GALERIE FOTO Marius Lăcătuș împlinește 60 de ani. Cine era "banditul" de la Steaua '86

Marius Lacatus 60 de ani Helmut Duckadam lacatus Steaua Fotbal intern Marius Lăcătuș împlinește 60 de ani
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 05 Aprilie 2024, 09:07
Data actualizarii: Vineri 05 Aprilie 2024, 09:34

"Fiara", moment aniversar. 

Marius Lăcătuș, simbolul Stelei, împlinește azi 60 de ani. "Fiara" a jucat pentru România la două ediții ale Campionatul Mondial (Italia 1990 și Franța 1998) și la o ediție a Campionatului European (1996), adunând în total pentru prima reprezentativă 84 de selecții și 13 goluri. 

Marius Lăcătuș împlinește 60 de ani

Născut la Brașov, fostul șeptar din Ghencea rămâne în istoria fotbalului românesc nu numai cu performanțele de la Steaua (Cupa Campionilor Europeni, o finală de C.C.E., Supercupa Europei, o semfinală de C.C.E), ci și datorită golurilor marcate în România - URSS 2-0, prima partidă a tricolorilor la Coppa del Mondo, în 1990. 

  • Marius Lăcătuș împlinește 60 de ani

Pentru fanii Stelei, Lăcătuș are o semnificație uriașă mai ales capacității de a lua cea mai bună decizie la loviturile de departajare de la Sevilla 1986, când roș-albaștrii s-au impus cu 2-0, după loviturile de departajare. 

Marius Lăcătuș: "Helmut era bandit"

Eroul serii de 7 mai 1986 a fost însă Helmut Duckadam, fostul coleg și mereu prieten al lui Marius Lăcătuș. 

"Helmut era bandit, era un portar foarte bun, care apăra foarte bine loviturile de la 11 metri, rar se întâmpla ca unul dintre noi să-i marcheze 5 goluri din 5 executate. Era aproape imposibil, indiferent că era Boloni, Majearu, eu sau Balint. Aproape niciunul nu reuşea să câştige acest pariu cu el", declara în trecut Marius Lăcătuș. 

Marius Lăcătuș, "prietenul" lui Rinat Dasaev

Golurile de referință ale brașoveanului care împlinește azi 60 de ani au fost înscrise la Coppa del Mondo, în poarta lui Rinat Dasaev, în prima partidă a Grupei B, scor 2-0 cu URSS. 

După turneul din Italia, Lăcătuș s-a transferat în Serie A, la Fiorentina, apoi a jucat doi ani la Real Oviedo, în Spania. Întors în România în toamna lui 1993, Lăcătuș a condus-o pe Steaua de trei ori consecutiv spre grupele Ligii Campionilor, când formația roș-albastră era antrenată de Dumitru Dumitriu și Mihai Stoichiță.

Nu a fost inclus de Anghel Iordănescu în lotul pentru Campionatul Mondial din Statele Unite, iar decizia lui Tata Puiu i-a lăsat un gust sălciu lui Lăcătuș.

Și-a încheiat cariera de jucător în 2000, la FC Național, echipă pentru care a jucat 12 partide. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!