena Arcul de Triumf. "Căpriorii" au recondiționat bocancii uzați de la muncă și i-au transformat în ghete de fotbal. Mai aveau nevoie doar de un echipament.

Cum au ales culoare vișinie pentru tricouri

Culoarea vișinie a fost aleasă dintr-o întâmplare, așa cum povestește Ioan Chirilă în volumul "Glasul roților de tren". Căpitanul Grigore Grigoriu a fost responsabil, redăm mai jos fragmentul din carte:

Știți de ce a fost pânza vișinie? Ia povestește-ne nea Grigore:

"Pentru că așa a vrut croitoreasa. Toate tricourile le-a cusut, cu mâna ei, nevasta lui Geza. Și cum tot ea, săraca, avea să le și spele, i-am rugat pe băieți să nu vină cu alb, pentru că albul adună, mai ales în Triaj, funinginea pe frânghie. Întâmplarea a fost să găsim o pânză vișinie. Asta-i tot".

Primul meci

Pe 28 octombrie 1923, CFR București a disputat primul meci din istoria sa. A fost o înfrângere cu Unirea Timișoara, scor 4-8. După zece zile a urmat un nou joc, de această dată împotriva Gloriei Arad. Rapidiștii au pierdut și acest meci, scor 1-2.

De-a lungul timpului Rapid a oscilat între Liga 1 și Liga 2, dar acum clubul pare că a intrat într-o eră a stabilității. Echipa are ambiții mari pentru sezonul 2023/2024, acționarii Dan Șucu și Victor Angelescu se gândesc la câștigarea titlului.

* Foto din cartea "Glasul roților de tren"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!